Εγκυμοσύνη

Οι απαραίτητες ποσότητες θρεπτικών συστατικών στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Οι απαραίτητες ποσότητες θρεπτικών συστατικών στην περίοδο της εγκυμοσύνης

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είναι απαραίτητη η πρόσληψη των επιθυμητών ποσοτήτων θρεπτικών συστατικών. Ποια είναι όμως η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη κάθε ουσίας και σε ποιες τροφές μπορούμε να τη βρούμε;

Ενέργεια: Το συνολικό ενεργειακό κόστος για μία υγιή, καλά διατρεφόμενη έγκυο υπολογίζεται στις 80.000 kcal μέχρι το τέλος της εγκυμοσύνης, όπου η μητέρα παίρνει κατά προσέγγιση 12,5 kg και γεννάει ένα βρέφος βάρους 3,3kg (WHO and U.S. Food and Nutrition Board, RDAs1989).

Το έμβρυο χρησιμοποιεί τα αναγκαία θρεπτικά συστατικά κυρίως από τη τροφή που προσλαμβάνει η μητέρα, αλλά και από τις αποθήκες της. Οι επιπλέον θερμίδες που χρειάζονται για την εγκυμοσύνη αντιστοιχούν, στο διαιτολόγιο της μητέρας, σε περίπου 300 θερμίδες παραπάνω/ημέρα κατά το 2ο και 3ο τρίμηνο.

Πρωτεΐνη: Η RDA’s (συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη) πρωτεΐνης για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 60g, έναντι 46g της φυσιολογικής γυναίκας. Τροφές που είναι πλούσιες σε πρωτεΐνη είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Το φυλλικό οξύ: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 600μg. Το IOM συνιστά τα 400μg/ημ φυλικό οξύ να λαμβάνονται από συμπληρώματα (έχουν βιοδιαθεσιμότητα μέχρι και 100%), ενώ τα υπόλοιπα 200μg/ημ φυλικό οξύ να λαμβάνονται από τη τροφή- έχει βιοδιαθεσιμότητα μέχρι και <50%, σε σχέση με το συνθετικό. Επίσης, στις γυναίκες που σχεδιάζουν να μείνουν έγκυες, συστήνεται η λήψη 400μg/ημ φυλλικού οξέος τουλάχιστον 1 μήνα πριν τη σύλληψη. Οι τροφές που είναι πλούσιες σε φυλλικό οξύ είναι τα πράσινο-σκούρα λαχανικά (σπανάκι) και τα φρέσκα φρούτα.

Βιταμίνη Β12: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 2,6 mg, ενώ η RDA’s της μη εγκυμονούσης μητέρας είναι 2,0mg. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης είναι το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά και το γάλα.

Βιταμίνη Β6: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 1,9mg, ενώ η RDA’s της μη εγκυμονούσης μητέρας είναι 1,6mg. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα πουλερικά, το γάλα, τα όσπρια, οι ξηροί καρποί, η μπανάνα και το αβοκάντο.

Βιταμίνη C: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 85 mg, ενώ η RDA’s της φυσιολογικής γυναίκας είναι 60mg. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της βιταμίνης είναι τα εσπεριδοειδή φρούτα, το μπρόκολο, η πράσινη πιπεριά, η παπάγια, οι φράουλες και τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά εποχής.

Βιταμίνη Β1: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 1,4mg, έναντι 1,1mg της μη εγκυμονούσας. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι τα δημητριακά, το κρέας, τα νεφρά, ο κρόκος του αυγού, το συκώτι, τα ψάρια, τα θαλασσινά και τα λαχανικά.

Βιταμίνη Β2: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 1,4mg, ενώ η RDA’s της μη εγκυμονούσης μητέρας είναι 1,3 mg. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι το μοσχαρίσιο συκώτι, το κρέας, τα μανιτάρια, το γάλα και τα στρείδια.

Βιταμίνη Β3: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 18mg, ενώ η RDA’s μη εγκυμονούσης μητέρας 15 mg. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι ο τόνος, το συκώτι, το στήθος του κοτόπουλου, το μοσχάρι και τα μανιτάρια.

Βιταμίνη Β6: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 6mg, έναντι 1,6 mg της φυσιολογικής. Η βιταμίνη Β6 είναι διαδεδομένη σε όλα τα τρόφιμα, ιδίως στον κρόκο του αυγού, στο συκώτι, τα νεφρά και τη μαγιά μπύρας.

Βιταμίνη E: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 15mg, ενώ η RDA’s της μη εγκυμονούσης είναι 8 mg. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές της είναι τα φυτικά έλαια, οι ξηροί καρποί και το αυγό.

Βιταμίνη K: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 90μg, ενώ η RDA’s της μη εγκυμονούσης είναι είναι 60μg. Διαιτητικές πηγές είναι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, η σόγια και το μοσχαρίσιο συκώτι. Η βιταμίνη Κ συντίθεται από εντερικά βακτήρια.

Σίδηρος: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 27mg, ενώ η RDA’s μη εγκυμονούσης είναι τα 15 mg. Καλές διατροφικές πηγές είναι το κόκκινο κρέας, το συκώτι, τα πουλερικά, το αυγό, τα ψάρια, οι φακές, το σπανάκι, η μελάσα και κάποια όσπρια.

Ασβέστιο: Η RDA’s της εγκύου είναι η ίδια με αυτή της μη εγκύου, δηλαδή 1.000 mg. Παρ’ όλα αυτά, το ασβέστιο είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του εμβρύου, συγκεκριμένα για υγιή οστά και δόντια, για το νευρικό σύστημα, την καρδιά (για να αναπτύσσεται σωστά ο καρδιακός ρυθμός), τους μύες και την ικανότητα του αίματος να πήζει. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές είναι τα γαλακτοκομικά.

Ψευδάργυρος: Οι ανάγκες σε ψευδάργυρο, κατά την εγκυμοσύνη, είναι αυξημένες κατά 37,5% στην ενήλικη έγκυο και 44% στην έφηβη έγκυο. Ο οργανισμός της μητέρας, λόγω αυξημένων αναγκών, αυξάνει την απορρόφηση ψευδαργύρου κατά 30%. Για προληπτικούς λόγους συστήνεται πρόσληψη ψευδαργύρου 20-25mg/ημ.

Μαγνήσιο: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 350-400 mg, ενώ η RDA’s της μη εγκυμονούσης μητέρας είναι 280 mg. Καλές διατροφικές πηγές μαγνησίου είναι ο μπακαλιάρος, το σπανάκι, οι ξηροί καρποί, η σόγια και το γάλα.

Ιώδιο: Η RDA’s για την εγκυμονούσα μητέρα είναι 220 μg, ενώ η RDA’s μη εγκυμονούσης μητέρας είναι 150 μg. Καλές πηγές ιωδίου είναι τα θαλασσινά, συχνά το ψωμί και τα προϊόντα αρτοποιΐας που παρασκευάζονται με ιωδιούχο αλάτι. Επίσης τα τυριά, τα αλλαντικά και τς προϊόντα κρέατος περιέχουν συνήθως ιωδιούχο αλάτι.

Φθόριο, Σελήνιο, Μαγγάνιο, Χρώμιο: Οι ανάγκες σε σελήνιο κατά την εγκυμοσύνη αυξάνονται κατά 26%. Επομένως, η RDA’s για το σελήνιο είναι 60μg. Για το μαγγάνιο και το χρώμιο, η RDA’s είναι 2mg, για το χρώμιο είναι 30μg και, αντίστοιχα, για το φθόριο 3mg. Ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο προσφέρει εύκολα, τόσο στη μητέρα όσο και στο βρέφος, τις αναγκαίες ποσότητες σε αυτά τα θρεπτικά συστατικά.

Πηγή: mednutrition.gr

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού