Διατροφή

Καφές: Τα συν και τα πλην της καθημερινής κατανάλωσης

Καφές: Τα συν και τα πλην της καθημερινής κατανάλωσης

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, το 54% των Αμερικανών άνω των 18 ετών πίνουν κατά μέσο όρο 3,1 φλιτζάνι καφέ καθημερινά.

Τι συμβαίνει λοιπόν στο σώμα όσων δεν μπορούν να αποχωριστούν την αγαπημένη τους συνήθεια;

Δείτε παρακάτω τα οφέλη αλλά και τους κινδύνους από την καθημερινή κατανάλωση καφέ.

Οφέλη

Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου και άλλων παθήσεων: Η μέτρια κατανάλωση καφέ (3-5 φλιτζάνια καθημερινά), συνδέεται με μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από όλες τις αιτίες, αλλά και μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη τύπου 2, νόσου του Πάρκινσον, άνοιας, κίρρωσης του ήπατος και ορισμένων μορφών καρκίνου, όπως του ήπατος και του ενδομητρίου. Για να αποκομίσετε τα οφέλη όμως, είναι σημαντικό να πίνετε σκέτο καφέ, χωρίς ζάχαρη, γάλα, κρέμα κλπ.

Ωφελεί την ψυχική υγεία: Η πρόσληψη καφεΐνης σε μέτριες ποσότητες έχει συσχετιστεί με θετικές επιδράσεις στον εγκέφαλο, συμπεριλαμβανομένης της διανοητικής εγρήγορσης, της αύξησης της προσοχής και της συγκέντρωσης, αλλά και της βελτίωσης της διάθεσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι συμβάλλει στη διαχείριση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης και μειώνει τον κίνδυνο αυτοκτονίας κατά 45%.

Βοηθά στη διατήρηση της μνήμης: Ερευνητές ανακάλυψαν ότι όταν κανείς λαμβάνει ένα χάπι καφεΐνης 200mg -ποσότητα που ισοδυναμεί με αυτή που υπάρχει σε μια κούπα καφέ- σε μικρό χρονικό διάστημα μετά από μια συνεδρία μάθησης, μπορεί να βελτιώσει την ικανότητά του να θυμάται καλύτερα τις πληροφορίες που μελετούσε νωρίτερα.Σύμφωνα με τους ειδικούς, η καφεΐνη βοηθά στην εδραίωση των μακροχρόνιων αναμνήσεων στους ανθρώπους.

Βελτιώνει τις αθλητικές επιδόσεις: Η κατανάλωση καφεΐνης πριν τη γυμναστική, μπορεί να βελτιώσει την απόδοση κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Sports Medicine. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η καφεΐνη ενισχύει την ταχύτητα, τη δύναμη, την ισχύ και την αντοχή. Ένας γενικός κανόνας είναι πως δύο φλιτζάνια καφέ περίπου 60 λεπτά πριν από την άσκηση, θα μπορούσαν να έχουν επίδραση στην πλειονότητα των ανθρώπων.

Kίνδυνοι

Νευρικότητα: Η υπερβολική κατανάλωση καφέ μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα, πανικό, ανήσυχο ύπνο, αϋπνίες, εξάρτηση από την καφεΐνη. Όταν σταματούν την κατανάλωση καφέ, πολλοί άνθρωποι εκδηλώνουν συμπτώματα στέρησης, τα οποία περιλαμβάνουν δυνατούς πονοκεφάλους, κούραση, χαμηλά επίπεδα ενέργειας, αδυναμία συγκέντρωσης.

Αυξάνει τα επίπεδα χοληστερόλης: Όταν ετοιμάζετε τον καφέ σας με «φίλτρο πίεσης» (δοχείο με έμβολο που στο κάτω μέρος έχει ένα μεταλλικό δικτυωτό φίλτρο) επιτρέπετε σε μεγάλη ποσότητα της ουσίας cafestol (η οποία αυξάνει τα επίπεδα της LDL ή «κακής» χοληστερόλης) να περάσει στο ρόφημα που τελικά πίνετε. Το ίδιο συμβαίνει και όταν πίνετε Espresso, αλλά εκεί η ποσότητα του καφέ είναι αρκετά μικρή ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα. Η καλύτερη λύση είναι ο καφές με απόσταξη από χάρτινο φίλτρο, το οποίο εγκλωβίζει την μεγαλύτερη ποσότητα της cafestol.

Αυξάνει την αρτηριακή πίεση: Ο καφές μπορεί να προκαλέσει αύξηση της αρτηριακής πίεσης, πρόκειται όμως συνήθως για παροδική αύξηση που δεν προκαλεί μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην υγεία.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού