Εγκυμοσύνη

Αναιμία στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται

Αναιμία στην εγκυμοσύνη: Πού οφείλεται

Η εγκυμοσύνη, ο τοκετός, ακόμα και ο θηλασμός αποτελούν μοναδικά στάδια που συνδυαστικά με την φροντίδα του νεογέννητου μπορεί να αποτελέσουν πρόκληση για το γυναικείο σώμα. Η αναιμία αποτελεί ένα συχνό φαινόμενο τόσο κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης όσο και μετά τον τοκετό.

Η μεικτή αυτή φυσιολογική “αναιμία’’ παρατηρείται, επειδή ο όγκος του πλάσματος αυξάνει σε μεγαλύτερο βαθμό από όσο ο συνολικός όγκος των ερυθροκυττάρων.

Οι σοβαρότερες αναιμίες (με αιμοσφαιρίνη κάτω από 10g/100ml) είναι συνήθως υπόχρωμες και μικροκυτταρικές και σημαίνουν έλλειψη σιδήρου.

Τι είναι η αναιμία;

Ένα από τα πιο σημαντικά κύτταρα που βρίσκονται στο αίμα είναι τα ερυθρά αιμοσφαίρια. Όταν μια γυναίκα μείνει έγκυος, το σώμα της υποτίθεται ότι παράγει περισσότερα ερυθρά αιμοσφαίρια για να συντηρήσει τις ανάγκες της καθώς και τις ανάγκες του μωρού. Όταν τα επίπεδα σιδήρου είναι χαμηλά τότε αναπτύσσει αναιμία.

Ο σίδηρος είναι απαραίτητος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, καθώς δημιουργεί ερυθρά αιμοσφαίρια. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια βοηθούν στη μεταφορά οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων των ιστών, των οργάνων και του εμβρύου.

Που μπορεί να οφείλεται;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι αναιμίας που προκαλούνται από διαφορετικές καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων ασθενειών, αλλά η πιο κοινή μορφή αναιμίας είναι η αναιμία έλλειψης σιδήρου. Όταν η διατροφή της μαμάς δεν είναι πλούσια σε σίδηρο, μπορεί να αναπτύξει αναιμία.

Οι περισσότερες έγκυες και θηλάζουσες μητέρες έχουν προσωρινή αναιμία, η οποία είναι απλώς έλλειψη σιδήρου στο σώμα τους. Οι πιο συνηθισμένοι λόγοι, περιλαμβάνουν:

*Απουσία τροφίμων πλούσιων σε σίδηρο

Η αναιμία μετά τον τοκετό είναι συχνότερη σε γυναίκες που είχαν αναιμία κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Η αναιμία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζεται κυρίως λόγω της χαμηλής πρόσληψης σιδήρου από τη διατροφή της μητέρας.

*Απώλεια αίματος κατά τον τοκετό

Οι γυναίκες χάνουν αίμα κατά τη διάρκεια και μετά τον τοκετό. Όταν το σώμα αποβάλλει αίμα, χάνει μαζί και σίδηρο, αποβάλλοντας κατά συνέπεια ένα ιδιαίτερα θρεπτικό συστατικό. Συνήθως, τα επίπεδα σιδήρου στο αίμα επανέρχονται στο φυσιολογικό αλλά υπό την προϋπόθεση ότι η γυναίκα τρώει καλά και συνεχίζει να θηλάζει.

Οι γυναίκες που θηλάζουν δεν έχουν μάλιστα περίοδο, για το διάστημα των τεσσάρων έως και έξι μηνών.

Πώς θα την διαχειριστείτε

Μερικοί τρόποι που μπορείτε να δοκιμάσετε για να διαχειριστείτε την αναιμία μετά τον τοκετό, περιλαμβάνουν:

  • Είναι σημαντικό για την μαμά να καταναλώνει τροφές πλούσιες σε σίδηρο, όπως σπανάκι, φασόλια, βοδινό κρέας, κοτόπουλο ή ακόμα και ενισχυμένες τροφές εάν αυτό χρειαστεί.
  • Δεδομένου ότι τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου προκαλούν εξάντληση, οι μητέρες θα πρέπει επίσης να ξεκουράζονται όποτε είναι δυνατόν.
  • Τα φρούτα ειδικά τα εσπεριδοειδή είναι πλούσια σε βιταμίνη C, η οποία βοηθά στην απορρόφηση του σιδήρου στο σώμα για αυτό και δεν θα πρέπει να λείπουν από την διατροφή σας.
  • Οι μητέρες πρέπει να αποφεύγουν τυχόν τροφές που παρεμποδίζουν την απορρόφηση σιδήρου όπως το γάλα.

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού