Διατροφή

Η αγκινάρα

Η αγκινάρα

Η αγκινάρα είναι πλούσια σε βιταμίνες Α, Β1, Β2, νιασίνη και C.  Έχει ελάχιστες θερμίδες (δεν ξεπερνούν τις 65) και λιγότερο από ένα γραμμάριο λιπαρών.

Στην Ελλάδα καλλιεργείται στην Αργολίδα, ιδιαίτερα στην περιοχή των Ιρίων και της Κάντιας  στην Κρήτη (όπου βρίσκουμε κυρίως την “άγρια” αγκινάρα με μεγάλα αγκάθια στα πέταλα), στη Λακωνία, στην Κέρκυρα, στην Ηλεία και αλλού, ενώ καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις χώρες της Νότιας Ευρώπης, την Βρετανία και την Γαλλία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στα Ίρια Αργολίδας κάθε Μάιο μήνα διεξάγεται η γιορτή της αγκινάρας.

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε τις αγκινάρες, όπως στον ατμό, ψητές ή στην κατσαρόλα και μπορούν να καταναλωθούν όλα τα μέρη της.

Ποια είναι  τα πιο σημαντικά οφέλη αυτού του φυτού στην υγεία μας;

Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι αγκινάρες έχουν περισσότερα αντιοξειδωτικά από κάθε άλλο λαχανικό ενώ κατέχουν την έβδομη θέση στη λίστα με τα φαγητά με τη μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αξία.

Πρόληψη και θεραπεία καρκίνου

Σύμφωνα με έρευνες, οι αγκινάρες επιφέρουν την απόπτωση (μια διαδικασία προγραμματισμένου κυτταρικού θανάτου) και μειώνουν τον πολλαπλασιασμό κυττάρων σε πολλές περιπτώσεις καρκίνου, όπως του προστάτη, του στήθους και της λευχαιμίας. Ιταλική έρευνα ανακάλυψε ότι μια δίαιτα πλούσια στα φλαβονοειδή της αγκινάρας, μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο του μαστού. Επίσης, η κερσετίνη και η ρουτίνη βοηθούν στην καταπολέμηση κι άλλων ασθενειών.

 
 

Αυξημένη ροή χολής

Ο πολτός των φύλλων της αγκινάρας περιέχει το αντιοξειδωτικό κυναρίνη, το οποίο αυξάνει τη ροή της χολής.

Καλή για το συκώτι

Χάρη στην κυναρίνη και σε ένα ακόμα αντιοξειδωτικό, την σιλυμαρίνη, οι αγκινάρες είναι ιδιαίτερα ωφέλιμες για το συκώτι. Μελέτες έχουν δείξει ότι μπορούν ακόμα και να συμβάλλουν στην αναγέννηση του ιστού του ήπατος. Οι αγκινάρες άλλωστε χρησιμοποιούνται εδώ και πολλά χρόνια στην εναλλακτική και την λαϊκή ιατρική για τις ηπατικές παθήσεις.

Θεραπεία για το hangover

Λόγω της θετικής τους επίδρασης στο συκώτι, πολλοί είναι αυτοί που τις εμπιστεύονται μετά από υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.

Καλύτερη πέψη

 
 

Οι διατροφολόγοι συχνά τις προτείνουν ως θεραπεία στο Σύνδρομο του Ευερέθιστου Εντέρου. Παράλληλα, οι αγκινάρες βελτιώνουν τη λειτουργία της χοληδόχου κύστης ενώ είναι και φυσικό διουρητικό.

Μείωση χοληστερίνης

Συστατικά στα φύλλα αγκινάρας έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τη χοληστερίνη. Εξισορροπούν τα επίπεδα χοληστερόλης, αυξάνοντας αυτά της καλής (HDL) και μειώνοντας αυτά της κακής (LDL) χοληστερόλης. Με τον τρόπο αυτό συμβάλλουν και στην πρόληψη καρδιοπαθειών.

Καταπολέμηση διαβήτη

Επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι οι αγκινάρες βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας της γλυκόζης στο αίμα, με αποτέλεσμα να συνεισφέρουν στην αντιμετώπιση του διαβήτη.

Βοηθούν στην υπέρταση

Οι αγκινάρες έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε κάλιο, ένα άκρως ευεργετικό μέταλλο που βοηθά στην αντιμετώπιση μεγάλης ποσότητας νατρίου στον οργανισμό, ενώ όσοι παίρνουν φάρμακα για την υπέρταση, καταναλώνοντας αγκινάρες μπορούν να αντισταθμίσουν την πιθανή έλλειψη καλίου.

Πηγή:clickatlife.gr

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού