Ναρκωτικά -Αλκοόλ

Αυτά είναι τα πιο θανατηφόρα τσιγάρα στον κόσμο

Αυτά είναι τα πιο θανατηφόρα τσιγάρα στον κόσμο

«Υγιεινά» τσιγάρα δεν υπάρχουν, αλλά τα τσιγάρα χωρίς φίλτρο είναι ακόμη πιο θανατηφόρα σύμφωνα με νέα έρευνα

Οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα χωρίς φίλτρο έχουν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο του πνεύμονα σε σύγκριση με τους άλλους καπνιστές. Επιπλέον το κάπνισμα τσιγάρων χωρίς φίλτρο συνδέθηκε με 30% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από κάθε αίτιο.

«Όλα τα τσιγάρα βλάπτουν. Όλα αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα και τον κίνδυνο θανάτου από καρκίνο των πνευμόνων, αλλά τα άφιλτρα τσιγάρα έχουν τον υψηλότερο κίνδυνο συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο τύπο τσιγάρου» εξηγεί η συγγραφέας της μελέτης Δρ. Nina Thomas πνευμονολόγος στο Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Νότιας Καρολίνας στο Τσάρλεστον.
Οι ερευνητές επίσης διαπίστωσαν ότι οι καπνιστές των ελαφριών τσιγάρων (light, ultralight) και εκείνων με γεύση μέντας ήταν εξίσου πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων και να πεθάνουν από αυτόν συγκριτικά με εκείνους που κάπνιζαν τα κλασικά τσιγάρα με φίλτρο.

Παρά τις αλλαγές στις οποίες έχει προβεί η καπνοβιομηχανία σε μια προσπάθεια να καταστήσει τα τσιγάρα πιο ασφαλή – μειώνοντας τα επίπεδα πίσσας ή προσθέτοντας γεύση μέντας – τα τσιγάρα εξακολουθούν να συνδέονται με το 90% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα, σημειώνουν οι ερευνητές.

Προκειμένου να διαπιστώσουν κατά πόσο διαφορετικοί τύποι τσιγάρων συνδέονται με διαφορετικά ποσοστά κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του πνεύμονα ή θανάτων σχετιζόμενων με το κάπνισμα οι ερευνητές έκαναν ανασκόπηση των στοιχείων του Εθνικής Μελέτης Εξέτασης Πνευμόνων των ΗΠΑ (National Lung Screening Trial).

Σύμφωνα με την Δρ. Thomas το δείγμα περιείχε πάνω από 14,000 άτομα στο εθνικό αντιπροσωπευτικό τους δείγμα. Οι συμμετέχοντες ήταν όλοι 55-74 ετών και έπρεπε να έχουν ιστορικό τουλάχιστον 30 ετών, συγκεκριμένα 30 pack-years. Πρόκειται για μια κλινική ποσοτικοποίηση του καπνίσματος που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της έκθεσης ενός ατόμου στον καπνό. Υπολογίζεται πολλαπλασιάζοντας τον αριθμό των πακέτων τσιγάρου που καπνίζει κάποιος την ημέρα με τον αριθμό των ετών της καπνιστικής συνήθειας. Ένα παράδειγμα του τι σημαίνουν τα 30 pack-years είναι ότι μπορεί κάποιος να καπνίζει ένα πακέτο την ημέρα για τριάντα χρόνια ή δυο πακέτα την ημέρα για 15 χρόνια, εξήγησε η Δρ. Thomas.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνα συγκέντρωναν κατά μέσο όρο 56 pack-years. Οι ερευνητές έλεγξαν τα δεδομένα για διάφορους παράγοντες, όπως το φύλο, την ηλικία και τον αριθμό των pack-years.

Οι καπνιστές άφιλτρων τσιγάρων ήταν 40% πιο πιθανό να παρουσιάσουν καρκίνο των πνευμόνων. Επίσης ήταν κατά ένα τρίτο πιο πιθανό να είναι εθισμένοι στη νικοτίνη σε σύγκριση με τους άλλους καπνιστές.
Οι άνθρωποι που κάπνιζαν light, ultralight ή τσιγάρα μενθόλης είχαν τους ίδιους παράγοντες κινδύνου σε σύγκριση με εκείνους που κάπνιζαν κανονικά τσιγάρα με φίλτρο. Ωστόσο οι καπνιστές των light, ultralight ή τσιγάρων μενθόλης ήταν λιγότερο πιθανό να καταφέρουν να κόψουν το κάπνισμα σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης.
Ο Eric Jacobs ανώτερος επιστημονικός διευθυντής της επιδημιολογικής έρευνας για την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εξηγεί ότι η έρευνα δεν διερεύνησε τους λόγους που τα άφιλτρα τσιγάρα αποδεικνύνται περισσότερο θανατηφόρα, αλλά αυτό ενδέχεται να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα πίσσας.

Ο Eric Jacobs επισημαίνει ακόμη ότι το γεγονός ότι από τα light τσιγάρα αφαιρέθηκε απλά η λέξη light από την συσκευασία για λόγους συμμόρφωσης των καπνοβιομηχανιών στους πιο αυστηρούς κανονισμούς, δεν οδήγησε σε κάποια σημαίνουσα αλλαγή στη συμπεριφορά των καπνιστών που εξακολουθούν να πιστεύουν λανθασμένα, ότι τα συγκεκριμένα τσιγάρα είναι ελαφριά, άρα και πιο ασφαλή.

Σύμφωνα με την Erika Sward βοηθό αντιπρόεδρο της εθνικής σύμπραξης της Αμερικανικής Πνευμονολογικής Εταιρίας «η καπνοβιομηχανία ψεύδεται στο αμερικανικό κοινό υποδηλώνοντας ότι υπάρχουν τσιγάρα που είναι λιγότερο βλαβερά – και το σενάριο επαναλαμβάνεται με την επιδημία του ηλεκτρονικού τσιγάρου.»

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού