Uncategorized

Να δώσουν μάχη για την δημόσια Υγεία ζητούν οι Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι

Να δώσουν μάχη για την δημόσια Υγεία ζητούν οι Διαιτολόγοι- Διατροφολόγοι

Κρίσιμη για την δημόσια Υγεία θεωρούν την άρση αναστολής λειτουργίας τους, οι επιστήμονες Διαιτολόγοι – Διατροφολόγοι. 

O ρόλος της διατροφής στην υγεία εν μέσω της πανδημίας της COVID-19 αναγνωρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Στην Ελλάδα, το επάγγελμα του Διαιτολόγου – Διατροφολόγου βρίσκεται ακόμη σε αναστολή...

Σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων -Διατροφολόγων, αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Αίτημα του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων-Διατροφολόγων προς όλα Διατροφολόγων προς όλα τα συναρμόδια Υπουργεία για την άμεση εξαίρεση της αναστολής λειτουργίας των ΚΑΔ 86901910 και 96041001 που αφορούν στη λειτουργία διαιτολογικών γραφείων και στην παροχή υπηρεσιών διαιτολογίας από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος, όπως προκύπτει από την πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) (6/11/20) με θέμα: «Έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 στο σύνολο της Επικράτειας για το διάστημα από το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2020 έως και τη Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2020»

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Συλλόγου Διαιτολόγων Διατροφολόγων (ΠΣΔΔ) ζητάμε την ΑΜΕΣΗ ΕΞΑΙΡΕΣΗ των ΚΑΔ που αφορούν στη λειτουργία των διαιτολογικών γραφείων και στην παροχή υπηρεσιών διαιτολογίας από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους από τις δραστηριότητες που αναστέλλεται η λειτουργία τους με την νέα ΚΥΑ Δ1α/Γ.Π.οικ.:71342 ΦΕΚ.4899/Β/6-11-2020.

Με επιστολή μας προς τα αρμόδια Υπουργεία αναδεικνύουμε, το σημαντικό πρόβλημα που προκύπτει από την απόφαση για την αναστολή λειτουργίας των Διαιτολογικών γραφείων και των υπηρεσιών από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος (με κωδικούς δραστηριότητας ΚΑΔ 86901910 και 96041001).

Πρόκειται για μια ακατανόητη, προβληματική και προσβλητική εξαίρεση του επαγγέλματος του διαιτολόγου – διατροφολόγου, του μόνου παραϊατρικού επαγγέλματος που αναστέλλεται η λειτουργία του, τη στιγμή που στη πρώτη φάση των έκτακτων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 δεν είχε διακοπεί η λειτουργία του ΚΑΔ 86901910.

Το γεγονός αυτό είχε αξιόλογη συνεισφορά και μόνο θετικό πρόσημο στην προάσπιση της Δημόσιας Υγείας.

Επιπρόσθετα προκαλούνται εύλογα ερωτηματικά όταν αντίστοιχες κατηγορίες παραϊατρικών επαγγελμάτων που ανήκουν στην ίδια κατηγορία ΚΑΔ διατηρούν κανονικά την λειτουργία τους!

Ο ΚΑΔ 86901910, είναι το μόνο παραϊατρικό επάγγελμα που τίθεται σε αναστολή λειτουργίας!

Σημειωτέον, βέβαια, ότι και ο ΚΑΔ 96041001 ανήκει στην κατηγορία των παραϊατρικών επαγγελμάτων, καθώς παρέχει τις ίδιες ακριβώς υπηρεσίες διαιτολογίας από Διαιτολόγους – Διατροφολόγους με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος.

Αν και στην συγκεκριμένη ΚΥΑ επιτρέπεται η εξ αποστάσεως συμβουλευτική να υπογραμμίσουμε ότι:

Η εκ του σύνεγγυς συνεδρία στην εφαρμογή της Διαιτολογικής Πράξης είναι κρίσιμη διότι η κλινική εκτίμηση, η διατροφική διάγνωση και οι ανθρωπομετρήσεις (βάρος, ύψος, αξιολόγηση της σύστασης σώματος) που καθορίζουν τη Διαιτητική Εντολή, τον σχεδιασμό του Διαιτολογικού Προγράμματος και ως εκ τούτου κρίνουν την επιτυχία της Διαιτολογικής Παρέμβασης, είναι αναγκαίο να γίνονται δια ζώσης.

Να τονιστεί, μάλιστα, ότι η Διαιτολογική Παρέμβαση, δεν περιλαμβάνει σωματική επαφή.

Οι προαναφερθείσες δε αξιολογήσεις είναι εξόχως σημαντικές σε κλινικά περιστατικά (πχ διαβήτης) που πολύ συχνά ο Διαιτολόγος της Πρωτοβάθμιας Μονάδας Φροντίδας καλείται να υποστηρίξει και δεν επιδέχονται τυχαίων, και πιθανά λοιπών λανθασμένων, υπολογισμών.

Επιπρόσθετα, είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς από όλους τους επιστημονικούς οργανισμούς συμπεριλαμβανομένου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η παχυσαρκία και τα συνοδά μη μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών σε ασθενείς με covid-19.

Αντίστοιχα, διεθνώς αναγνωρίζεται η σημασία της υιοθέτησης κατάλληλης διατροφής στην απώλεια βάρους, όπου κρίνεται αναγκαίο, στη βελτίωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης, σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα, στους ασθενείς με αντίστοιχες παθήσεις.

Παράλληλα, τα δεδομένα παγκοσμίως δείχνουν ότι κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας οι διατροφικές συνήθειες των πολιτών χειροτέρευσαν και το μέσο σωματικό βάρος αυξήθηκε, γεγονός που με την νέα επιβολή της απαγόρευσης κυκλοφορίας αναμένεται να επαναληφθεί.

Την ίδια στιγμή, η αναστολή της λειτουργίας των διαιτολογικών γραφείων με την άκρως απαραίτητη δια ζώσης παρακολούθηση των ασθενών, όπου κρίνεται αναγκαίο, εγκυμονεί σημαντικό κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Σημαντικό είναι επίσης να υπενθυμίσουμε, ότι ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος είναι ο μόνος επαγγελματίας και επιστήμονας υγείας που βάσει του Π.∆. 311/1997 (ΦΕΚ Α ́, 221/29-10-1997) συμμετέχει στην πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή.

Τέλος, τονίζουμε ότι καθόλη τη διάρκεια της πανδημίας, τα διαιτολογικά γραφεία λειτούργησαν με απόλυτη τήρηση των απαιτούμενων μέτρων (τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από το διαιτολόγο και τον ασθενή, επαρκής αερισμός και απολύμανση του χώρου).

Ο ΠΣΔΔ έχει εκδώσει συστάσεις προς τα μέλη του που εξασφαλίζουν την ασφαλή λειτουργία των διαιτολογικών γραφείων.

Εφόσον μάλιστα, οι αρμόδιοι φορείς κρίνουν απαραίτητο είμαστε διατεθειμένοι να συμμορφωθούμε και σε αυστηροποίηση των μέτρων.

Επιπλέον, καθ όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά και πρότερα, ο ΠΣΔΔ έχει συνεργαστεί με το Υπουργείο Υγείας, τον ΕΟΔΥ, και άλλους φορείς υγείας και έχει συμμετάσχει σε οδηγίες διατροφής για διάφορες πληθυσμιακές ομάδες, ευπαθείς και υγιείς.

Για το λόγο αυτό, αιτούμαστε προς την κυβέρνηση την εξαίρεση από την αναστολή λειτουργίας των ΚΑΔ 86901910 «Υπηρεσίες οδηγιών διατροφής από ειδικούς που δεν είναι γιατροί» καθώς και του ΚΑΔ 96041001 «Υπηρεσίες Διαιτολογίας» με τη διατήρηση της παράλληλης επικουρικής χρήσης της τηλεργασίας, όπως άλλωστε προβλέπεται για όλα τα παραϊατρικά επαγγέλματα (π.χ. Ψυχολόγοι, Φυσικοθεραπευτές κλπ).

Αναμένουμε άμεσα να προβούν τα αρμόδια Υπουργεία στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να εξαιρεθούν οι διαιτολογικές υπηρεσίες από την αναστολή εργασίας με σκοπό την προάσπιση της δημόσιας υγείας”.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διαιτολόγων-Διατροφολόγων ιδρύθηκε το 1969 στην Αθήνα.

Αποτελεί μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συλλόγων Διαιτολόγων (EFAD) από το 1982 και της Διεθνούς Επιτροπής Συλλόγων Διαιτολόγων (ICDA) από το 1984, με αποτέλεσμα να είναι διεθνώς αναγνωρισμένος φορέας εκπροσώπησης των Διαιτολόγων – Διατροφολόγων, με άδεια άσκησης επαγγέλματος, στην Ελλάδα.

Σκοπός του είναι η προαγωγή της Δημόσιας Υγείας μέσω της ενημέρωσης των επιστημόνων και του κοινού για τα νεότερα δεδομένα στον τομέα της διατροφής και της υγείας.

Για το σκοπό αυτό εκδίδει έντυπο υλικό και διοργανώνει ανά τακτικά χρονικά διαστήματα επιστημονικές δράσεις, μεταξύ των οποίων επιστημονικά συνέδρια, ημερίδες, ομιλίες για το κοινό και οργανωμένες εκδηλώσεις με στόχο την ενημέρωση τόσο των επιστημόνων υγείας όσο και του κοινού.

Uncategorized

17.09.2023

Μελέτη CDC: Ο εμβολιασμός για Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης αυτοάνοσης καρδιακής νόσου κατά 13.200%

Τα δεδομένα ελήφθησαν μέσω του συστήματος VAERS

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού