Ψυχολογία

Τολμάμε να αγαπήσουμε και να συνδεθούμε;

Τολμάμε να αγαπήσουμε και να συνδεθούμε;

Η αγάπη είναι παράγοντας συναισθηματικής ευεξίας.

Είναι πολύ σημαντικό να σημειώσουμε ότι η ανιδιοτελής αγάπη είναι πηγή ψυχικής ενδυνάμωσης και ώθησης επίτευξης των ονείρων και των στόχων που εμφωλεύουν στην καρδιά μας.

Η τριγωνική θεωρία του Sternberg για την αγάπη

Η αγάπη ορίζεται ως ένα συναίσθημα δυνατής στοργής και δεσίματος. Σύμφωνα με την θεωρία του Sternberg η αγάπη αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: την κοντινότητα, το πάθος και τη δέσμευση.

Η αγάπη αποτελεί ταυτόχρονα τόλμημα και χρειάζεται να είμαστε συναισθηματικά διαθέσιμοι για να μπορούμε να βιώσουμε αυτό το υπέροχο συναίσθημα.

Η συναισθηματική εγγύτητα μας φέρνει αντιμέτωπους με ασυνείδητους φόβους και τραύματα τα οποία μπορεί να έχουμε βιώσει κατά την διάρκεια τόσο της παιδικής μας ηλικίας όσο και τις ενήλικες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι ισχυρίζονται πως επιδιώκουν να δημιουργήσουν αληθινές σχέσεις γεμάτες από αποδοχή και στοργή, όμως αυτό είναι κάτι το οποίο για τους ίδιους χαρακτηρίζεται ως δυσεύρετο.

Ο παράγοντας που μας εμποδίζει να αγγίξουμε την αγάπη

Το μόνο εμπόδιο που χρειάζεται να καταρρίψουμε για να μπορέσουμε αληθινά να χαρούμε αυτό το μοναδικό συναίσθημα είναι η δυσπιστία, η οποία έχει υφάνει τον ιστό της μέσα μας αδιόρατα μεν αλλά πολύ δυνατά. Πιο συγκεκριμένα χρειάζεται να θεραπεύσουμε το κομμάτι του εαυτού μας που μπλοκάρει την ανάπτυξη της εμπιστοσύνης τόσο προς τον ίδιο μας τον εαυτό όσο και στους ανθρώπους γύρω μας.

Για να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν χρειάζεται προηγουμένως να αποδεχτούμε αληθινά και πραγματικά τον ίδιο μας τον εαυτό δίχως να αυτομαστιγωνόμαστε και να κατηγορούμε τον εαυτό μας για τα στοιχεία, τα οποία δεν μας αρέσουν σε εμάς.

Είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι είμαστε μία οντότητα, η οποία απαρτίζεται τόσο από προτερήματα, ταλέντα, χαρίσματα όσο και από ορισμένα στοιχεία, τα οποία χρειάζονται αγώνα για να μπορέσουν να βελτιωθούν.

Όσο εμείς δεν εμπιστευόμαστε τον εαυτό μας ουσιαστικά μπλοκάρουμε και παγώνουμε την ίδια μας τη ζωή και ας μην το συνειδητοποιούμε.

Αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύουμε αληθινά στις δυνατότητές μας και κατ’ επέκταση δεν μπορούμε να πιστέψουμε ούτε και στις αγνές και καλοσυνάτες προθέσεις των ανθρώπων που μας πλησιάζουν.

Μοναξιά

Η πλειονότητα των ανθρώπων γύρω μας παραπονιούνται ότι αισθάνονται μοναξιά την ίδια στιγμή που οι ίδιοι αδυνατούν να συνδεθούν και να επικοινωνήσουν πραγματικά με τον περίγυρό τους.

Αυτό το οποίο δεν τους επιτρέπει να δουν τον αληθινό λόγο της βίωσης του αισθήματος της μοναξιάς είναι η συναισθηματική απομόνωση.

Απομονώνομαι σημαίνει αποκόβομαι από τον δικό μου συναισθηματικό κόσμο όσο και από τα συναισθήματα των άλλων.

Για να αγαπήσουμε αληθινά χρειάζεται να τολμήσουμε.

Φόβος εμπιστοσύνης

Η Αγάπη θέλει αρετή τόλμη και θάρρος.

Αντίπαλος εχθρός της αγάπης είναι η δειλία αλλά κι ο φόβος.

Φοβάμαι να εμπιστευτώ σημαίνει ουσιαστικά φοβάμαι να συνδεθώ αληθινά και να αγαπήσω.

 Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσουμε ότι η αγάπη δεν σχετίζεται με την ανταποδοτικότητα δεν περιμένουμε δηλαδή να μας αγαπήσουν για να αγαπήσουμε οι ίδιοι.

Ξεκινάμε με αγαθή πρόθεση να συνδεθούμε με ενσυναίσθηση με τον άνθρωπο κοντά μας, να επικοινωνήσουμε τα συναισθήματά μας, να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο.

Να αφήσουμε τον εαυτό μας ελεύθερο να εκδηλωθεί δίχως να πιεζόμαστε να δείξουμε έναν τέλειο εαυτό και μία τέλεια προσωπικότητα.

Ανασφάλεια και τελειότητα

Η τελειότητα είναι ταυτόχρονα κίνδυνος συνάμα και ουτοπία.

Το να αγωνίζομαι να δείξω ότι είμαι τέλεια σημαίνει ουσιαστικά ότι αισθάνομαι ανασφάλεια για αυτό που πραγματικά είμαι.

Δεν τολμώ να δείξω αυτό που πραγματικά αισθάνομαι και προσπαθώ να προσαρμοστώ σε αυτό το οποίο μου δείχνει ο άλλος για να κερδίσω την συμπάθεια, την εύνοια ή και την αποδοχή του.

Και εν τέλει την αγάπη του.

Ο,τιδήποτε είναι ψεύτικο όμως είναι και εφήμερο.

Επένδυση στην αυθεντική επικοινωνία

Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα ο αληθινός μου εαυτός, ο οποίος καταπιέζεται και δεν του επιτρέπω να εκδηλωθεί θα μου δημιουργήσει μία αρνητική συναισθηματική κατάσταση η οποία δε θα μου επιτρέψει να χαρώ πραγματικά την επικοινωνία.

Σε μία εποχή που τα πάντα γίνονται γρήγορα και εύκολα η αληθινή επικοινωνία που οδηγεί στην πραγματική αγάπη χρειάζεται χρόνο, υπομονή αλλά και χαρούμενη διάθεση.

Δεν γίνεται να συνδεθούμε αμέσως με έναν άνθρωπο εάν πρώτα δεν επενδύσουμε σε αυτή την επικοινωνία και δεν φροντίσουμε να την χτίσουμε βήμα-βήμα σταδιακά.

Ο,τιδήποτε χτίζεται αργά μεν αλλά σταθερά έχει και περισσότερο μόνιμα αποτελέσματα.

Χρειάζεται να εξασκηθούμε στην ενεργητική ακρόαση να προσπαθήσουμε να ακούσουμε τι πραγματικά έχει να μας πει ο άλλος, χωρίς να προτρέχουμε και να μιλάμε δίχως να επιτρέπουμε στον άλλον να επικοινωνήσει τα συναισθήματα και τις ανάγκες του.

Η αγάπη χρειάζεται δουλειά.

Δεν χρειάζεται να μας φοβίζει το να δουλέψουμε τις οικογενειακές, κοινωνικές ,φιλικές ή συντροφικές σχέσεις γιατί αυτό μας οδηγεί και στην αληθινή ανακάλυψη του εαυτού μας.

Από τη μοναξιά στην αγάπη

Η μοναξιά χαρακτηρίζεται από περιχαράκωση.

Ας φανταστούμε ένα κάστρο το οποίο παραμένει ερμητικά κλειστό.

Σε αυτό το κάστρο κανείς δεν μπορεί να μπει και οι κάτοικοι του παρατηρούν τη φύση και τους ανθρώπους μέσα από τα παράθυρα του κάστρου αυτού.

Σκεπτόμαστε λοιπόν ότι δημιουργούν μία ιδεατή εικόνα του κόσμου γύρω τους, η οποία δεν ανταποκρίνεται και στην πραγματικότητα.

Για να μπορέσουν να ανακαλύψουν αληθινά τον κόσμο που τους περιβάλλει χρειάζεται οι ίδιοι να κάνουν το βήμα να εγκαταλείψουν το κάστρο και να βγουν στην έξω ζωή. Αυτή είναι και η αλληγορία του τολμήματος της αγάπης.

Για να μπορέσουμε να βιώσουμε την αγάπη χρειάζεται να βγούμε από το κάστρο της μοναξιάς, της ζήλιας, του φόβου το οποίο μας πνίγει και να τρέξουμε προς την αληθινή ζωή έχοντας σαν εφόδια την ενσυναίσθηση, την ενεργητική ακρόαση και την αποδοχή του εαυτού μας και των άλλων.

Χρειάζεται να μπορούμε να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους γύρω μας και όχι να δηλητηριάζουμε με τον ίδιο μας τον εαυτό μέσα από αρνητικές σκέψεις, αμφιβολίες και απορριπτικά συναισθήματα.

Για να μπορέσουμε όμως να εμπιστευτούμε τους ανθρώπους είναι απαραίτητο να εμπιστευτούμε πρώτα τον εαυτό μας, και ασφαλής πλοηγός σε αυτό είναι η δική μας ψυχική και συναισθηματική ενδυνάμωση.

Εκείνος ο οποίος μπορεί να αγαπήσει αληθινά, αυτός που τολμά να δίνει χωρίς να περιμένει να λάβει.

Δεν γνωρίζουμε την ανταπόκριση των συναισθημάτων μας αλλά τη χαρά να τολμάμε να τα επικοινωνήσουμε.

Συναισθηματική απορροή

Η αγάπη χαρακτηρίζεται από Ελευθερία.

Τολμώ να ανοίξω την καρδιά μου, να ανοίξω το συναισθηματικό μου κόσμο σημαίνει ουσιαστικά τολμώ να ζήσω όντας παρόν στην ίδια μου τη ζωή.

Αρκετοί άνθρωποι ζουν μία ζωή που χαρακτηρίζεται από συναισθηματική απορροή.

Τι σημαίνει όμως συναισθηματική απορροή;

Σημαίνει ότι προχωρώ στη ζωή μου αλλά αισθάνομαι μέσα μου έλλειψη θετικών συναισθημάτων και χαράς.

Δεν μπορούν δηλαδή να απολαύσουν τη ζωή ως ένα δώρο Θεού το οποίο ήρθε να μας δώσει συναισθηματική πληρότητα και ευεξία.

Η μοναξιά στην ουσία είναι η δική μας απομόνωση και περιχαράκωση.

Μόλις τολμήσουμε να βγούμε από το κάστρο του ιδανικού κόσμου που έχουμε δημιουργήσει τότε οι αληθινές σχέσεις θα μας συναντήσουν από μόνες τους.

Και αυτό γιατί θα είμαστε σε θέση να επικοινωνήσουμε αυτό που πραγματικά αισθανόμαστε με αυθεντικότητα και να επιλέξουμε τον άνθρωπο που πραγματικά ταιριάζει σε εμάς και μας εκφράζει.

Η αγάπη είναι τέχνη και χρειάζεται να ενδυναμώσουμε την ψυχή μας στο να μπορούμε να  προσφέρουμε στον εαυτό μας και στους ανθρώπους γύρω μας αυτό το πολύτιμο δώρο.

Η αγάπη στην απλότητα της είναι μεγαλειώδης.

Έχει την δύναμη να μας αναγεννήσει και να μας οδηγήσει στον ήλιο που θα ζεστάνει την ψυχή μας και θα μας γεμίσει χαρά, πληρότητα και ευτυχία.

Της Ολυμπία Μαρία Ποντίκη ,Νομικός, Σύμβουλος Γάμου και Οικογένειας, Life and Business Coaching, Mcs Ποιμαντική Ψυχολογία.

Ψυχολογία

07.02.2024

Κατάθλιψη: Πώς συνδέεται με την θερμοκρασία του σώματος

Σύμφωνα με νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Σαν Φρανσίσκο, οι άνθρωποι με κατάθλιψη έχουν υψηλότερη θερμοκρασία σώματος, κάτι που υποδηλώνει ότι η μείωση της θερμοκρασίας σε όσους έχουν την εν λόγω διαταραχή, θα μπορούσε να φανεί ωφέλιμη. Οι ερευνητές δεν κατέληξαν αν η κατάθλιψη αυξάνει τη θερμοκρασία του σώματος ή αν η υψηλότερη θερμοκρασία […]

29.01.2024

Οι λόγοι που αισθανόμαστε ότι ο Ιανουάριος διαρκεί περισσότερο από τους άλλους μήνες – Τι λένε οι ειδικοί

Πολλοί άνθρωποι έχουν την αίσθηση ότι ο Ιανουάριος είναι ένας ατελείωτος μήνας, σαν να διαρκεί περισσότερο από τους υπόλοιπος και υπάρχει εξήγηση για αυτό. Δύο κλινικές ψυχολόγοι, η Chloe Carmichael και η Pauline Wallin σημειώνουν στο Yahoo Life πέντε λόγους για τους οποίους ο Ιανουάριος μπορεί πράγματι να μοιάζει σαν να διαρκεί περισσότερο. Συγκεκριμένα, αποδίδουν […]

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;
15.01.2024

Κατάθλιψη: Πώς μπορεί να γίνει διάγνωση στα μάτια;

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε
20.12.2023

«Η κατάθλιψη των Χριστουγέννων»: Με αυτές τις 10 συμβουλές θα την αντιμετωπίσετε

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά
11.12.2023

Στρες: Τι επίδραση έχει στον οργανισμό σας όταν τρώτε παχυντικά φαγητά για παρηγοριά

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;
27.11.2023

Ψυχοθεραπεία: Πόσο σημαντική είναι στην εμμηνόπαυση;

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»
16.11.2023

Ο ΠΟΥ προειδοποιεί: «Η μοναξιά απειλεί σοβαρά την δημόσια υγεία»

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν
16.11.2023

Νέα μελέτη αποκαλύπτει: Τι συμβαίνει στον εγκέφαλο των ανθρώπων που αυτοκτονούν

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα
07.11.2023

Έρευνα: Σε ποιες χώρες υπάρχει περισσότερη μοναξιά – Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης
20.10.2023

Νέα μελέτη: Ο λιγοστός ύπνος το βράδυ αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό
22.02.2024

Μηνιγγίτιδα: Δείτε ποια είναι τα συμπτώματα και πότε να πάτε στο γιατρό

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου
20.02.2024

Τα τρία δημοφιλή συμπληρώματα βιταμινών που προκαλούν διαταραχές ύπνου

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ
20.02.2024

«Δεν θέλω να είμαι ένας ακόμα που πέθανε ξαφνικά εξαιτίας του εμβολίου κατά Covid» είπε ο Βρετανός που «κόντραρε» τον Ρ.Σούνακ