Ψυχολογία

Έρευνα στην Γαλλία: Φοιτητές εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σκέψεων αυτοκτονίας λόγω καραντίνας και κορωνοϊού

Έρευνα στην Γαλλία: Φοιτητές εμφανίζουν υψηλά ποσοστά σκέψεων αυτοκτονίας λόγω καραντίνας και κορωνοϊού

Τα μέτρα πανδημίας και καραντίνας για τη νόσο του κοροναϊού 2019 (COVID-19) έχουν προκαλέσει ανησυχίες, σχετικά με τις ψυχολογικές τους επιπτώσεις στους πληθυσμούς. 

Μεταξύ του γενικού πληθυσμού, οι φοιτητές πανεπιστημίου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι σε προβλήματα ψυχικής υγείας.

Τα αποτελέσματα έρευνας σε φοιτητές της Γαλλίας, υποστηρίζουν την ανησυχία που εξέφρασαν οι Dutheil et al, σχετικά με τον κίνδυνο διαταραχής μετατραυματικού στρες ως το δεύτερο τσουνάμι της πανδημίας Covid-19.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της έρευνας, δημοσιεύονται στο JAMA, περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Ως κύριο αποτέλεσμα της έρευνας, αναφέρεται το εξής:

Τα ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων που αναφέρθηκαν, σοβαρή αγωνία, άγχος, άγχος και κατάθλιψη αξιολογήθηκαν με τη χρήση της κλίμακας Impact of Events 22 στοιχείων.

 Μεταξύ του γενικού πληθυσμού, οι φοιτητές πανεπιστημίου φαίνεται να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις αρνητικές επιπτώσεις της καραντίνας. 

Πράγματι, πριν από το ξέσπασμα COVID-19, η ψυχική υγεία των νέων ατόμων ήταν ήδη μια παγκόσμια ανησυχία.

Στη Γαλλία, όπως και στις περισσότερες χώρες με υψηλό εισόδημα, η αυτοκτονία είναι η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου μεταξύ ατόμων ηλικίας 15 έως 25 ετών. 

Σε μια εθνική έρευνα του 2016,  σε 18.875 Γάλλους φοιτητές πανεπιστημίου, το 37% των συμμετεχόντων δήλωσαν ότι είχαν βιώσει επεισόδιο κατάθλιψης και το 8% ανέφεραν ότι είχαν αυτοκτονικές σκέψεις τους τελευταίους 12 μήνες.

Επιπλέον, η πανδημία COVID-19 απειλεί να διαταράξει την παροχή υπηρεσιών ψυχικής υγείας, και οι πιο επικίνδυνοι πληθυσμοί – κυρίως νεαρά άτομα – είναι ήδη οι λιγότερο πιθανό να ζητήσουν βοήθεια.

Κυρίως, η καραντίνα έχει κοινωνικές και οικονομικές συνέπειες, αυξάνοντας τα συνήθη εμπόδια στην αναζήτηση ιατρικής περίθαλψης.

Κατά τη διάρκεια προηγούμενων καραντινών, οι νεαροί ενήλικες (ηλικίας 16-24 ετών) είχαν αποδειχθεί ότι κινδυνεύουν ιδιαίτερα από προβλήματα ψυχικής υγείας.

Κατά τη διάρκεια του αρχικού σταδίου της επιδημίας COVID-19, οι Wang et al  διαπίστωσαν ότι οι μαθητές (φοιτητές) στην Κίνα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο άγχους, άγχους και κατάθλιψης, ως απάντηση στο ξέσπασμα του COVID-19 από τους ηλικιωμένους ενήλικες.

Το γεγονός αυτό,  εγείρει το ζήτημα της επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας της πανδημίας στους φοιτητές που βρίσκονται σε καραντίνα στη Γαλλία, αλλά και τους παράγοντες που συνδέονται με το φαινόμενο.

Η έρευνα στους φοιτητές

Η συγκεκριμένη έρευνα, είναι η πρώτη πανελλαδική έρευνα που αφορά φοιτητές, κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Διεξήχθη, για να διαπιστωθεί ο επιπολασμός αυτοκτονικών σκέψεων και συμπτωμάτων αγωνίας, άγχους, κατάθλιψης και άγχους, για τον εντοπισμό πιθανών παραγόντων που σχετίζονται με αυτές τις ανησυχίες και να αξιολογήσει το ποσοστό με τον οποίο οι μαθητές αναζήτησαν φροντίδα ψυχικής υγείας.

Για να προσεγγίσει φοιτητές σε κάθε διάστημα μέτρησης, το Γαλλικό Υπουργείο Ανώτατης Εκπαίδευσης, Έρευνας και Καινοτομίας ζήτησε από 82 πανεπιστήμια να στείλουν email στους φοιτητές τους (πληθυσμός στόχος, περίπου 1.600.000 φοιτητές) προσφέροντάς τους την ευκαιρία να συμμετάσχουν στην έρευνα συμπληρώνοντας ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο.

Λόγω της ετερογένειας των πανδημικών μέτρων μεταξύ των χωρών, συμπεριλήφθηκαν μόνο φοιτητές που κατοικούσαν στη Γαλλία κατά τη διάρκεια της καραντίνας.

Χαρακτηριστικά δείγματος

Συνολικά, 96.681 μαθητές άνοιξαν το ερωτηματολόγιο.

Μεταξύ αυτών, οι  69054 (71,4%) το ολοκλήρωσε στο σύνολό του (ποσοστό απόκρισης, 4,3%, σύμφωνα με το American Association of Public Opinion Reporting RR5, που ορίζεται ως ολοκληρωμένες συνεντεύξεις- διαιρούμενο με τον αριθμό των επιλέξιμων ατόμων).

-Το δείγμα αποτελείται κυρίως από γυναίκες [72,8%]), με 26,1%) άνδρες και (1,1%) μη δυαδικούς μαθητές.

-Η μέση ηλικία ήταν 20 (18-22) έτη. 

-Λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες [47,0%]) ήταν στο πρώτο έτος σπουδών τους.

-Μεταξύ των συμμετεχόντων, (6,2%) ήταν αλλοδαποί μαθητές και περίπου το ένα τέταρτο [27,1%]) ζούσε σε περιοχές με τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης.

 -Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, 32.307 μαθητές (46,8%) ζούσαν σε αστική περιοχή, 17.603 (25,5%), ημι-αστική περιοχή · και 19.144 (27,7%), μια αγροτική περιοχή.

-Συνολικά, 15.120 μαθητές (21,9%) δήλωσαν απώλεια εισοδήματος λόγω της καραντίνας.

Οι πληροφορίες για την υγεία είχαν ως εξής: 7.114 ερωτηθέντες (10,3%) ανέφεραν ιστορικό ψυχιατρικής παρακολούθησης, 16.241 (23,5%) ανέφεραν ότι είχαν συμπτώματα σύμφωνα με το COVID-19 και οι συμμετέχοντες δήλωσαν διάμεση διάρκεια (IQR) 40 (17-70) λεπτά την ημέρα κατά την καραντίνα.

Όσον αφορά τους κοινωνικούς δεσμούς, 1.212 μαθητές (1,8%) είχαν παιδιά.

Κατά τη διάρκεια της καραντίνας, οι περισσότεροι μαθητές (56.480 [81,8%]) ζούσαν με συγγενείς, 8.651 (12,5%) ζούσαν μόνοι και 2.990 (4,3%) ζούσαν με συγκάτοικοι.

Αποτελέσματα Ψυχικής Υγείας

Τα ποσοστά επικράτησης αυτοκτονικών σκέψεων και σοβαρής δυσφορίας (IES-R), αντιληπτού στρες (PSS-10), κατάθλιψης (BDI-13) και άγχους (STAI-Y2) ήταν 11,4%.

Συγκεκριμένα, οι αντιστοιχίες είναι:

-(7.891 μαθητές), Αυτοκτονικές σκέψεις – σοβαρή δυσφορία

-22,4% (15.463 μαθητές), αντιληπτού στρες

-24,7% (17.093 μαθητές), 16,1% (11.133 μαθητές) , κατάθλιψης

-και 27,5% (18.970 μαθητές), άγχους

Συνολικά 29.564 μαθητές (42,8%) ανέφεραν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα.

Οι μαθητές που ξεκίνησαν την πανεπιστημιακή τους εκπαίδευση διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονικών σκέψεων, σοβαρής κατάθλιψης ή σοβαρής δυσφορίας. 

Όσο πιο προχωρημένοι ήταν οι φοιτητές, τόσο λιγότερο κινδύνευαν. 

Όσον αφορά το αντιληπτό άγχος και το άγχος, εντοπίστηκε αυξημένος κίνδυνος μεταξύ των φοιτητών στο δεύτερο ή τρίτο έτος και στο τέταρτο ή πέμπτο έτος, ενώ οι φοιτητές στο έκτο έτος ή υψηλότερο, φαινόταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν αυτά τα συμπτώματα.

Το να είσαι ξένος φοιτητής συσχετίστηκε με χαμηλότερη πιθανότητα αυτοκτονικών σκέψεων που αναφέρθηκαν και αντιλαμβανόμενου άγχους αλλά με αυξημένο κίνδυνο δυσφορίας.

Όσον αφορά τα λεπτομερή αποτελέσματα, το να έχεις παιδιά συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο όλων των αποτελεσμάτων εκτός από σοβαρή δυσφορία.

Ένα υψηλότερο επίπεδο ανησυχίας συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο όλων των αποτελεσμάτων, εκτός από αυτοκτονικές σκέψεις. 

Οι φοιτητές  που αναφέρουν μεσαίο ή υψηλό επίπεδο ανησυχίας είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναφέρουν αυτοκτονικές σκέψεις. 

Για άλλες μεταβλητές (συνθήκες στέγασης, αίσθηση ένταξης και ποιότητα των κοινωνικών δεσμών), τα αποτελέσματα ήταν παρόμοια παγκοσμίως για κάθε αποτέλεσμα.

Αυτή η μεγάλη μελέτη σε εθνικό επίπεδο, αποκάλυψε έναν υψηλό επιπολασμό αυτοκτονικών σκέψεων που αναφέρθηκαν και σοβαρή αυτοαναφερόμενη δυσφορία, κατάθλιψη, άγχος και άγχος μεταξύ φοιτητών, σε καραντίνα.

Μεταξύ των αναγνωρισμένων παραγόντων κινδύνου:

Το γυναικείο φύλλο, όσοι βιώνουν απώλεια εισοδήματος, όσοι έχουν κακή ποιότητα στέγασης, έχουν ιστορικό ψυχιατρικής παρακολούθησης, έχουν συμπτώματα συμβατά με το COVID-19, έχουν χαμηλό επίπεδο σωματικής δραστηριότητας, δεν ζουν με οικογένεια, με αδύναμη αίσθηση ένταξης, χαμηλή ποιότητα κοινωνικών σχέσεων και λήψη πληροφοριών χαμηλής ποιότητας συνδέονταν με όλα τα θέματα ψυχικής υγείας. 

Σημειώνεται επίσης, πως η  χρήση υπηρεσιών ψυχικής υγείας ήταν εξαιρετικά χαμηλή κατά το “κλείδωμα”.

Στη Γαλλία, η ευρωπαϊκή μελέτη για την επιδημιολογία ψυχικών διαταραχών / μελέτη με βάση τον πληθυσμό με αναπηρία ψυχικής υγείας, υπολόγισε τον επιπολασμό της αγχώδους διαταραχής τους τελευταίους 12 μήνες στο 9,8% και τον επιπολασμό του μετατραυματικού στρες (οποιαδήποτε δεδομένη στιγμή κατά τον τελευταίο μήνα ) στο 0,9%. 

Σε αυτή τη μελέτη, το 27,5% των φοιτητών ανέφεραν υψηλό επίπεδο άγχους τη στιγμή της έρευνας και το 22,4% ανέφεραν σοβαρή δυσφορία.

Οι παράγοντες κινδύνου που προσδιορίζονται από την παρούσα μελέτη, είναι επίσης συνεπείς με αυτούς που αναφέρονται στη βιβλιογραφία για τις καραντίνες.

Οι φοιτητές με αυτοαναφερόμενες σκέψεις αυτοκτονίας, ή σοβαρό άγχος, άγχος, αγωνία ή κατάθλιψη αναζήτησαν φροντίδα ψυχικής υγείας μόνο σε ποσοστό 12,4% .

Αυτό το αποτέλεσμα είναι σύμφωνο με εκείνο από προηγούμενες καραντίνες, δείχνοντας ότι η πρόσβαση σε τακτική ιατρική περίθαλψη και συνταγές ήταν προβληματική.

Αυτό το εμπόδιο, μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμιο για τους νέους, οι οποίοι είναι γνωστό ότι έχουν χαμηλή πρόσβαση στη φροντίδα κατά την έναρξη.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα είναι γνωστή ως βασικός πυλώνας πρόληψης, ενισχύει περαιτέρω την πρόσφατη έκκληση των ψυχιάτρων και όλων των κλάδων Ψυχικής Υγείας,  για κινητοποίηση και ανάπτυξη της τηλεψυχιατρικής.

Σε αυτήν τη μελέτη, φοιτητές πανεπιστημίου στη Γαλλία ανέφεραν υψηλά ποσοστά αυτοκτονικών σκέψεων και σοβαρά συμπτώματα δυσφορίας, κατάθλιψης, άγχους και αντιληπτού άγχους ενώ καραντίνα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19.

Η προστασία της ψυχικής υγείας των φοιτητών, είναι ένα ζήτημα δημόσιας υγείας που εμφανίζεται ακόμη πιο κρίσιμο στο πλαίσιο μιας πανδημίας.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή σε γυναίκες και μη, φοιτητές, καθώς και σε φοιτητές με ιστορικό ψυχιατρικής παρακολούθησης.

Φαίνεται επίσης σημαντικό να διατηρείται η επαφή με τους μαθητές, να διασφαλίζεται ότι έχουν καλές συνθήκες στέγασης, να παρέχουν τις βασικές τους ανάγκες, να τους επιτρέπουν να διατηρούν σωματική δραστηριότητα και κοινωνικούς δεσμούς και να τους παρέχουν επαρκείς πληροφορίες.

Πρέπει να ενθαρρυνθούν τα μέτρα που προωθούν την πρόσβαση στην ιατρική φροντίδα.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού