Φυσική Κατάσταση

Κρεατίνη: Tελικά είναι ασφαλής;

Κρεατίνη: Tελικά είναι ασφαλής;

Η κρεατίνη είναι γνωστή σε όσους ασκούνται συστηματικά και την λαμβάνουν για μεγαλύτερη  αύξηση της μυϊκής μάζας. 

Είναι όμως ασφαλής, μπορούν να την λαμβάνουν όλοι, ή μήπως θα πρέπει να συμβουλεύονται τον γιατρό τους; 

Τώρα με το κλείσιμο των γυμναστηρίων, οι ασκούμενοι συστηματικά, ενδεχομένως να την λαμβάνουν σε υψηλότερα επίπεδα, ώστε να διατηρήσουν τους μυς που έχτισαν με κόπο και ιδρώτα.

Ας μάθουμε λοιπόν για την κρεατίνη, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε όσοι, έχουμε προτεραιότητα στην ζωή μας, την άσκηση.

Ορισμένοι ισχυρίζονται ότι προκαλεί αύξηση βάρους, κράμπες, πεπτικό, ήπατος ή νεφρών. Ωστόσο, μια ανασκόπηση των στοιχείων δείχνει ότι οι ισχυρισμοί αυτοί δεν υποστηρίζονται από έρευνα.

Οι μύθοι γύρω από τις παρενέργειες της κρεατίνης

Ανάλογα με το ποιον ρωτάτε, οι προτεινόμενες παρενέργειες της κρεατίνης μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Βλάβη των νεφρών.
  • Ηπατική βλάβη.
  • Πέτρες στα νεφρά.
  • Αύξηση βάρους.
  • Φούσκωμα.
  • Αφυδάτωση.
  • Κράμπες στους μύες.
  • Πεπτικά προβλήματα.
  • Σύνδρομο διαμερίσματος.
  • Ραβδομυόλυση.

Επιπλέον, κάποιοι ισχυρίζονται λανθασμένα ότι η κρεατίνη είναι ένα αναβολικό στεροειδές, ότι είναι ακατάλληλο για γυναίκες ή εφήβους ή ότι πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο από επαγγελματίες αθλητές ή bodybuilders.

Παρόλα αυτά, η Διεθνής Εταιρεία Αθλητικής Διατροφής θεωρεί την κρεατίνη εξαιρετικά ασφαλής και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι είναι ένα από τα πιο επωφελή αθλητικά συμπληρώματα.

Οι κορυφαίοι ερευνητές που έχουν μελετήσει την κρεατίνη για αρκετές δεκαετίες καταλήγουν επίσης στο συμπέρασμα ότι είναι ένα από τα ασφαλέστερα συμπληρώματα στην αγορά.

Μία μελέτη εξέτασε 52 δείκτες υγείας, λαμβάνοντας δείγματα αίματος πριν και μετά από 21 μήνες συμπλήρωσης κρεατίνης. Δεν διαπίστωσαν δυσμενείς επιπτώσεις.

Η κρεατίνη έχει επίσης χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών και προβλημάτων υγείας, συμπεριλαμβανομένων των νευρομυϊκών διαταραχών, των κρουσμάτων, του διαβήτη και της απώλειας μυών.

Το συμπέρασμα λοιπόν είναι, πως αν και υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί για παρενέργειες και θέματα ασφάλειας για την κρεατίνη, κανένα από αυτά δεν υποστηρίζεται από έρευνα.

Τι συμβαίνει με την κρεατίνη στο σώμα;

Η κρεατίνη βρίσκεται σε όλο το σώμα, με το 95% να αποθηκεύεται στους μύες.

Λαμβάνεται από κρέας και ψάρι και μπορεί επίσης να παραχθεί στο σώμα από αμινοξέα.

Ωστόσο, αυτό που παίρνετε από τη διατροφή και παράγεται στο σώμα σας δεν είναι συνήθως αρκετό για να μεγιστοποιήσετε τις αποθήκες μυϊκής κρεατίνης.

Κατά την άσκηση υψηλής έντασης, η αποθηκευμένη κρεατίνη βοηθά τους μύες να παράγουν περισσότερη ενέργεια. Αυτός είναι ο κύριος λόγος για τον οποίο η κρεατίνη ενισχύει την άσκηση.

Μόλις γεμίσετε τα αποθέματα μυϊκής κρεατίνης, οποιαδήποτε περίσσεια αναλύεται σε κρεατινίνη, η οποία μεταβολίζεται από το ήπαρ και εκκρίνεται στα ούρα.

Το 95% της κρεατίνης στο σώμα σας αποθηκεύεται στους μυς. Εκεί παρέχει αυξημένη ενέργεια για άσκηση υψηλής έντασης.

Η κρεατίνη προκαλεί αφυδάτωση και κράμπες;

Η κρεατίνη μεταβάλλει το περιεχόμενο αποθηκευμένου νερού στο σώμα, προκαλώντας επιπλέον νερό στα μυϊκά κύτταρα.

Αυτό μπορεί να είναι πίσω από τη θεωρία , ότι η κρεατίνη προκαλεί αφυδάτωση.

Ωστόσο, αυτή η μετατόπιση της κυτταρικής περιεκτικότητας σε νερό είναι μικρή και καμία έρευνα δεν υποστηρίζει τους ισχυρισμούς σχετικά με την αφυδάτωση.

Μια τριετής μελέτη των αθλητών σε κολλέγια διαπίστωσε ότι η ομάδα της κρεατίνης είχε στην πραγματικότητα λιγότερες περιπτώσεις αφυδάτωσης, μυϊκές κράμπες ή μυϊκούς τραυματισμούς.

Είχαν επίσης λιγότερες αναπάντητες συνεδρίες λόγω ασθένειας ή τραυματισμού.

Μία μελέτη εξέτασε τη χρήση κρεατίνης κατά τη διάρκεια της άσκησης σε ζεστό περιβάλλον, η οποία κανονικά θα επιταχύνει τη κράμπες και την αφυδάτωση. Κατά τη διάρκεια μιας περιόδου 35 λεπτών ποδηλασίας σε θερμότητα 99 ° F (37 ° C), οι ερευνητές δεν βρήκαν επιδράσεις από την κρεατίνη.

Περαιτέρω εξέταση μέσω εξετάσεων αίματος επιβεβαίωσε επίσης ότι δεν υπάρχει διαφορά στα επίπεδα ενυδάτωσης ή ηλεκτρολυτών, τα οποία παίζουν σημαντικό ρόλο στις μυϊκές κράμπες.

Η κρεατίνη μειώνει τα περιστατικά πυρετού

Πιθανώς η πιο πεισματική έρευνα έχει διεξαχθεί σε άτομα που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση, μια ιατρική θεραπεία που μπορεί να προκαλέσει μυϊκές κράμπες.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι η κρεατίνη μείωσε κατά 60% τα περιστατικά πυρετού.

Με βάση τα σημερινά στοιχεία, η κρεατίνη δεν προκαλεί αφυδάτωση ή κράμπες.

Αν μη τι άλλο, μπορεί στην πραγματικότητα να είναι προστατευτική.

Συνεπώς, η χρήση κρεατίνης δεν αυξάνει τον κίνδυνο κράμπας και αφυδάτωσης και μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο αυτών των παθήσεων.

Κρεατίνη και αύξηση βάρους

Η έρευνα έχει τεκμηριώσει πλήρως ότι τα συμπληρώματα κρεατίνης προκαλούν γρήγορη αύξηση του σωματικού βάρους.

Μετά από 1 εβδομάδα υψηλής φόρτωσης κρεατίνης (20 γραμμάρια / ημέρα), το σωματικό βάρος αυξάνεται κατά 1-3 κιλά λόγω αύξησης του νερού στους μυς.

Μακροπρόθεσμα, μελέτες έχουν δείξει ότι το σωματικό βάρος μπορεί να συνεχίσει να αυξάνεται σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι σε χρήστες μη κρεατίνης.

Ωστόσο, η αύξηση του σωματικού βάρους οφείλεται στην αυξημένη μυϊκή ανάπτυξη και όχι στο αυξημένο σωματικό λίπος.

Για τους περισσότερους αθλητές, ο επιπλέον μύες είναι μια θετική προσαρμογή που μπορεί να βελτιώσει την αθλητική απόδοση.

Είναι επίσης ένας από τους κύριους λόγους που οι άνθρωποι παίρνουν κρεατίνη, οπότε δεν θα πρέπει να θεωρείται ως «παρενέργεια».

Ο αυξημένος μυς μπορεί επίσης να έχει οφέλη για άτομα όπως οι ηλικιωμένοι, τα άτομα με παχυσαρκία και τα άτομα με ορισμένες ασθένειες.

Άρα, η αύξηση του σωματικού βάρους από την κρεατίνη οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα σε νερό στο μυ και στην μακροπρόθεσμη μυϊκή ανάπτυξη, όχι στην αποθήκευση λίπους.

Οι επιδράσεις της κρεατίνης στα νεφρά και στο συκώτι

Η κρεατίνη μπορεί να αυξήσει ελαφρά τα επίπεδα κρεατινίνης στο αίμα.

Η κρεατινίνη μετριέται συνήθως για τη διάγνωση νεφρικών ή ηπατικών προβλημάτων.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η κρεατίνη αυξάνει τα επίπεδα κρεατινίνης δεν σημαίνει ότι βλάπτει το συκώτι ή τα νεφρά σας.

Μέχρι σήμερα, καμία μελέτη σχετικά με τη χρήση κρεατίνης σε υγιή άτομα δεν παρείχε αποδείξεις βλάβης σε αυτά τα όργανα .

Μια μακροχρόνια μελέτη των αθλητών στα κολλέγια δεν διαπίστωσε παρενέργειες σχετιζόμενες με τη λειτουργία του ήπατος ή των νεφρών.

Άλλες μελέτες που μετρούν βιολογικούς δείκτες στα ούρα δεν έδειξαν επίσης διαφορά μετά τη συμπλήρωση κρεατίνης.

Μια από τις μεγαλύτερες μελέτες μέχρι σήμερα, διάρκειας 4 ετών, κατέληξε επίσης στο συμπέρασμα ότι δεν προέκυψαν αρνητικές παρενέργειες από τα συμπληρώματα κρεατίνης.

Μια άλλη δημοφιλής μελέτη που συχνά αναφέρεται στα μέσα ενημέρωσης ανέφερε νεφρική νόσο σε αρσενικό αρσενικό που συμπληρώθηκε με κρεατίνη.

Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τους χιλιάδες χρήστες και πολλές μελέτες που δεν παρουσιάζουν προβλήματα, αυτή η μεμονωμένη μελέτη έχει ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Υπήρχαν επίσης πολλοί άλλοι παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων επιπλέον συμπληρωμάτων.

Όλα αυτά, τα συμπληρώματα κρεατίνης θα πρέπει να προσεγγίζονται με προσοχή εάν έχετε τρέχοντα ή προηγούμενα ηπατικά ή νεφρικά προβλήματα.

Σύμφωνα με την  τρέχουσα έρευνα υποδηλώνει ότι η κρεατίνη δεν προκαλεί προβλήματα ήπατος ή νεφρών σε υγιείς ανθρώπους.

Αλληλεπιδράσεις κρεατίνης και φαρμάκων

Όπως συμβαίνει με κάθε δίαιτα ή συνταγή συμπλήρωσης, είναι πάντα καλή ιδέα να συζητήσετε τα σχέδιά σας με έναν γιατρό ή άλλο γιατρό πριν ξεκινήσετε.

Μπορεί επίσης να θέλετε να αποφύγετε τα συμπληρώματα κρεατίνης εάν παίρνετε οποιαδήποτε φάρμακα που επηρεάζουν τη λειτουργία του ήπατος ή των νεφρών.

Τέτοια φάρμακα μπορεί να περιλαμβάνουν κυκλοσπορίνη, αμινογλυκοσίδες, γενταμυκίνη, τομπραμυκίνη, αντιφλεγμονώδη φάρμακα όπως ιβουπροφαίνη και πολλά άλλα.

Η κρεατίνη μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της διαχείρισης του σακχάρου στο αίμα, οπότε αν χρησιμοποιείτε φάρμακα που είναι γνωστό ότι επηρεάζουν το σάκχαρο του αίματος, θα πρέπει να συζητήσετε τη χρήση κρεατίνης με έναν γιατρό.

Θα πρέπει επίσης να συζητήσετε τη χρήση κρεατίνης με γιατρό εάν είστε έγκυος, θηλάζετε ή έχετε σοβαρή πάθηση, όπως καρδιακή νόσο ή καρκίνο.

Συμπερασματικά, η κρεατίνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα εάν πάρετε ορισμένα είδη φαρμάκων, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων που επηρεάζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Άλλες προτεινόμενες παρενέργειες της κρεατίνης

Λόγω της αυξημένης περιεκτικότητας σε νερό μέσα στον μυ, ορισμένοι άνθρωποι υποδηλώνουν ότι η κρεατίνη μπορεί να οδηγήσει σε σύνδρομο διαμερίσματος, μια επώδυνη κατάσταση που συμβαίνει όταν η υπερβολική πίεση συσσωρεύεται μέσα σε ένα κλειστό χώρο, συνήθως μέσα στους μυς του βραχίονα και των ποδιών.

Αν και μία μελέτη διαπίστωσε αύξηση της πίεσης των μυών κατά τη διάρκεια 2 ωρών θερμικής προπόνησης, προέκυψε κυρίως από την αφυδάτωση που προκαλείται από τη θερμότητα και την άσκηση.

Οι ερευνητές συμπέραναν επίσης ότι η πίεση ήταν βραχύβια και ασήμαντη.

Η ραβδομυόλυση, μια κατάσταση όπου ο μυς διασπάται και διαρρέει βλαβερές πρωτεΐνες, λέγεται επίσης ότι αυξάνει με την κρεατίνη.

Αυτός ο μύθος προήλθε επειδή ένας δείκτης στο αίμα που ονομάζεται κρεατινική κινάση αυξάνεται με τα συμπληρώματα κρεατίνης.

Ωστόσο, αυτή η ελαφρά αύξηση είναι αρκετά διαφορετική από τις μεγάλες ποσότητες της κινάσης κρεατίνης που σχετίζονται με τη ραβδομυόλυση. Είναι ενδιαφέρον ότι ορισμένοι εμπειρογνώμονες υποδεικνύουν ακόμη ότι η κρεατίνη μπορεί να προστατεύει από αυτή την κατάσταση.

Μερικοί άνθρωποι συγχέουν επίσης την κρεατίνη με αναβολικά στεροειδή, αλλά είναι ακόμα ένας μύθος.

Η κρεατίνη είναι μια απολύτως φυσική και νόμιμη ουσία που βρίσκεται στο σώμα και σε τρόφιμα όπως το κρέας, χωρίς σύνδεση με τα στεροειδή.

Τέλος, υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι η κρεατίνη είναι κατάλληλη μόνο για τους αθλητές και δεν είναι ασφαλής για τους ηλικιωμένους, τις γυναίκες ή τα παιδιά.

Η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι είναι ακατάλληλη στις συνιστώμενες δόσεις για γυναίκες ή ηλικιωμένους.

Σε αντίθεση με τα περισσότερα συμπληρώματα, η κρεατίνη έχει πράγματι χρησιμοποιηθεί στα παιδιά ως ιατρική παρέμβαση για καταστάσεις όπως οι νευρομυϊκές διαταραχές και η απώλεια μυών.

Μελέτες που διαρκούν μέχρι 3 χρόνια δεν έχουν βρει αρνητικές επιδράσεις της κρεατίνης στα παιδιά.

Άρα, καμία απόδειξη δεν υποστηρίζει κανέναν από τους μύθους που περιβάλλουν τη κρεατίνη και η έρευνα έχει επιβεβαιώσει σταθερά το άριστο προφίλ ασφαλείας της.

Η κρεατίνη έχει ένα εξαιρετικό προφίλ ασφάλειας

Η κρεατίνη βρίσκεται εδώ και πάνω από έναν αιώνα και πάνω από 500 μελέτες υποστηρίζουν την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της.

Παρέχει επίσης πολλά οφέλη για τους μύες και τις επιδόσεις, μπορεί να βελτιώσει τους δείκτες της υγείας και χρησιμοποιείται σε ιατρικά περιβάλλοντα για τη θεραπεία ποικίλων ασθενειών .

Η κρεατίνη  είναι ένα από τα φθηνότερα, πιο αποτελεσματικά και ασφαλέστερα συμπληρώματα που διατίθενται.

Φυσική Κατάσταση

07.02.2024

Έρευνα: Η έντονη σωματική άσκηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης νεφρικής νόσου σε άτομα με διαβήτη 2

Μια νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε διαδικτυακά στο «British Journal of Sports Medicine», διαπίστωσε πως τα υψηλά εβδομαδιαία επίπεδα σωματικής δραστηριότητας μέτριας έως έντονης έντασης συνδέονται με χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νεφρικής νόσου σε υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Ο διαβήτης είναι η κύρια αιτία της χρόνιας νεφρικής νόσου αντιπροσωπεύοντας το 30-50% του […]

21.11.2023

Δείτε γιατί δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε το κινητό σας όταν κάνετε γυμναστική

Οι ειδικοί αναφέρουν πως η χρήση του κινητού στο γυμναστήριο ή στην υπαίθρια γυμναστική θα πρέπει να αποφεύγεται, καθώς μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στο άτομο που ασκείται. Τι σημαίνει αυτό; Όχι μόνο μειώνει την ένταση της προπόνησης, αλλά επηρεάζει αρνητικά την ισορροπία, με συνέπεια να αυξάνεται ο κίνδυνος τραυματισμών. «Αν μιλάτε στο κινητό ή γράφετε μηνύματα […]

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε
26.09.2023

Τρέξιμο: To τρικ για να ξεγελάσετε τον εγκέφαλό σας και να το απολαμβάνετε

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%
22.09.2023

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης: Αυτή είναι η εξέταση που το εντοπίζει με ακρίβεια 91%

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες
18.09.2023

Απώλεια βάρους: Αυτά είναι τα τρία είδη γυμναστικής που θα σας βοηθήσουν να «κάψετε» περισσότερες θερμίδες

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη
12.09.2023

Μελέτη: Οι άνθρωποι που είναι σε καλύτερη φυσική κατάσταση παίρνουν λιγότερα φάρμακα για το άγχος και την κατάθλιψη

Κι όμως: Αυτό το σέξι σημείο της γυναίκας μπορεί να την αποτρέψει από την άθληση!
23.08.2023

Κι όμως: Αυτό το σέξι σημείο της γυναίκας μπορεί να την αποτρέψει από την άθληση!

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού