Διατροφή

3+1 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς τύψεις

3+1 τρόφιμα που μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς τύψεις

Η υγιεινή διατροφή χαρακτηρίζεται από μία ποικιλία θρεπτικών επιλογών ούτως ώστε ο ανθρώπινος οργανισμός να συλλέγει καθημερινά πληθώρα συστατικών που απαιτούνται για την εύρυθμη λειτουργία του.

Όμως, δεν αρκεί να επιλέξουμε μόνο το σωστό τρόφιμο αλλά και τη σωστή δοσολογία. Η κατάλληλη ποσότητα από κάθε τρόφιμο είναι χρήσιμη τόσο για τη πρόσληψη επαρκών θρεπτικών στοιχείων αλλά και για τον έλεγχο των θερμίδων.

Οι θερμίδες που τόσο μας απασχολούν είτε θέλουμε να διατηρήσουμε μία καλή ισορροπία-υγεία είτε θέλουμε να αυξομειώσουμε το βάρος μας. Επομένως, υπάρχουν τρόφιμα τα οποία θα μπορούσαν να μας χαρίσουν οφέλη και σε μεγαλύτερες ποσότητες, χωρίς απαραίτητα να σκεφτούμε περιορισμένες δοσολογίες.

Τέσσερα χαρακτηριστικά παραδείγματα ακολουθούν παρακάτω:

  • Πράσινα φυλλώδη λαχανικά, λόγω του χαμηλού τους θερμιδικού προφίλ αλλά και της υψηλής περιεκτικότητας, σε φυτικές ίνες, τα λαχανικά όπως το μαρούλι, το λάχανο, το σπανάκι, ρόκα, παντζαρόφυλλα, βλίτα κλπ. μπορούν να μας χορτάσουν δίνοντας μας την αίσθηση πληρότητας και ταυτόχρονα μασουλώντας για περισσότερη ώρα.
  • Μούρα, βατόμουρα, σμέουρα, σταφίδες, chia, γκότζι (berries) είναι καρποί με υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές ουσίες και γενικότερα βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

Το μικρό περίβλημά τους είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες και ωφέλιμο για τη βέλτιστη γαστρεντερική λειτουργία αρκεί βέβαια να μη βασανιζόμαστε από εντερικές ενοχλήσεις.

Είναι ένα εύκολο και εύχρηστο σνακ το οποίο μπορεί να μεταφερθεί εύκολα σε μικρούς περιέκτες είτε φρέσκο – νωπό ,είτε στην αποξηραμένη μορφή του. Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα γεύματα. Σε συνδυασμό με το πρωινό είτε με δημητριακά ολικής άλεσης, με βρώμη ή με γιαούρτι. Στη σαλάτα με φυλλώδη λαχανικά αλλά και σε κυρίως γεύματα προσδίδοντας μια πιο γκουρμέ πινελιά.

  • Βρώμη, τρόφιμο με χαμηλές θερμίδες και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες.

Προσδίδει ταχύ κορεσμό σε όποιο άλλο τρόφιμο προστεθεί. Είτε καταναλωθεί με γαλακτοκομικά ή με ροφήματα ξηρών καρπών ή με χυμό φρούτων είτε ενταχθεί σε σαλάτες, δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης ή σε παρασκευές όπως τα μπιφτέκια.

  • Ψάρια, πλούσια πηγή πρωτεϊνών, αμινοξέων και καλών λιπαρών.

Υπάρχουν ψάρια που έχουν πολύ χαμηλό θερμιδικό προφίλ και λόγω μικρού κύκλου ζωής, μικρή έκθεση σε ανεπιθύμητα βαρέα μέταλλα. Σύμφωνα με έρευνες,  τα ψάρια μειώνουν την όρεξη καθώς προσφέρουν κορεσμό και μειώνουν τα επίπεδα της γκρελίνης, ορμόνης που ρυθμίζει την όρεξη.

Bonus τρόφιμo: Σπιτικό Ποπ Κορν (Pop Corn), σνακ χαμηλών θερμίδων που λόγω σύστασης μπορεί να χρησιμεύσει ως αντίμετρο στις βραδινές λιγούρες.

Μην ξεχνάμε, όμως, ότι η κατανάλωση τροφίμων παρακολουθώντας τηλεόραση και γενικότερα τρώγοντας ασυναίσθητα είναι μια λανθασμένη πρακτική και αυξάνει την πιθανότητα των επεισοδίων υπερφαγίας.

*Του Θεόδωρου Κουτράκου,  Κλινικό Διαιτολόγο ∆ιατροφολόγο, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού