Διατροφή

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς να το καταλάβετε και τί να προσέξετε

Δυσανεξία στη λακτόζη: Πώς να το καταλάβετε και τί να προσέξετε

Κάποιοι άνθρωποι αναπτύσσουν δυσανεξία στη λακτόζη καθώς μεγαλώνουν λόγω της μειωμένης παραγωγής του ενζύμου λακτάση, ενώ σε άλλους η κατάσταση παρουσιάζεται μετά από χειρουργείο ή λόγω άλλων παθήσεων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, χρειάζονται τουλάχιστον 12 γραμμάρια λακτόζης για να εκδηλώσει κανείς συμπτώματα. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε περίπου 230 γραμμάρια γάλακτος ή ένα μπολ παγωτού. Αν και τα συμπτώματα μπορεί να διαφέρουν από άτομο σε άτομο, τα παρακάτω είναι τα τέσσερα πιο κοινά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη.

Εάν βιώνετε ανάλογα συμπτώματα, αρχίστε να παρακολουθείτε τι τρώτε και συμβουλευτείτε γιατρό. Είναι σημαντικό να γίνει διάγνωση και αξιολόγηση της σοβαρότητας της δυσανεξίας προκειμένου να κάνετε τις απαραίτητες αλλαγές στη διατροφή σας.

Τα συμπτώματα συνδέονται και με άλλες καταστάσεις όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Φούσκωμα: Καθώς η λακτόζη δεν απορροφάται στο λεπτό έντερο, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα συμπτώματα εκδηλώνονται αφού περάσει από τον πεπτικό σωλήνα στο παχύ έντερο. Λόγω της αυξημένης ποσότητας υγρών και αερίων στο παχύ έντερο, μπορεί να εμφανιστεί φούσκωμα. Αυτό οφείλεται περισσότερο στην ευαισθησία του ατόμου και λιγότερο στην ποσότητα γαλακτοκομικών που έχει καταναλώσει.

Ναυτία: Είναι φυσιολογικό να αισθάνεστε μία στο τόσο μικρή ενόχληση μετά την κατανάλωση γάλακτος ή άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων. Αν όμως αυτό συμβαίνει σε μόνιμη βάση ή σας κάνει να αισθάνεστε άρρωστοι, πρέπει να κάνετε το τεστ δυσανεξίας στη λακτόζη. Σε σοβαρές περιπτώσεις, το άτομο μπορεί να κάνει εμετό μετά τη κατανάλωση γαλακτοκομικών, σύμπτωμα που εκδηλώνουν κυρίως τα παιδιά. Τα αέρια στο έντερο το φουσκώνουν σαν μπαλόνι, προκαλώντας εμετό.

Διάρροια: Καθώς το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη, στον πεπτικό σωλήνα μένει μεγάλη ποσότητα σακχάρων που συγκρατούν μεγάλη ποσότητα υγρών, γεγονός που οδηγεί σε διάρροια.

Πόνος: Κατά τη διαδικασία της ζύμωσης της λακτόζης και των βακτηρίων στο έντερο, απελευθερώνονται λιπαρά οξέα βραχείας αλύσου και άλλα αέρια όπως υδρογόνο και διοξείδιο του άνθρακα. Ως αποτέλεσμα, το άτομο μπορεί να υποφέρει από κράμπες και πόνο στην κοιλιά. Αυτό καθώς και τα προαναφερθέντα συμπτώματα εκδηλώνονται συνήθως σε διάστημα 30 λεπτών έως δύο ωρών μετά την κατανάλωση οποιασδήποτε τροφής περιέχει λακτόζη.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού