Διατροφή

Πολλά τα οφέλη του γιαουρτιού

Πολλά τα οφέλη του γιαουρτιού

Το γιαούρτι είναι μια από τις αρχαιότερες τροφές που γνωρίζει ο άνθρωπος. «Θεραπευτική ουσία» το χαρακτήρισαν οι αρχαίοι Έλληνες. Αιτία, το σύνολο των ευεργετικών ιδιοτήτων του γιαουρτιού στην ανθρώπινη υγεία. Αναφορές στο γιαούρτι έχουμε από τον ιστορικό Ηρόδοτο και από τον περίφημο γιατρό του δεύτερου π.χ. αιώνα Γαληνό. Ένας από τους πιο ένθερμους καταναλωτές του ήταν ο λόγιος και φυσιοδίφης Πλίνιος που έζησε τον πρώτο μ.Χ. αιώνα.

Υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το πώς πρωτοδημιουργήθηκε. Η πιο επικρατούσα προσδιορίζει ως χώρο εμφάνισης τη Μέση Ανατολή, γύρω στη νεολιθική εποχή. Είναι πιθανό ότι η ανακάλυψή του έγινε τυχαία: κάποιο δοχείο γάλα που έτυχε να ζεσταθεί κατά τυχαίο τρόπο για αρκετές ώρες, μετατράπηκε σε γιαούρτι. Το θερμό κλίμα της περιοχής προσέφερε ένα γόνιμο περιβάλλον στους βακίλους του γιαουρτιού για να πολλαπλασιαστούν με φυσικό τρόπο.

Το γιαούρτι, εξαιτίας του γαλακτικού οξέος που περιέχει, έχει μια ελαφρά όξινη και ευχάριστη γεύση, ενώ συντηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ότι τι φρέσκο γάλα. Οι μικροοργανισμοί που υπάρχουν στο γιαούρτι μετατρέπουν τη λακτόζη σε γαλακτικό οξύ, δίνοντας στο γάλα πηκτή υφή με υπόξινη γεύση και κάνει τα λιπαρά του γάλακτος πιο εύπεπτα. Επίσης, εξουδετερώνει τα παθογόνα μικρόβια του γαστρεντερικού μας συστήματος.

Το γιαούρτι περιέχει υψηλό ποσοστό πρωτεϊνών, βιταμινών, μεταλλικών αλάτων (κυρίως ψευδάργυρο) και ασβεστίου. Είναι ευεργετικά για τους καπνιστές και για όσους καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες οινοπνευματωδών, γιατί προστατεύει το βλεννογόνο του στομάχου. Αποτελεί μια από τις ελαφρότερες και πλουσιότερες τροφές που μπορεί να καταναλώσει κάποιος όταν υποφέρει από γρίπη, ακόμα και με υψηλό πυρετό. 

Αποκαθιστά την ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου, αλλά και του βλεννογόνου του στόματος όσων κάνουν μακροχρόνια θεραπεία με αντιβιοτικά. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού. Επιπλέον, το γιαούρτι αντικαθιστά άριστα τροφές όπως η κρέμα γάλακτος και η μαγιονέζα, που έχουν πολύ υψηλό ποσοστό θερμίδων.

Σήμερα, υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία γιαουρτιών και επιδορπίων γιαουρτιού στο εμπόριο (με φρούτα ή/ και δημητριακά, μέλι κ.λπ.) και διαφορετικά ποσοστά λίπους, κυρίως από αγελαδινό γάλα, ενώ τα γιαούρτια από πρόβειο γάλα έχουν χαμηλότερη αποδοχή, κυρίως λόγω της έντονα ξινής γεύσης τους.

Άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα

Βουτυρόγαλα: Πρόκειται για το υγρό που μένει, αφού το γάλα βουτυροποιηθεί. Έχει πιο έντονη γεύση και πιο παχιά υφή από το γάλα.

Κρέμα γάλακτος: Πρόκειται για ένα κρεμώδες, υπέροχο παράγωγο του γάλακτος, που δυστυχώς όμως έχει υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά(40%). Στην εκδοχή χαμηλών λιπαρών περιέχει σαφώς λιγότερα(15%).

Κουόρκ: Παρασκευάζεται συνήθως από αποβουτυρωμένο γάλα και μοιάζει με μαλακό τυρόπηγμα με ήπια και υπόξινη γεύση.

Sour cream: Για την Παρασκευή αυτής της πλούσιας σε γεύση και ελαφρά υπόξινης κρέμας, προστίθενται αβλαβή βακτήρια στην απλή κρέμα. Έχει την ίδια περιεκτικότητα σε λιπαρά με την κρέμα- κάτι λιγότερο από 20%.

Ξινόγαλο: Είναι υποπροϊόν της παρασκευής του βουτύρου, είναι υγρό πηκτό με ευχάριστα ξινή γεύση και έχει χαμηλά λιπαρά, πίνεται δε κατά προτίμηση κρύο. Στην Ήπειρο, σερβίρεται υπέροχα σαν συνοδευτικό με διάφορες πίτες!
 

Πηγή:diatrofi

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού