Ψυχολογία

Κοινωνιοπάθεια και ναρκισσισμός: Oμοιότητες και διαφορές

Κοινωνιοπάθεια και ναρκισσισμός: Oμοιότητες και διαφορές

Οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ναρκισσιστές μπορεί να έχουν κάποια χαρακτηριστικά που αλληλεπικαλύπτονται, αλλά είναι δύο διαφορετικοί τύποι ή διαταραχές προσωπικότητας. Δείτε πώς διαφέρουν οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ναρκισσιστές.

Hannibal Lecter. Tom Ripley. Joffrey Baratheon. Amy Dunne. Patrick Bateman. The Joker. Αυτοί οι εμβληματικοί χαρακτήρες ψεύδονται, χειραγωγούνται, κλέβουν και σκοτώνουν. Είναι κρύο, εκμεταλλευτικό, μάταιο και απαλό. Είναι σαφώς κοινωνιοπαθητικοί, άνθρωποι που χειρίζονται και εκμεταλλεύονται χωρίς τύψεις … ή είναι ναρκισσιστές, άνθρωποι που πιστεύουν ότι είναι οι καλύτεροι και οι πιο έξυπνοι; (Αυτά είναι τα σημάδια ενός ψυχοπαθούς.)

«Οι κοινωνιοπαθητικοί μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοια χαρακτηριστικά με τους ναρκισσιστές κατά καιρούς, και οι ναρκισσιστές μπορεί να παρουσιάζουν παρόμοιες συμπεριφορές με τους κοινωνιοπαθούς», παραδέχεται ο Mike Gallagher, αδειούχος επαγγελματίας κλινικός σύμβουλος και κλινικός διευθυντής στο Shoreline Recovery Center στο Encinitas της Καλιφόρνια.

Εκτός από τα κοινά χαρακτηριστικά τους, υπάρχουν και άλλα παράλληλα. (Δείτε πώς μπορείτε να πείτε εάν έχετε ναρκισσιστική μητέρα.)

Ομοιότητες μεταξύ κοινωνιοπαθών και ναρκισσιστών
Και στις δύο περιπτώσεις, οι άνθρωποι μπορούν να εκφράσουν ναρκισσιστικές ή κοινωνιοπαθητικές τάσεις ή να διαγνωστούν με μια πλήρη διαταραχή προσωπικότητας – είτε ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας είτε αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας.

Η ναρκισσιστική προσωπική διαταραχή χαρακτηρίζεται από μεγαλοπρέπεια, ανάγκη για θαυμασμό, δικαίωμα και έλλειψη ενσυναίσθησης, ενώ η αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας είναι μια κατάσταση στην οποία ένα άτομο έχει ένα μακροπρόθεσμο μοτίβο χειραγώγησης ή εκμετάλλευσης άλλων χωρίς καμία μετάνοια. (Είσαι ενσυναίσθηση; Εδώ είναι πώς να πεις αν έχεις ενσυναίσθηση.)

Ενώ οι ενέργειες και των δύο μπορούν ασφαλώς να αλληλεπικαλύπτονται, υπάρχουν μερικοί βασικοί τρόποι με τους οποίους οι ναρκισσιστές και οι κοινωνιοπαθητικοί διαφέρουν μεταξύ τους.

Εδώ είναι τρία χαρακτηριστικά που μπορούν να σας βοηθήσουν να πείτε τη διαφορά. Επίσης, προσέξτε προσεκτικά και ζητήστε επαγγελματική βοήθεια εάν νομίζετε ότι αντιμετωπίζετε κάποιον με αυτές τις δύο διαταραχές που προσπαθεί να σας βλάψει. (Δείτε πώς μπορείτε να πείτε εάν χρονολογείτε έναν ναρκισσιστή.)

Κίνητρο
«Η κύρια διαφορά μεταξύ της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας και της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας (κοινωνιοπαθητικοί) είναι αυτό που οδηγεί τη συμπεριφορά τους», λέει ο Gallagher. «Οι πράξεις ενός ναρκισσιστή είναι συχνά το αποτέλεσμα της επιδίωξής τους για εμμονή και μεγαλοπρέπεια. Οι κοινωνιοπαθητικοί, από την άλλη πλευρά, δεν οδηγούνται από εξωτερική επικύρωση και μεγαλοπρέπεια. Αντ ‘αυτού, οδηγούνται από την εκμετάλλευση και την παραβίαση άλλων », λέει ο Gallagher.

Εάν προσπαθείτε να κάνετε διάκριση μεταξύ ναρκισσιστή και κοινωνιοπαθούς, αυτή η διαφορά στην πηγή του κινήτρου τους είναι συχνά αρκετά εμφανής.

«Οι ναρκισσιστές χρειάζονται εξωτερική επικύρωση ανωτερότητας και ειδικότητας. Οι Κοινωνιοπαθητικοί δεν χρειάζονται αυτήν την επικύρωση », εξηγεί ο Elinor Greenberg, αδειούχος ψυχολόγος και συγγραφέας των προσαρμογών Borderline, Narcissistic και Schizoid: The Pursuit of Love, Θαυμασμός και Ασφάλεια.

«Είναι πολύ ευτυχείς να βάλουν τα πράγματα στους ανθρώπους και μετά να τα κρατήσουν στον εαυτό τους, δεν χρειάζονται άλλοι να το γνωρίζουν. Κάνουν πράγματα μόνο για την επιτυχία να ξεγελάσουν τους ανθρώπους », λέει ο Greenberg.

Αλλά οι ναρκισσιστές είναι οι τελευταίοι άνθρωποι που κρατούν κάτι στον εαυτό τους. «Προσβλέπουν να εντυπωσιάσουν τους ανθρώπους προκειμένου να αποκτήσουν υψηλότερη κατάσταση, οπότε οι ναρκισσιστές θα καυχηθούν για το πόσο έξυπνοι είναι», λέει ο Greenberg. «Χρειάζονται να τα επικυρώσεις ως ξεχωριστά. Οι κοινωνιοπαθητικοί δεν χρειάζονται εξωτερική επικύρωση με τον ίδιο τρόπο.»

Παρορμητικότητα
«Ένας καλός διαφοροποιητής μεταξύ της ναρκισσιστικής διαταραχής της προσωπικότητας και της αντικοινωνικής διαταραχής της προσωπικότητας είναι η παρορμητικότητα ή η ανάγκη δράσης σε παρορμητικές σκέψεις και συναισθήματα», λέει ο W. Keith Campbell, καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Γεωργίας και συγγραφέας του The New Science of Narcissism.

«Ο ναρκισσισμός συνήθως δεν σχετίζεται με παρορμητικότητα, αλλά η αντικοινωνική διαταραχή της προσωπικότητας», λέει. «Αυτή η παρορμητικότητα είναι συχνά ο λόγος που οι κοινωνιοπαθητικοί καταλήγουν ως εγκληματίες – απλώς ενεργούν χωρίς σκέψη ή προγραμματισμό, κάτι που συχνά τους οδηγεί να πιάσουν », εξηγεί ο Campbell.

Αυτό δεν σημαίνει ότι οι ναρκισσιστές δεν θα διαπράξουν εγκλήματα. Θα το κάνουν με διαφορετικό τρόπο.

«Έδειχναν λιγότερη παρορμητικότητα, εστίαζαν περισσότερο στο να φαίνονται καλοί και είχαν περισσότερη σκέψη για διάπραξη εγκλημάτων», εξηγεί ο Campbell. «Για να φαίνονται καλά στο κοινό, θα πρέπει να αποφύγουν τη σύλληψη και θα ξοδεύουν περισσότερη ενέργεια εστιάζοντας σε αυτό ή λειτουργώντας σε γκρίζες περιοχές», λέει.

Ομοίως, ενώ ένας ναρκισσιστής μπορεί να είναι επιδεικτικός και εξωστρεφής στο κοινό, δεν θα είναι ποτέ με απερίσκεπτο ή απρόσεκτο τρόπο. Αυτές οι οθόνες προορίζονται για κοινωνιοπαθητικούς. (Μάθετε αυτά τα εξωστρεφή δυνατά σημεία της προσωπικότητας.)

Φόβος
«Οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ψυχοπαθείς δεν αισθάνονται φόβο όπως κάνουν οι φυσιολογικοί άνθρωποι», λέει ο Greenberg. «Τα μέρη του εγκεφάλου που αισθάνονται φόβο και μας λένε να αποφύγουμε επικίνδυνες καταστάσεις δεν ανάβουν στους κοινωνιοπαθείς. Φαίνονται λοιπόν πολύ γενναίοι, αλλά είναι επειδή δεν αισθάνονται φυσιολογικό φόβο », λέει. (Ρίξτε μια ματιά σε αυτές τις περίεργες φοβίες που δεν γνωρίζατε ποτέ ότι υπήρχαν.)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neuroscience δείχνει ότι οι ψυχοπαθείς έχουν μειώσει τις σχέσεις μεταξύ του προμετωπιαίου φλοιού, του τμήματος του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνος για την ενσυναίσθηση και την ενοχή, και την αμυγδαλή, το μέρος που μεσολαβεί στο φόβο και το άγχος. (Έλλειψη ενσυναίσθησης; Δοκιμάστε αυτές τις ασκήσεις ενσυναίσθησης.)

«Για αυτόν τον λόγο, οι κοινωνιοπαθητικοί και οι ψυχοπαθείς κάνουν πράγματα απερίσκεπτα και δεν μαθαίνουν από την εμπειρία τους», προσθέτει ο Greenberg. Από την άλλη πλευρά, οι ναρκισσιστές δεν θα επαναλάβουν ενέργειες που δεν τους ωφελούν. (Προσέξτε αυτά τα σημάδια ναρκισσιστικής κακοποίησης.)

Επιπλέον, οι ναρκισσιστές θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να υποβαθμίσουν τους άλλους αν τους βοηθούν να αισθάνονται καλύτερα για τον εαυτό τους. μπορεί επίσης να φοβούνται τον κόσμο γύρω τους.

«Οι ευάλωτοι ναρκισσιστές έχουν ιδιαίτερο προσανατολισμό στην αποφυγή και συχνά είναι ύποπτοι, φοβισμένοι και δύσπιστοι. Ο κόσμος θεωρείται επιθετικός », λέει ο Campbell.

«Ο ευάλωτος ναρκισσιστής προστατεύει τον εαυτό από αυτό και αγωνίζεται για την αναγνώριση που οφείλεται. Οι περισσότερες από αυτές τις μάχες είναι ψυχικές και συναισθηματικές, επειδή οι ευάλωτοι ναρκισσιστές συχνά φοβούνται να αντιμετωπίσουν τους ανθρώπους άμεσα », εξηγεί ο Campbell.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ