Υγεία & πολιτική

Οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου και σε ολόκληρη την Επικράτεια, δημιουργούν αντιπαραθέσεις

Οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία των νησιών του Αιγαίου και σε ολόκληρη την Επικράτεια, δημιουργούν αντιπαραθέσεις

    Δύσκολη είναι η κατάσταση στα νησιά της χώρας μας, σε ότι αφορά το υλικοτεχνικό και το ανθρώπινο δυναμικό που στελεχώνει τα Νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας. 

Δεν είναι και λίγες οι φορές, που ένας ασθενής  θα πρέπει να κάνει τον γύρο του Αιγαίου για να βρει μια θέση σε νοσοκομείο, τον κατάλληλο γιατρό. 

Η κατάσταση αυτή είναι χρόνια, η εμφάνιση της πανδημίας όμως, ξεσκέπασε την κάθε αδυναμία του Συστήματος Υγείας.  

Το θλιβερό είναι, πως η πολιτική έχει εισβάλλει στην ιατρική κοινότητα και σπέρνει διχόνοια. 

“Θα επιθυμούσαμε να μοιραστούμε μαζί σας εκείνον τον αφορισμό που αποδίδεται στον λεγόμενο και  «Προφήτη» της αγγλικής λογοτεχνίας, τον Ουίλιαμ Μπλέικ: «Άκου του βλάκα την επίκριση – έλεγε – σαν να σου απονέμει έπαινο ο βασιλιάς».

Θα μπορούσε να περιγράψει το δελτίο τύπου της περιφέρειας που υπογράφει η αντιπεριφερειάρχης κ.Χαρούλα Γιασιράνη (επισυνάπτεται) όμως τα πράγματα είναι ποιο σοβαρά”, αναφέρει η Ένωση Ιατρών Θεραπευτηρίου Νοσοκομείου Λέρου, Κέντρου Υγείας της Πάτμου -Λειψών και Αγαθονησίου, Ε. Ι. Θ. Λ. .

Είναι σοβαρά, γιατί στο συγκεκριμένο δελτίο τύπου στοχοποιείται  μέσω του πρόεδρου της ένωσης η ιδεολογική του ταυτότητα.

Τον προτρέπει να διαλέξει τον όρκο του Ιπποκράτη ή το σφυροδρέπανο όπως γράφει.

Δηλαδή κατά την περιφέρεια δεν μπορεί ένας γιατρός να είναι και κομμουνιστής.

Μεταμοντέρνος ανορθολογισμός με όχημα τον αντικομμουνισμό.

Βέβαια για τους κλινικάρχες και μεγαλογιατρούς ή το καθηγητικό κατεστημένο που ξεζουμίζει τον λαό μας, υποθέτουμε ότι η κ. Αντιπεριφερειάρχης Υγείας, θα έλεγε ότι αυτοί υπηρετούν τον όρκο του Ιπποκράτη, άλλωστε ανήκουν στους «άριστους», όπως άλλοτε οι μαυραγορίτες και λαδέμποροι της κατοχής.

Θα της συνιστούσαμε να απευθυνθεί  στους κατοίκους των Λειψών, της Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, Ρόδου, Αμοργού τα οποία είναι μερικά από τα νησιά που υπηρέτησε ο γιατρός.

Συνεχίζοντας, αναφέρει ότι αγωνίζονται σε κοινό αγώνα για την προστασία των νησιωτών, αυτή η ίδια και μερικοί άλλοι.

 Ενώ αντίθετα ο γιατρός δεν ασκεί το καθήκον του προς την κοινωνία και δεν συμβάλει στον περιορισμό της διασποράς της νόσου.

Αυτά τα λόγια απευθύνονται σε γιατρό παθολόγο σε περίοδο πανδημίας που είναι στην πρώτη γραμμή και έρχεται καθημερινά σε επαφή με τον ιό !!!! Απύθμενο θράσος !!!

Πληροφορούμε την βαθέως νυχτωμένη υπεύθυνη υγείας της περιφέρειας, ότι ο γιατρός εκτός από τις υπηρεσίες του στο Κ.Υ. Πάτμου βοηθά εδώ και αρκετούς μήνες προσφέροντας υπηρεσίες και στο Νοσοκομείο Λέρου λόγο έλλειψης παθολόγων.

Προφανώς οι ελλείψεις σε ιατρικό και άλλο προσωπικό δεν είναι στα καθημερινά ή χρονιάτικα ενδιαφέροντα της υπεύθυνης υγείας της περιφέρειας.

Πράγματι όλο το υγειονομικό προσωπικό και όχι μόνο το ιατρικό υπηρετεί με αίσθημα ευθύνης την δημόσια υγεία.

Αν παρακολουθήσεις την αυτοθυσία γιατρών και νοσηλευτών σε αυτή τη μάχη ζωής και θανάτου στα δημόσια νοσοκομεία, βλέπεις το θανατικό ως συνέπεια της διάλυσης του συστήματος Υγείας από τον οδοστρωτήρα της ιδιωτικοποίησης του αγαθού της υγείας παντού στην ΕΕ.

Όμως η υπεύθυνη της περιφέρειας για την υγεία, από την ασφάλεια του γραφείου της λοιδορεί  όποιον αγωνίζεται να σταματήσει αυτή την λαίλαπα.

Όποιον δεν συμβιβάζεται με την τραγική κατάσταση των δομών υγείας.

Όποιον επιμένει ότι στον 21ο αιώνα με την αλματώδη πρόοδο της επιστήμης και της τεχνολογίας αυτά που βλέπουμε δεν είναι η φυσική εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά αντίθετα πιστεύει ότι όλα θα μπορούσαν όλα να ήταν διαφορετικά.

Στις δομές υγείας που υπηρετούμε δεν έχει γίνει καμία πρόσληψη μόνιμου ιατρικού προσωπικού, όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας.

Οι ελλείψεις και η κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας 

Το Κ.Υ. Πάτμου  για την στοιχειώδη 24ωρη λειτουργία του, βασίζεται σε μετακινήσεις προσωπικού από άλλες δομές υγείας.

Εδώ και χρόνια έχουμε έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, οι κάτοικοι για εξετάσεις ρουτίνας πρέπει να κάνουν τον γύρω του Αιγαίου.

Στο ιατρείο Αγαθονησίου, δεν υπάρχει γιατρός αρκετές ημέρες το μήνα. Στο ιατρείο Λειψών, υπηρετεί ένας ιατρός ανειδίκευτος.

Στο νοσοκομείο Λέρου, υπάρχει έλλειψη βασικών ειδικοτήτων, ενώ η παθολογική κλινική “λειτουργεί” πολλές μέρες τον μήνα χωρίς παθολόγο.

Στην Πάτμο, με 23 προς το παρόν κρούσματα του νέου κορωνοϊού (μέσα σε 10 ημέρες),  δεν παραβρίσκεται κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ, για διάστημα τόσο όσο χρειάζεται για τον έλεγχο της πανδημίας.

Στην Λέρο επίσης, με δομές όπως ο ψυχιατρικός τομέας το κέντρο υποδοχής ταυτοποίησης , το γηροκομείο κ.λ.π δεν υπάρχει μόνιμο κλιμάκιο του Ε.Ο.Δ.Υ.

Την επισήμανση όλων αυτών, η περιφέρεια την ονοματίζει κομματική προπαγάνδα, έχοντας μόνη έγνοια η αντιπεριφερειάρχης υγείας να φωτογραφίζεται μπροστά σε κουτάκια με δώρα προς “ιθαγενείς”, όπως προφανώς θεωρεί τους κατοίκους των νησιών μας.

Οι γιατροί του Κ.Υ. Πάτμου, κατόπιν πρότασης του Δημάρχου Πάτμου, σε συνεννόηση αυτού με τον Περιφερειάρχη είχαν αποφασίσει, κατά υπέρβαση του καθήκοντός τους ελλείψει κλιμάκιου του Ε.Ο.Δ.Υ, να πραγματοποιήσουν ιχνηλάτηση μεγάλου τμήματος του πληθυσμού  για τον έλεγχο της έξαρσης της πανδημίας.

Τα υλικά θα τα προμήθευε η Περιφέρεια.

Έφτασαν λοιπόν τα υλικά σε ένα κουτί που περιείχε 4 φόρμες μιας χρήσης, ένα κουτάκι μάσκες απλές, ένα κουτάκι γάντια και τεστ αντισωμάτων εντελώς ακατάλληλα για αυτήν την προσπάθεια (ανιχνεύουν παρελθούσα λοίμωξη αν ανιχνεύσουν).

Η Περιφέρεια  λοιπόν φωτογράφισε το υλικό και το έστειλε σε όλο τον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο, διαφημίζοντας την προσφορά της και την ολοκλήρωση του “καθήκοντος” της.

Η αποκάλυψη του γεγονότος από τον Πρόεδρο της Ένωσης προφανώς δεν άρεσε στον Περιφερειάρχη και τους κολαούζους του, γι’ αυτό εξέδωσαν  το κατάπτυστο  δελτίο τύπου.

Δυστυχώς γι’ αυτήν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η υγεία στα νησιά μας από τις ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού και υλικοτεχνικής υποδομής δε λύνονται με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα.

Εμείς ως γιατροί του δημόσιου συστήματος υγείας συνεχίζουμε το έργο μας, θεραπεύοντας τους ασθενείς μας και διεκδικώντας ταυτόχρονα, σύγχρονες υπηρεσίες υγείας αποκλειστικά δημόσιες, εντελώς δωρεάν για όλους.

Οι γνώσεις μας, η δουλειά μας, αλλά και η φωνή μας  ο αγώνας μας είναι  στην υπηρεσία της υπεράσπισης της Υγείας του λαού της περιοχής μας!  

Ο πρόεδρος Γ. Τσουκαλάς, ο αντιπρόεδρος Ε. Φούρναρης, ,αντιπρόεδρος Ταμίας Β. Θεοτοκάτου

Η απάντηση της Αντιπερειάρχη Χαρούλας Γοασινάρη, βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο:

file:///C:/Users/user/Documents/Pictures/Desktop/CCF_000083.pdf

Υγεία & πολιτική

15.01.2021

Επιχείρηση “ταλαιπωρία” για τους ιδιώτες γιατρούς για τον εμβολιασμό τους

Μετά κόπων και βασάνων εντάχθηκαν τελικώς οι ιδιώτες ιατροί στο εμβολιαστικό σχέδιο «Ελευθερία», μετά από πολλαπλές πιέσεις του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (Π.Ι.Σ.). Δυστυχώς όμως οι εμβολιασμοί των ιδιωτών ιατρών εξελίσσονται σε ταλαιπωρία, καθώς συμπεριλήφθηκαν στον σχεδιασμό για εμβολιασμό με τον γενικό πληθυσμό και ουχί με τους υγειονομικούς. Εκτός αυτού, για την πλειοψηφία των ιδιωτών γιατρών […]

15.01.2021

Αγανακτισμένος ο οδοντιατρικός κλάδος: Δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού

Kαθυστέρηση του εμβολιασμού των οδοντιάτρων καταγγέλλει η Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (ΕΟΟ), αναφέροντας ότι δεν έχει παραμετροποιηθεί η ανάγκη εμβολιασμού των υγειονομικών ανάλογα με τον βαθμό έκθεσης σε αερόλυμα, σύμφωνα με τα επιστημονικά δεδομένα. «Είμαστε οι μοναδικοί υγειονομικοί που έρχονται σε άμεση επαφή με “δυνητικούς” ασθενείς που δεν φορούν μάσκα και προφύλαξη!», αναφέρει η Ομοσπονδία και […]

Αγανάκτηση  Οδοντιάτρων για την καθυστέρηση ένταξής τους στον εμβολιασμό
14.01.2021

Αγανάκτηση Οδοντιάτρων για την καθυστέρηση ένταξής τους στον εμβολιασμό

Πρόεδρος ΙΣΘ: Δημόσια Υγεία χωρίς υγιείς γιατρούς δεν γίνεται!
14.01.2021

Πρόεδρος ΙΣΘ: Δημόσια Υγεία χωρίς υγιείς γιατρούς δεν γίνεται!

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φυσικοθεραπευτές αν δεν εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα
12.01.2021

Με κινητοποιήσεις προειδοποιούν οι φυσικοθεραπευτές αν δεν εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα

Επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε σκληρό lockdown»
12.01.2021

Επίθεση λοιμωξιολόγων σε κυβέρνηση: «Ούτε να το σκέφτεστε για click in shop – Θέλουμε σκληρό lockdown»

Επιστολή ΦΣΘ και ΣΥΦΑ προς πρωθυπουργό: «Προσβλητικός ο αποκλεισμός των φαρμακοποιών από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19»
11.01.2021

Επιστολή ΦΣΘ και ΣΥΦΑ προς πρωθυπουργό: «Προσβλητικός ο αποκλεισμός των φαρμακοποιών από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19»

Άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών: Τα βήματα που θα ακολοθηθούν
09.01.2021

Άνοιγμα νηπιαγωγείων και δημοτικών: Τα βήματα που θα ακολοθηθούν

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες
09.01.2021

Επιστολή στον υπουργό Υγείας από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Πασχόντων από Συγγενείς Καρδιοπάθειες

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην εποχή της πανδημίας
05.01.2021

Το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στην εποχή της πανδημίας

Δημοφιλή

Φυσική Κατάσταση
1

Μεγάλος διαγωνισμός του ygeianews.gr για να είσαστε σε «φόρμα» εν μέσω καραντίνας!

Ψυχολογία
2

Μειώστε το άγχος με αυτές τις απλές συμβουλές

Ασθένειες
3

Ρήξη μηνίσκου και σύγχρονη αντιμετώπιση

Επιδημίες
4

Κατέφθασαν τα πρώτα ψυγεία φύλαξης του εμβολίου για τον κορωνοϊό

Περισσότερα

16.01.2021

Ο Έρωτας είναι Ανάσταση με ένα μόνο βλέμμα

Η καρδιά πάλλεται, χτυπά συνεχώς όχι μονάχα για να μας κρατά στη ζωή μα κυρίως για να μας θυμίζει πως κάθε χτύπος της είναι μια υπενθύμιση να ερωτευτούμε, να αγαπήσουμε, να ζήσουμε αληθινά. Ο αληθινός έρωτας γεννιέται πρώτα στην καρδιά, χτυπάει στο κέντρο της ύπαρξής μας. Είναι σαν να κρατάς τον κόσμο ολόκληρο στα δυο […]

16.01.2021

Σύγκριση της ευαισθησίας και κόστους των τεστ για τη λοίμωξη SARS-COV-2 σε δείγματα σιέλου έναντι ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος

Η διάγνωση της λοίμωξης στον ιό SARS-COV-2με μοριακά τεστ που βασίζονται σε RT-PCR γίνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό των αναλύσεων σε δείγματα ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος. Πολύ πρόσφατα όμως (12-1-21) δημοσιεύθηκε μία μελέτη στο έγκυρο περιοδικό Annalsof Internal Medicine,  η οποία βασίσθηκε στην σύγκριση της ευαισθησίας και του κόστους των τεστ για τη λοίμωξη SARS-COV-2 σε δείγματα σιέλου […]

Κεφαλαλγία σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19: Ειδικά χαρακτηριστικά και ο προγνωστικός ρόλος της στην έκβαση της λοίμωξης
16.01.2021

Κεφαλαλγία σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19: Ειδικά χαρακτηριστικά και ο προγνωστικός ρόλος της στην έκβαση της λοίμωξης

Αιμαγγείωμα βρεφικής ηλικίας
16.01.2021

Αιμαγγείωμα βρεφικής ηλικίας

Πώς τα παιδιά γνωρίζουν ποιες πράξεις είναι κακές και ποιες κοινωνικά αποδεκτές
16.01.2021

Πώς τα παιδιά γνωρίζουν ποιες πράξεις είναι κακές και ποιες κοινωνικά αποδεκτές

Αιφνίδιες πτώσεις: Αίτια- θεραπεία
15.01.2021

Αιφνίδιες πτώσεις: Αίτια- θεραπεία

Ο απαραίτητος έλεγχος για τα παιδιά που αθλούνται
15.01.2021

Ο απαραίτητος έλεγχος για τα παιδιά που αθλούνται

Εγκεφαλικό: Τα πρώτα 60 λεπτά κρίνουν την υπόλοιπη ζωή των ασθενών
15.01.2021

Εγκεφαλικό: Τα πρώτα 60 λεπτά κρίνουν την υπόλοιπη ζωή των ασθενών

Ένας στους δύο άνδρες μετά τα 50 έχει καλοήθη υπερπλασία προστάτη
15.01.2021

Ένας στους δύο άνδρες μετά τα 50 έχει καλοήθη υπερπλασία προστάτη

Η επέμβαση που βάζει τον ώμο οριστικά στην θέση του
15.01.2021

Η επέμβαση που βάζει τον ώμο οριστικά στην θέση του