Εγκυμοσύνη

Από πρόωρο τοκετό κινδυνεύουν οι γυναίκες που κάνουν ανθυγιεινή διατροφή

Από πρόωρο τοκετό κινδυνεύουν οι γυναίκες που κάνουν ανθυγιεινή διατροφή

Μια διατροφή πλούσια σε λιπαρά, ζάχαρη και γενικά πρόχειρο φαγητό, πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να αυξήσει έως και κατά 50% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Nutrition.

Επιστημονική ομάδα του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ρομπινσον, του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας, με επικεφαλής την Δρ Τζέσικα Γκρίεγκερ, μελέτησαν τα διατροφικά προγράμματα 300 γυναικών, για διάστημα 12 μηνών πριν την επίτευξη κύησης.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, μια διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, λιπαρά και πρόχειρα γεύματα αύξανε κατά 50% τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, δηλαδή πριν την 37η εβδομάδα κύησης, συγκριτικά με μια διατροφή πλούσια σε κρέας, ψάρι, φρούτα και λαχανικά.

Η μελέτη επιβεβαιώνει άλλες έρευνες που έχουν αποδείξει ότι μια κακή διατροφή μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα της εγκυμοσύνης, αλλά επιπλέον τεκμηριώνει την συμβολή της διατροφής και στο διάστημα που προηγείται της σύλληψης.

«Οι πρόωρες γεννήσεις είναι κύρια αιτία νεογνικής νοσηρότητας και θανάτου, αφού αφορά περίπου μια στις δέκα κυήσεις, παγκοσμίως. Οποιαδήποτε πληροφορία για την καλύτερη κατανόηση των γεγονότων που συντελούν στον πρόωρο τοκετό, μας είναι χρήσιμη ώστε να βελτιώσουμε την επιβίωση και την μακροπρόθεσμη υγεία των παιδιών αυτών.

Στη μελέτη μας, οι γυναίκες που έτρωγαν τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη, περιλαμβανομένου του άπαχου κρέατος, του ψαριού και των πουλερικών, καθώς και φρούτα, δημητριακά ολικής άλεσης και λαχανικά είχαν ελάχιστο κίνδυνο πρόωρου τοκετού. Απ’ την άλλη, οι γυναίκες που έτρωγαν διαρκώς κατεργασμένα τρόφιμα, όπως πατατάκια, μπισκότα και άλλα τρόφιμα με κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη είχαν πολλαπλάσιες πιθανότητες να αποκτήσουν πρόωρο νεογνό.

Άρα, είναι σαφές ότι οι γυναίκες πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης πρέπει να τηρούν ένα υγιεινό διαιτολόγιο, προς όφελος δικό τους και του αναπτυσσόμενου εμβρύου», υπογραμμίζει η Δρ Γκρίεγκερ.

Οι ειδικοί σε θέματα γονιμότητας συμβουλεύουν τις γυναίκες που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν να παίρνουν συμπληρώματα φυλλικού οξέος πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να μειώσουν την πιθανότητα δισχιδούς ράχη και άλλων νευρολογικών ελλειμμάτων, καθώς και να αποφεύγουν την κατανάλωση αλκοόλ.

Τα πρόωρα νεογνά διατρέχουν επίσης μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικής παράλυσης, αναπνευστικών δυσκολιών, κώφωσης και τυφλότητας, αν και τα περισσότερα από αυτά τα προβλήματα σχετίζονται με την οξεία προωρότητα, δηλαδή τον τοκετό πριν την 30η εβδομάδα κύησης.

Τα νεογνά που γεννιούνται μεταξύ 32ης και 38ης εβδομάδας κύησης, θεωρούνται επίσης πρόωρα και συνήθως έχουν αναπνευστικά προβλήματα, χαμηλά επίπεδα γλυκόζης, ενώ μπορεί να χρειαστούν και νοσηλεία σε μονάδα αυξημένης φροντίδας. Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι κινδυνεύουν να εκδηλώσουν άσθμα μετέπειτα.

www.health.in.gr

Εγκυμοσύνη

16.10.2023

Κατάθλιψη και εγκυμοσύνη: Tα συμπτώματα που πρέπει να προσέξετε

Η περίοδος της εγκυμοσύνης είναι ιδιαίτερη, όχι όμως και ιδανική για όλες τις γυναίκες. Έχει τις δυσκολίες της, ενοχλητικά συμπτώματα, άγχος. Ωστόσο εάν τα αρνητικά συναισθήματα που νιώθετε είναι περισσότερα από τα καλά, είναι πιθανό να έχετε κατάθλιψη κύησης. Η κατάθλιψη την περίοδο της εγκυμοσύνης είναι λιγότερο γνωστή από την επιλόχεια κατάθλιψη, ωστόσο υπάρχει και πολλές […]

13.10.2023

Εξωσωματική: Eπηρεάζεται η υγεία του βρέφους μετά από αποτυχημένες προσπάθειες;

Η εξωσωματική γονιμοποίηση δίνει σε όλες τις γυναίκες, την ελπίδα ότι η κάθε δυσκολία που έχουν αντιμετωπίσει, θα καταλήξει σε ευτυχία με την γέννηση του μωρού τους. Παρ’ όλα αυτά, παγκόσμιες μελέτες έχουν τοποθετήσει το υψηλότερο ποσοστό επιτυχίας της εξωσωματικής γονιμοποίησης στο 45-50% για ηλικίες μικρότερες των 35 ετών. Το ποσοστό αυτό μειώνεται σε περίπου 20% για ηλικίες […]

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού