Παιδί

Οστεοπόρωση: Μεγαλώνοντας παιδιά με γερά οστά

Οστεοπόρωση: Μεγαλώνοντας παιδιά με γερά οστά

Η οστεοπόρωση είναι πάθηση των οστών που χαρακτηρίζεται από χαμηλή οστική μάζα και διαταραχή στη μικροαρχιτεκτονική τους, με αποτέλεσμα τη μειωμένη οστική πυκνότητα και μειωμένη αντοχή των οστών σε μεγαλύτερη ηλικία, την ευθραυστότητα και τον αυξημένο κίνδυνο καταγμάτων.

Περίπου 1 στις 3 γυναίκες και 1 στους 5 άνδρες άνω των 50 ετών παγκοσμίως παθαίνουν κάταγμα που οφείλεται στην οστεοπόρωση, και το οποίο συνοδεύεται από πόνο, ακινησία, αναπηρία και έλλειψη ποιότητας ζωής.

Τα οστά είναι ζωντανός ιστός σε μια διαρκή δυναμική κατάσταση ασβεστοποίησης και απορρόφησης από τους οστεοβλάστες και οστεοκλάστες αντίστοιχα, ιδίως σε περιόδους έντονης αναπτυξιακής έκρηξης.

Εάν η διατροφή είναι χαμηλή σε ασβέστιο, τότε ο οργανισμός θα καταφύγει στο ασβέστιο των οστών για να επαναφέρει τα φυσιολογικά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα.

Η παιδική και η εφηβική ηλικία

Είναι συνεπώς υψίστης σημασίας για τον σχηματισμό και την ανάπτυξη του σκελετού, καθώς σε αυτές τις ηλικίες τα οστά μεγαλώνουν ταχύτατα τόσο σε μέγεθος και πυκνότητα όσο και σε δύναμη.

Παρότι το μέγιστο ύψος ενός ατόμου μπορεί να επιτευχθεί από τα μέσα έως τα τέλη της εφηβείας, η μέγιστη οστική μάζα επιτυγχάνεται μέχρι και την ηλικία των 20 ετών.

“Συνεπώς η υγεία των οστών είναι θεμελιώδης από την παιδική ακόμη ηλικία, καθώς όσο περισσότερη οστική μάζα έχει κανείς φτάνοντας στην ενηλικίωση, τόσο πιο γερά και ανθεκτικά οστά θα έχει σε μεγαλύτερη ηλικία, αναφέρει η Ιωάννα Στεργίου MSc Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Όμιλος ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ

“Ειδικότερα στις γυναίκες που μπαίνουν στην εμμηνόπαυση γύρω στα 50, αξίζει να αναφερθεί πως μειώνονται απότομα τα επίπεδα των οιστρογόνων στο αίμα άρα και η προστατευτική τους δράση κατά της οστεοπόρωσης” σημειώνει η κ. Στεργίου.

Τι μπορώ να κάνω για να βοηθήσω το παιδί μου να χτίσει γερά οστά;

-Παρέχετε στο παιδί σας μια ισορροπημένη διατροφή, με ποικιλία τροφών πλούσιων σε ασβέστιο και πρωτεΐνες.

Το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την υγιή ανάπτυξη των οστών, και γι’ αυτό τα γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί, κασέρι) πρέπει να έχουν πρωταρχική θέση στη διατροφή του παιδιού.

Είναι επιπροσθέτως σημαντική η πρόσληψη ασβεστίου και από άλλες ομάδες τρόφιμων όπως: πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ψάρια, tofu και εμπλουτισμένα με ασβέστιο τρόφιμα.

Εκτός από το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες παίζουν εξίσου βασικό ρόλο στην υγιή ανάπτυξη του σκελετού, καθώς συμβάλλουν στην αύξηση της μυϊκής μάζας και κατ’ επέκταση στην ενίσχυση του οστίτη ιστού των παιδιών.

Αντιθέτως, μια διατροφή ανεπαρκής σε πρωτεΐνες και ενέργεια σε περιόδους ταχείας ανάπτυξης δύναται να επηρεάσει αρνητικά την ανάπτυξη των οστών.

Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες είναι: το κρέας, το ψάρι, τα αυγά, τα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια), οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, το ταχίνι και το φυστικοβούτυρο.

-Μην ξεχνάτε τη βιταμίνη D: βγείτε με τα παιδιά μια βόλτα στον ήλιο.

Η βιταμίνη D επιδρά στην καλή υγεία των οστών καθώς βοηθάει στην απορρόφηση του ασβεστίου από τον οργανισμό και την επιμέρους εναπόθεσή του στα οστά.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρούνται ολοένα και πιο χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D σε παιδιά και ενήλικες παγκοσμίως.

Υπαίτιοι εν μέρει για αυτή την ανεπάρκεια είναι ο καθιστικός τρόπος ζωής και η παρατεταμένη παραμονή σε εσωτερικό περιβάλλον, η διατροφή που είναι φτωχή σε πηγές βιταμίνης D, η ρύπανση του περιβάλλοντος, καθώς και η αλόγιστη χρήση αντηλιακού.

Χρειάζονται καθημερινά μόλις 15 λεπτά απευθείας έκθεσης στον ήλιο για να συνθέσει ο οργανισμός βιταμίνη D.ρ

Παράλληλα, μπορείτε να αυξήσετε την πρόσληψη βιταμίνης D μέσω τροφίμων όπως: λιπαρά ψάρια (π.χ. σαρδέλα, σολομός), αυγά, μανιτάρια, συκώτι, συν εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά, δημητριακά και χυμοί.

Το Ινστιτούτο Ιατρικής των ΗΠΑ (IOM) συνιστά 600 IU / ημέρα βιταμίνης D για τα περισσότερα

παιδιά ηλικίας 1-18 ετών.

-Εντάξτε 3-5 μερίδες φρούτων και λαχανικών καθημερινά στη διατροφή του παιδιού.

Η επαρκής ημερήσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών προσφέρει τις απαραίτητες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία (βιταμίνη Κ, μαγνήσιο, ψευδάργυρο και καροτενοειδή), τα οποία με τη σειρά τους επιδρούν θετικά στην υγεία των οστών.

-Τα πολύ πλούσια σε ασβέστιο τρόφιμα (π.χ. τυριά) να καταναλώνονται σε μικρές ποσότητες μέσα στην ημέρα.

Το ασβέστιο απορροφάται καλύτερα όταν λαμβάνεται σε ποσότητες 500-600mg ή μικρότερες. Αυτό ισχύει τόσο για τα τρόφιμα όσο και για τα συμπληρώματα διατροφής.

-Διαβάστε τις ετικέτες τροφίμων.

Για να προσδιορίσετε πόσο ασβέστιο υπάρχει σε ένα συγκεκριμένο τρόφιμο, ελέγξτε στον πίνακα με τα στοιχεία διατροφής τις διαιτητικές τιμές αναφοράς (Dietetic Reference Values, DRVs).

Η ετικέτα του κάθε τροφίμου αναφέρει την περιεκτικότητα του σε ασβέστιο (Ca) ως ποσοστό % του DRV (εφόσον αυτό περιέχει ασβέστιο).

Αυτή η ποσότητα βασίζεται στην ημερήσια τιμή αναφοράς 1.000 mg ασβεστίου.

Για παράδειγμα:

  • Περιεκτικότητα σε ασβέστιο 30% του DRVισούται με 240-300 mg ασβεστίου
  • Περιεκτικότητα σε ασβέστιο 20% του DRVισούται με 160-200 mg ασβεστίου
  • Περιεκτικότητα σε ασβέστιο 15% του DRVισούται με 120-150 mg ασβεστίου
  1. Προσέξτε τους συνδυασμούς των τροφίμων.

Αλμυρές τροφές: Η κατανάλωση τροφών που περιέχουν πολύ αλάτι (νάτριο) ενθαρρύνει την απώλεια ασβεστίου από το σώμα, οδηγώντας πιθανώς σε μειωμένη ανάπτυξη των οστών του παιδιού. Προσπαθήστε να περιορίσετε την ποσότητα των επεξεργασμένων τροφίμων και του αλατιού που προστίθεται στα τρόφιμα που τρώει το παιδί καθημερινά.

Τρόφιμα αυξημένα σε οξαλικό και φυτικό οξύ: Το σώμα δεν απορροφά καλά το ασβέστιο όταν καταναλώνει παράλληλα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε οξαλικά και φυτικό οξύ όπως το σπανάκι, τα πράσινα τεύτλα, ορισμένα φασόλια και δημητριακά ολικής.

Τρόφιμα με τανίνες: Οι τανίνες είναι ουσίες που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, γι’ αυτό και είναι καλό να μη συνδυάζονται με γαλακτοκομικά τρόφιμα.

Τα κύρια τρόφιμα που περιέχουν τανίνες είναι ο καφές, το τσάι και ορισμένα φρούτα όπως τα σταφύλια.

-Τονίστε τη σημασία της αποφυγής του ανθυγιεινού τρόπου ζωής

Οι κακές συνήθειες κατά την περίοδο της εφηβείας είναι δυστυχώς συχνές και επιβλαβείς για τα οστά. Τέτοιες συνήθειες είναι το κάπνισμα, η υπερκατανάλωση αλκοόλ, η αυξημένη κατανάλωση καφεΐνης και η καθιστική ζωή.

-Ενθαρρύνετε το παιδί σας να ασκείται.

Τα παιδιά και οι έφηβοι πρέπει να ασκούνται καθημερινά, κάνοντας τουλάχιστον 60 λεπτά φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης ή και ασκήσεις με αντιστάσεις.

-Διατηρήστε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Φαίνεται ότι το πολύ χαμηλό σωματικό βάρος (ΔΜΣ < 19) βλάπτει την υγεία των οστών.

-Προσέξτε τους τραυματισμούς.

Τονίστε τη σημασία και τη χρήση της ζώνης ασφαλείας και του προστατευτικού εξοπλισμού σε πολεμικά αθλήματα ή extreme sports, όπως κράνος και εξαρτήματα για τα γόνατα, για αποφυγή τυχόν τραυματισμών.

Συστάσεις ασβεστίου και πρωτεΐνης ανά ηλικιακή ομάδα

Διατροφικές προτάσεις για πιο υγιή οστά

  • Το γιαούρτι αποτελεί υπέροχο πρωινό μαζί με ξηρούς καρπούς, φρούτα και βρόμη.
  • Ένα εύκολο και βολικό σχολικό σνακ είναι αμύγδαλα και καρύδια μαζί με αποξηραμένα βερίκοκα και σύκα.
  • Προσθέστε τριμμένη γραβιέρα στη μακαρονάδα και τη σούπα, και το αγαπημένο σας τυρί στη σαλάτα.
  • Ένα συνοδευτικό πλούσιο σε ασβέστιο είναι μπαστουνάκια αγγουριού με κρεμώδες τυρί ή κόκκινες πιπεριές γεμιστές με τυρί.
  • Υπέροχο θαλασσινό μεσημεριανό είναι φιλέτο φρέσκου σολομού με πράσινη σαλάτα μαρούλι-ρόκα και ντοματίνια. Εναλλακτικά του σολομού, επιλέξτε ψητές σαρδέλες.

Για εξατομικευμένες διατροφικές ιδέες βάσει συστάσεων για ασβέστιο και βιταμίνη D σε παιδιά και ενήλικες με στόχο την καλή υγεία των οστών και την πρόληψη της οστεοπόρωσης, ρωτήστε τον διαιτολόγο-διατροφολόγο.

Παιδί

14.11.2023

Έρευνα: Το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα επηρεάζει τον εγκέφαλο περισσότερο από ένα χτύπημα στο κεφάλι

Μια νέα έρευνα, διαπίστωσε πως το άγχος αποχώρησης από τη μητέρα στα νεογέννητα είναι μεγαλύτερη τραυματική εμπειρία στον εγκέφαλο από ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι, καθώς αλλάζει την συμπεριφορά κάποιων γονιδίων. Μελετώντας την επίδραση του άγχους στα πρώτα χρόνια ζωής των παιδιών και έπειτα από έρευνες σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το άγχος άλλαξε το […]

26.09.2023

Παιδί: Αυτή η διατροφή θα αυξήσει τις επίδοσεις του στο σχολείο

Τα παιδιά που καταναλώνουν ένα υγιεινό πρωινό και γενικώς πιο πολλά φρούτα και λαχανικά, έχουν καλύτερη ψυχική υγεία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που δημοσιεύθηκε στο BMJ Nutrition Prevention & Health. Συγκεκριμένα, οι επιστήμονες διατροφής ζήτησαν από 10.853 παιδιά από 50 σχολεία του Norfolk να τούς δώσουν πληροφορίες για τη διατροφή και την ψυχική τους υγεία. Όπως αναδείχθηκε από τα αποτελέσματα της […]

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη
20.09.2023

Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής: Πώς πρέπει να τρέφονται τα παιδιά με διαβήτη

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού