Uncategorized

Καρκίνος ήπατος: Tί πρέπει να γνωρίζετε

Καρκίνος ήπατος: Tί πρέπει να γνωρίζετε

Ο καρκίνος του ήπατος λόγω συσσώρευσης λίπους στο ήπαρ, το οποίο σχετίζεται με τη μη αλκοολική λιπώδη νόσο του ήπατος, έχει αυξηθεί παγκοσμίως.

Παράγοντες κινδύνου για την αύξηση του λίπους στο συκώτι είναι η υπερκατανάλωση τροφής και η καθιστική ζωή.

Η πρόγνωση της μη αλκοολικής λιπώδους νόσου του ήπατος αποτελεί σημαντικό βήμα για τον περιορισμό του καρκίνου αλλά και της κίρρωσης του ήπατος.

Διεθνής επιστημονική ομάδα υπό την καθοδήγηση της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Shinshu στην Κίνα, προέβη σε μία σημαντική ανακάλυψη, η οποία μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στην πρόληψη του καρκίνου του ήπατος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια απλή κίνηση, όπως ο περιορισμός του φαγητού, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου αλλά και κίρρωσης του ήπατος.

Ειδικότερα, μία μείωση της τάξης του 30% στην ποσότητα της τροφής που λαμβάνει κανείς ή εναλλακτικά η κατανάλωση τροφής μέχρι να νιώσει κατά 70% πλήρης, μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του ήπατος λόγω του ηπατικού λίπους.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στο ήπαρ λόγω λίπους σε ποντίκια με το γονίδιο του ιού της ηπατίτιδας C και παρατήρησαν πως η εμφάνιση καρκίνου του ήπατος μειώθηκε από 41% σε 8% σε διάστημα 15 μηνών, χάρη στον περιορισμό της κατανάλωσης φαγητού.

Μολονότι η σχέση παχυσαρκίας, λίπους στο ήπαρ και ηπατοκυτταρικού καρκινώματος είναι επιστημονικά επιβεβαιωμένη, ο ρόλος της διατροφής δεν ήταν ξεκάθαρος. Η νέα μελέτη έδειξε πως η μείωση της πρόσληψης τροφής καταστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή -τα οποία δημιουργούν ευνοϊκές συνθήκες για την ανάπτυξη μη φυσιολογικών κυττάρων-, τη γήρανση και την αντίσταση στην ινσουλίνη, ενώ αυξάνει την αυτοφαγία, τον μηχανισμό καθαρισμού του οργανισμού από τα κατεστραμμένα κύτταρα, μειώνοντας έτσι την πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου.

Ο Δρ Naoki Tanaka, αναπληρωτής καθηγητής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Shinshu, εξέφρασε την ελπίδα πως το εξατομικευμένο διατροφικό πρόγραμμα, καθώς και η οδηγία για κατανάλωση φαγητού μέχρι να νιώσουμε κατά 70% πλήρεις, θα εξαλείψει τις περιπτώσεις καρκίνου του ήπατος που οφείλονται στη συσσώρευση λίπους στο συγκεκριμένο όργανο.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, κορεσμένα και τρανς λιπαρά, αυξάνει τη συχνότητα εμφάνισης όγκων στο ήπαρ.

Uncategorized

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού