Υγεία & πολιτική

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Η επιστολή αγανάκτησης, απόγνωσης, λόγω της αθέτησης της υπόσχεσης του υπουργού Υγείας για την πλήρη επαναλειτουργία του μοναδικού Δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του ΕΣΥ, προ έξι μηνών, απευθύνεται στους:

ΠΡΟΣ: Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κικίλια,

Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας, κ. Βασίλειο Κοντοζαμάνη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ: 1. Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη

2.΄Ενωση Ασθενών Ελλάδος

  1. Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες
  2. ΕΙΝΑΠ – ΟΕΝΓΕ -ΙΣΑ – ΠΙΣ
  3. Τύπο

ΘΕΜΑ: Η προ 6μήνου αναγγελθείσα «πλήρης επαναλειτουργία» του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρο του ΕΣΥ και η ζοφερή πραγματικότητα

Η επιστολή, αναφέρει τα ακόλουθα:

“Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,

Πέρασαν πάνω από 6 μήνες από την διαβεβαίωσή σας για «πλήρη επαναλειτουργία» του Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.),του μόνου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ, στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία».

Ως ΑΜΕΣΑ ενδιαφερόμενοι, μετά λόγου γνώσεως, αναγνωρίζουμε ότι από 1ης Ιουλίου 2020 ξεκίνησαν, μετά από μήνες αδικαιολόγητης αναστολής λειτουργίας του ΕΚΑΣΚΑΠ, τα χειρουργεία καρδιάς, όμως το Κέντρο εξακολουθεί να ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ!

Η τρέχουσα κατάσταση έχει ως εξής:

  1. Στην καλύτερη περίπτωση γίνεται ένα τακτικό χειρουργείο καρδιάς την εβδομάδα.

Αυτό σημαίνει ότι σε ένα χρόνο θα γίνουν το πολύ 50-60 καρδιοχειρουργικές επεμβάσεις, ενώ οι ανάγκες της χώρας είναι τουλάχιστον οκταπλάσιες!

Μάλιστα, από το τέλος Νοεμβρίου 2020 και μέχρι σήμερα, το Κέντρο αδυνατεί να πραγματοποιήσει με τις δικές του δυνάμεις χειρουργείο ανοιχτής καρδιάς!

2) Η μοναδική στο ΕΣΥ Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί εδώ και χρόνια χωρίς ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΟΥΣ.

Κάποιοι δε από αυτούς δεν είναι καν Εντατικολόγοι!

Οι επικουρικοί (μη μόνιμοι) ιατροί-εντατικολόγοι που υπήρχαν έφυγαν, διότι διορίστηκαν αλλού, και η ΚΕΜ εξυπηρετείται τώρα εκ περιτροπής (!) από γιατρούς άλλων Εντατικών Μονάδων!

Το θέμα αυτό επείγει και θα λυθεί μόνο με τον χαρακτηρισμό της ΚΕΜ ως ΑΥΤΟΝΟΜΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ στο οργανόγραμμα του Νοσοκομείου Παίδων «Η Αγία Σοφία» (υπάρχει σχετική απόφαση του Δ Σ του Νοσοκομείου ήδη από το 2015 που παραμένει κενό γράμμα!) και με διορισμό ΜΟΝΙΜΩΝ ΙΑΤΡΩΝ-ΕΝΤΑΤΙΚΟΛΟΓΩΝ.

3) Η Παιδο-Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) λειτουργεί με τρείς (3) όλες κι όλες κλίνες.

Οι υπόλοιπες τρεις από τις έξι (6)σύγχρονες κλίνες Εντατικής και οι τρείς (3) θερμοκοιτίδες ,που δωρήθηκαν προσφάτως στην ΚΕΜ από την Nestlé Ελλάς, σκονίζονται σε μια γωνιά αναξιοποίητες, διότι δεν υπάρχει το απαιτούμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για να λειτουργήσουν!

Παρότι το νοσηλευτικό προσωπικό της ΚΕΜ έχει αυξηθεί, αν και όχι επαρκώς, οι λειτουργούσες κλίνες της ΚΕΜ παραμένουν τρείς!

4)Το Αιμοδυναμικό Εργαστήριο του ΕΚΑΣΚΑΠ διαθέτει μόνο μία ημέρα την εβδομάδα για καθετηριασμούς καρδιάς (διαγνωστικούς και επεμβατικούς) και στη μία αυτή ημέρα μπορεί να κάνει δύο μόνον καθετηριασμούς, ενώ χρειάζονται πολλαπλάσιοι!

Για να συνειδητοποιήσετε το μέγεθος της εγκληματικής υπολειτουργίας, αναφέρουμε ότι μέχρι το 2010 γίνονταν περίπου 400 καθετηριασμοί το χρόνο και τώρα ούτε 80!!!

Ελπίζουμε, επίσης, ότι ο αγγειογράφος του Αιμοδυναμικού, ο οποίος έπρεπε εδώ και χρόνια να αντικατασταθεί, θα αντικατασταθεί σύντομα, ώστε να μην τίθενται σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό!

5) Εδώ και 18 χρόνια το ΕΚΑΣΚΑΠ λειτουργεί με έναν και μόνο Τεχνικό Εξωσωματικής Κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα να αναστέλλονται οι επεμβάσεις ανοικτής καρδιάς, όταν αυτός απουσιάζει.

Τι έχετε κάνει και τι θα κάνετε για να λύσετε το πρόβλημα του ενός και μόνο Τεχνικού Εξωσωματικής Κυκλοφορίας στο «Αγία Σοφία»;

6) Καινούριος μαγνητικός τομογράφος, δωρεά του ΟΠΑΠ το 2013, παραμένει άχρηστος για μαγνητικές καρδιάς και τα καρδιοπαθή παιδιά αναγκάζονται να τις κάνουν εκτός του Παίδων, με οικονομικό κόστος, διότι τόσα χρόνια δεν έχει υπάρξει μέριμνα για να προσληφθούν ή να εκπαιδευτούν οι υπάρχοντες χειριστές και ιατροί, για την πραγματοποίηση μαγνητικών τομογραφιών καρδιάς σε παιδιά.

Όλα τα παραπάνω αποδεικνύουν σαφή ΥΠΟΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ, την οποία μπορούμε να τη θεωρήσουμε ΣΚΟΠΙΜΗ!

Και τούτο, διότι βλέπουμε καρδιοπαθή παιδιά που διαγνώστηκαν στο «Αγία Σοφία», να χειρουργούνται σε άλλα Κέντρα, ιδιωτικά ή  κατ’ ευφημισμόν «δημόσια», και κατόπιν να επιστρέφουν για συνέχιση της νοσηλείας τους στο «Αγία Σοφία», που μπορεί να είναι και πολύ μακρά.

Δηλαδή, άλλος καρπούται το όχι ευκαταφρόνητο ασφαλιστικό πακέτο της καρδιοχειρουργικής επέμβασης και άλλος χρεώνεται το κόστος της μετεγχειρητικής νοσηλείας!!!

Κύριοι Υπουργοί, με αφορμή τον covid-19 μας λέτε διαρκώς πόσο νοιάζεστε για την υγεία μας.

Αναρωτιόμαστε: Η υγεία των καρδιοπαθών παιδιών δεν σας ενδιαφέρει; Υπενθυμίζουμε ότι τα καρδιαγγειακά νοσήματα παραμένουν πρώτα σε ποσοστό θανάτων σε σχέση με όλα τα άλλα νοσήματα!

Όσο ολιγωρείτε, ΘΕΤΕΤΕ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ, ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΦΟΡΑ, ΝΕΟΓΝΑ ΚΑΙ ΠΑΙΔΙΑ!

Γι αυτό: Ζητάμε το Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π. ΝΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ, ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ!

Περιμένουμε ΑΜΕΣΑ την παρέμβασή σας.

Η Πρόεδρος   Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη – η Γραμματέας  Παναγιώτα Καραγεώργη

O Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Παιδιών με Συγγενείς Καρδιοπάθειες «Η Αγία Σοφία» δημιουργήθηκε για να στηρίζει τα παιδιά που πάσχουν από συγγενείς καρδιοπάθειες και τις οικογένειές τους, και αγωνίζεται για την προάσπιση και την εύρυθμη λειτουργία του μοναδικού δημόσιου Παιδοκαρδιοχειρουργικού Κέντρου του ΕΣΥ στη χώρα μας, του «Ειδικού Κέντρου Αντιμετώπισης Συγγενών Καρδιοπαθειών στα Παιδιά» (Ε.Κ.Α.Σ.ΚΑ.Π.), στο Νοσοκομείο Παίδων «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ».

Αυτό το μοναδικό Κέντρο λειτουργεί εδώ και τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, χωρίς διακρίσεις, χάρη στην πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών, ιδιαιτέρως τα τελευταία χρόνια.

Είναι δε το μόνο μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, έτοιμο να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

Στον Σύλλογό μας απευθύνονται οικογένειες από όλη την Ελλάδα, αλλά και γειτονικές χώρες, για ηθική, αλλά και οικονομική βοήθεια σε έξοδα μετακίνησης, διαμονής, διατροφής, κάλυψης ειδικών εξωνοσοκομειακών εξετάσεων, ειδών πρώτης ανάγκης κλπ.

Υγεία & πολιτική

09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Δεν αναστέλλονται τελικά από την προσεχή Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου τα τακτικά χειρουργεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού», όπως αποφάσισαν οι χειρουργοί του νοσοκομείου. Η απόφαση των γιατρών ελήφθη υπό την προϋπόθεση ότι, εντός των επόμενων ημερών, θα προκηρυχθούν με κατεπείγουσα διαδικασία οι τρεις διαθέσιμες θέσεις ιατρών αναισθησιολόγων. Αναλυτικά η ανακοίνωση των χειρουργών «ΕΚΤΑΚΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟΥ […]

22.11.2023

Διοίκηση νοσοκομείου «Μεταξά»: «Ψευδής είδηση το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού»

Τις καταγγελίες των εργαζομένων αναφορικά με το κλείσιμο της Μονάδας Μαστού διέψευσε η Διοίκηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά». Με ανακοίνωσή του, ο Διοικητής του Νοσοκομείου «Μεταξά», Σαράντος Ευσταθόπουλος, χαρακτηρίζει «fake news» τους ισχυρισμούς εργαζομένων που μιλούσαν για «κλείσιμο» της Μονάδας Μαστού και υποστηρίζει πως αυτή «λειτουργεί κανονικά». H ανακοίνωση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Μεταξά» «Επειδή τις τελευταίες […]

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού
18.10.2023

Υπουργείο Υγείας: Τι αλλάζει στον θεσμό του Προσωπικού Γιατρού

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»
03.10.2023

Υπουργείο Υγεία: Παύεται η διοίκηση του νοσοκομείου «Αγία Όλγα»

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)
29.09.2023

Δ.Γιαννακόπουλος κατά Ε.Αγαπηδάκη για τα αντιγριπικά εμβόλια: «Έχεις πληρωθεί κυρία μου» (βίντεο)

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη
13.09.2023

Ο Θ.Ζαούτης παραιτήθηκε από πρόεδρος ΕΟΔΥ μετά από σύγκρουση με την κυβέρνηση – Πώς τον «παραγκώνισε» η Ε.Αγαπηδάκη

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή
06.09.2023

Νοσοκομείο «Μεταξά»: Από την αναβολή προγραμματισμένης χημειοθεραπείας ασθενή στην παύση καθηκόντων του διοικητή

Θ.Βασιλακόπουλος: «Όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές να κάνει ακόμα μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό»
06.08.2023

Θ.Βασιλακόπουλος: «Όταν επιστρέψει ο κόσμος από τις διακοπές να κάνει ακόμα μία δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό»

Νοσοκομείο Χανίων: «Χάος» στα Επείγοντα – Παραιτήθηκαν τρεις γιατροί καταγγέλλοντας «προχειρότητες»
04.08.2023

Νοσοκομείο Χανίων: «Χάος» στα Επείγοντα – Παραιτήθηκαν τρεις γιατροί καταγγέλλοντας «προχειρότητες»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ