Υγεία

Εγκεφαλικό: Τα πρώτα 60 λεπτά κρίνουν την υπόλοιπη ζωή των ασθενών

Εγκεφαλικό: Τα πρώτα 60 λεπτά κρίνουν την υπόλοιπη ζωή των ασθενών

Tο Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) εκδηλώνεται, όταν διαταραχθεί η φυσιολογική ροή του αίματος σε κάποιο αγγείο στον εγκέφαλο.

Έτσι, τα νευρικά κύτταρα που τροφοδοτούνται από το συγκεκριμένο αγγείο, δεν λαμβάνουν οξυγόνο, με συνέπεια την απώλεια της λειτουργίας τους και την αιφνίδια έναρξη νευρολογικών συμπτωμάτων.

Το ΑΕΕ αποτελεί τη 2η αιτία θανάτου μετά την ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια και την 3η αιτία αναπηρίας, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Πληθυσμιακές μελέτες από την Ελλάδα δείχνουν ότι το 80% των ΑΕΕ είναι ισχαιμικής αιτιολογίας και ότι 12 μήνες μετά το ΑΕΕ το 35% των ασθενών θα έχει αποβιώσει και το 31% θα έχει μόνιμη αναπηρία.

Ο επιπολασμός του ΑΕΕ εκτιμάται στο 2,5%.

Διπλασιάστηκαν οι νοσηλείες λόγω Αγγειακού Εγκεφαλικού Επεισοδίου

Από 18 έως 44άρων ετών, οι ηλικίες των νοσηλευμένων!

Τα τελευταία 20 χρόνια η νοσηλεία λόγω ΑΕΕ σχεδόν διπλασιάστηκε για τους ασθενείς ηλικίας 18 έως 44 ετών και παρ’ όλο που τα ποσοστά θνησιμότητας λόγω ΑΕΕ μειώθηκαν, ο απόλυτος αριθμός ανθρώπων που παθαίνουν εγκεφαλικό αυξήθηκε ετησίως“, αναφέρει ο Νικόλαος Μελλάς,  MD, PhDc, Παθολόγος – Ειδικός Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, προσθέτοντας:

Παγκοσμίως, κάθε χρόνο 5,5 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν από ΑΕΕ“.

Το μεγαλύτερο ποσοστό των ΑΕΕ είναι ισχαιμικής αιτιολογίας φτάνοντας το 80% των περιπτώσεων σύμφωνα με πληθυσμιακές μελέτες από την Ελλάδα. 

Τα ισχαιμικά ΑΕΕ, οφείλονται σε οξεία απόφραξη εγκεφαλικών αρτηριών.

Ο χρόνος σώζει ζωές

Ο χρόνος είναι ο πιο καθοριστικός παράγοντας στην αντιμετώπιση του ΑΕΕ.

Συνηθίζεται η έκφραση «ο χρόνος είναι εγκέφαλος» από την αμερικάνικη έκφραση «time is brain» γιατί για κάθε δευτερόλεπτο που περνάει μετά την έναρξη του εγκεφαλικού επεισοδίου χάνονται εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα και δισεκατομμύρια εγκεφαλικές συνάψεις.

Υπολογίζεται ότι σε απόφραξη μεγάλου μεγέθους εγκεφαλικού αγγείου χάνονται σχεδόν 2 εκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα και 14 δισεκατομμύρια συνάψεις ανά λεπτό και ο εγκέφαλος γερνάει κατά 36 χρόνια περίπου όταν ολοκληρωθεί η ισχαιμική βλάβη.

Γι’ αυτό τον λόγο, η γρήγορη έναρξη της αγωγής για την αποκατάσταση της εγκεφαλικής αιματικής ροής είναι καθοριστική για την έκβαση του ΑΕΕ.

Headache area on brain X-ray, 3D illustration.

Ενδοφλέβια θρομβόλυση

Η ενδοφλέβια θρομβόλυση αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση ασθενών με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ και είναι εγκεκριμένη από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης στο οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ έχει τεκμηριωθεί μέσα από πολλαπλές τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες κλινικές δοκιμές, με ορόσημο τη μελέτη NINDS rt-PA Stroke Study (National Institute of Neurological Disorders and Stroke Study Group).

Ωστόσο, η θεραπεία με ενδοφλέβια θρομβόλυση έχει αυστηρό χρονικό όριο χορήγησης εντός 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα κλινικών μελετών και δεδομένα μεγάλων εθνικών βάσεων καταγραφής ΑΕΕ από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ, όσο αυξάνεται το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί από την έναρξη των συμπτωμάτων του ισχαιμικού ΑΕΕ έως και την έναρξη χορήγησης ενδοφλέβιας θρομβόλυσης τόσο μειώνεται η αποτελεσματικότητά της ως προς τη μείωση της αναπηρίας.

“Η ανάγκη λοιπόν για ταχύτατη απεικόνιση του εγκεφάλου είναι ξεκάθαρη λόγω της υψηλής νοσηρότητας και θνητότητας των ασθενών που υφίστανται ισχαιμικό ΑΕΕ καθώς και με κριτήριο την αποδεδειγμένη χρονο-εξαρτώμενη αποτελεσματικότητα της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης”, τονίζει ο κ. Μελλάς.

Αξονική τομογραφία

Η αξονική τομογραφία (CT) του εγκεφάλου χωρίς σκιαγραφικό είναι η πιο διαδεδομένη απεικονιστική μέθοδος σε ασθενείς με συμπτώματα οξέος εγκεφαλικού, αποτελώντας το βασικό επίπεδο διαγνωστικού ελέγχου για τον αποκλεισμό οξείας ενδοκράνιας αιμορραγίας ώστε να δοθεί το «πράσινο φως» για τη χορήγησης ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, εφόσον πληρούνται τα κριτήρια χορήγησης και αποκλεισμού.

Λόγω της χρονο-εξαρτώμενης αποτελεσματικότητας της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, η CT εγκεφάλου στους ασθενείς που προσέρχονται στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου με συμπτώματα εγκεφαλικού πρόσφατης έναρξης επιβάλλεται να διενεργείται με απόλυτη προτεραιότητα.

Σε πολλά νοσοκομεία, η ενδοφλέβια θρομβόλυση ξεκινά ήδη από το ακτινολογικό τμήμα μετά τον αποκλεισμό της αιμορραγίας.

Ο χρόνος έναρξης των συμπτωμάτων σημαντικός παράγοντας

Ο ακριβής καθορισμός του χρόνου έναρξης των συμπτωμάτων αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα στη λήψη της απόφασης για τη χορήγηση ενδοφλέβιας θρομβόλυσης, γι’ αυτό και θα πρέπει να διερευνάται ενδελεχώς.

Σύμφωνα με τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές, για κάθε 10 ασθενείς που θα λάβουν ενδοφλέβια θρομβόλυση εντός των πρώτων 3 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων, 1 από αυτούς θα έχει καλό λειτουργικό αποτέλεσμα (mRS≤1).

Στο χρονικό θεραπευτικό παράθυρο των 3-4,5 ωρών η αντίστοιχη αναλογία ανέρχεται σε 1 ασθενή με καλό λειτουργικό αποτέλεσμα (mRS≤1) για κάθε 19 ασθενείς που θα λάβουν ΕΘ.

Όσον αφορά τη σχέση του οφέλους προς την επιδείνωση, για κάθε 7 ασθενείς που θα είναι λειτουργικά ανεξάρτητοι στους 6 μήνες, αντιστοιχούν 2 θάνατοι στην οξεία φάση αντιμετώπισης.

Η ενδοφλέβια θρομβόλυση μετά την παρέλευση 4,5 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων δεν έχει επίσημη έγκριση.

Συστάσεις από επιστημονική κοινότητα της Αμερικής

“Οι αμερικανικές συστάσεις θέτουν τα 60 λεπτά της ώρας ως εφικτό, προτεινόμενο χρόνο από την είσοδο του ασθενούς στην είσοδο των επειγόντων περιστατικών μέχρι την έναρξη της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης (“door to needle”)”, αναφέρει ο κ. Μελλάς, σημειώνοντας πως:

“Είναι άξιο αναφοράς πως κέντρα με μεγάλη εμπειρία και σε άρτια οργανωμένα συστήματα υγείας, έχουν επιτύχει door-to-needle χρόνους στα 20 λεπτά!”

Πιθανές επιπλοκές

-Η θρομβόλυση σε ασθενείς με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ είναι μια θεραπεία με τεκμηριωμένη αποτελεσματικότητα ,αλλά και εν δυνάμει πολύ σοβαρές επιπλοκές, με σπουδαιότερες από αυτές την ενδοκράνια αιμορραγία και το αγγειοοίδημα.

-Η χορήγηση της ενδοφλέβιας θρομβόλυσης θα πρέπει να γίνεται σε χώρο όπου υπάρχει η δυνατότητα συνεχούς καταγραφής των ζωτικών σημείων του ασθενούς αλλά και αναγνώρισης των επιπλοκών της ΕΘ.

-“Σε ιδανικές συνθήκες, ο χώρος αυτός πρέπει να είναι μια οργανωμένη Μονάδα Αγγειακών Εγκεφαλικών Επεισοδίων, αλλά με βάση τις τρέχουσες συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα ως αποδεκτές επιλογές μπορούν να θεωρηθούν η Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ή οποιαδήποτε Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, με την προϋπόθεση ότι το προσωπικό τους θα εκπαιδευτεί στη χορήγηση ΕΦ καθώς και στην αναγνώριση και διαχείριση των επιπλοκών της”, τονίζει ο κ. Μελλάς.

Είναι σημαντικό για τη μονάδα υποδοχής και διαχείρισης του περιστατικού με οξύ ισχαιμικό ΑΕΕ, το οποίο δύναται να λάβει ενδοφλέβια θρομβόλυση, να υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο αντιμετώπισής του.

Όλες οι κατηγορίες των επαγγελματιών υγείας που εμπλέκονται σε αυτό το πρωτόκολλο έχουν συγκεκριμένο ρόλο και αρμοδιότητες, για τις οποίες θα πρέπει να έχουν εκπαιδευτεί ούτως ώστε να δράσουν με ταχύτητα στη διαχείριση του ασθενούς, στο πλαίσιο «ο χρόνος είναι εγκέφαλος», τόσο προ- όσο και ενδονοσοκομειακά.

Υγεία

12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Αρκετοί είναι εκείνοι που έχουν τη συνήθεια να δαγκώνουν τα χείλη τους, άλλοι πιο απαλά, άλλοι εντονότερα και άλλοι σε βαθμό που προκαλούν τραυματισμούς. Ωστόσο, τι είναι αυτό που κρύβεται πίσω από αυτή τη συνήθεια και πώς μπορούμε να τη σταματήσουμε; Ο επιστημονικός όρος που περιγράφει το φαινόμενο είναι δερματοφαγία, μία επαναληπτική συμπεριφορά στο πλαίσιο […]

20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

Υπάρχουν τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου εάν ληφθούν σε λάθος χρόνο. Γι’ αυτό καλό είναι να τα λαμβάνετε το πρωί για να αποφύγετε προβλήματα ύπνου. 1. Βιταμίνη D Η βιταμίνη D, είναι η βιταμίνη του ήλιου και σας δίνει ενέργεια, επομένως είναι καλύτερο να λαμβάνετε τη βιταμίνη D το πρωί, μιμούμενοι αυτή […]

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό
20.02.2024

Με αυτούς τους τέσσερις τρόπους θα περιορίσετε το ροχαλητό

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς
20.02.2024

Καρδίτσα: 40χρονη κατέρρευσε ξαφνικά ενώ περπατούσε μαζί με τον σύζυγό της – «Έφυγε» από ανακοπή καρδιάς

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!
17.02.2024

Νοσοκομείο Metropolitan: Άφησαν ασθενή με πιθανή διάτρηση στομάχου να περιμένει στη σειρά της αναμονής!

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή
14.02.2024

Απίστευτο περιστατικό στην Κρήτη: Ξέχασαν γάζα μέσα σε ασθενή μετά από καισαρική τομή

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;
12.02.2024

Τι προκαλεί τον λόξιγκα και τι μπορούμε να κάνουμε για να περάσει;

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία
09.02.2024

Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού»: Δεν αναστέλλονται τα τακτικά χειρουργεία

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε
08.02.2024

Ξυπνάτε συνέχεια κουρασμένοι; – Δείτε τι πρέπει να κάνετε

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας
07.02.2024

Αυτό το γνωρίζατε; – Πόσους λοβούς έχουν μαζί ο δεξιός και ο αριστερός πνεύμονας

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού