Διατροφή

Πώς να εντάξετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Πώς να εντάξετε τις φυτικές ίνες στη διατροφή σας
Οι φυτικές ίνες πρέπει να περιέχονται σε καθημερινή βάση στη διατροφή μας προκειμένου να καλύπτονται όλες οι ανάγκες του οργανισμού μας αλλά και να μειώνεται ο κίνδυνος για σοβαρές παθήσεις όπως τα καρδιακά προβλήματα, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και ο καρκίνος του εντέρου.

Οι φυτικές ίνες που πρέπει να καταναλώνει ο μέσος άνθρωπος κάθε μέρα ανέρχεται στα 30 γραμμάρια, στο πλαίσιο μιας υγιεινής ισορροπημένης διατροφής. Καθώς οι περισσότεροι ενήλικες τρώνε κατά μέσο όρο μόλις 18 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, πρέπει κάπως να αυξηθεί το ποσό.

Τα παιδιά κάτω των 16 ετών δεν χρειάζονται τόσο ίνες στη διατροφή τους όσο οι μεγαλύτεροι έφηβοι και οι ενήλικες:

  • 2 έως 5 ετών: χρειάζονται περίπου 15 γραμμάρια ινών την ημέρα
  • 5 έως 11 ετών: χρειάζονται περίπου 20g
  • 11 έως 16 ετών: χρειάζονται περίπου 25g

Γιατί χρειαζόμαστε φυτικές ίνες στη διατροφή μας;

Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η κατανάλωση πολλών ινών σχετίζεται με χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, εγκεφαλικού επεισοδίου, διαβήτη τύπου 2 και καρκίνου του εντέρου.

Η επιλογή τροφών με φυτικές ίνες μας κάνει επίσης να νιώθουμε πιο γεμάτοι, ενώ μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες μπορεί να βοηθήσει στην πέψη και να αποτρέψει τη δυσκοιλιότητα.

Πώς να φάτε περισσότερες φυτικές ίνες στη διατροφή σας

Είναι σημαντικό να λαμβάνετε φυτικές ίνες από διάφορες πηγές, καθώς η υπερβολική κατανάλωση ενός τύπου τροφής μπορεί να μην σας παρέχει μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή.

Για να αυξήσετε την πρόσληψη ινών, μπορείτε να:

  • Επιλέξετε δημητριακά πρωινού με υψηλότερες φυτικές ίνες, όπως τα δημητριακά ολικής αλέσεως, ή κουάκερ, καθώς η βρώμη είναι επίσης μια καλή πηγή ινών.
  • Προτιμήστε ψωμί και ζυμαρικά ολικής αλέσεως αλλά και καστανό ρύζι.
  • Προτιμήστε πατάτες με την φλούδα τους.
  • Προσθέστε όσπρια (φασόλια, φακές ή ρεβίθια) σε φαγητά κατσαρόλας και σαλάτες.
  • Συμπεριλάβετε άφθονα λαχανικά σε κάθε γεύμα.
  • Τρώτε φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα ή κονσέρβες φρούτων σε φυσικό χυμό για επιδόρπιο. Επειδή τα αποξηραμένα φρούτα είναι κολλώδη, μπορεί να αυξήσετε τον κίνδυνο φθοράς των δοντιών, οπότε είναι καλύτερο να τα προτιμάτε μόνο ως μέρος ενός γεύματος και όχι ως σνακ μεταξύ των γευμάτων.
  • Για σνακ, προτιμήστε φρέσκα φρούτα, κράκερ σίκαλης, κέικ βρώμης και αλατισμένους ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

Ίνες στις ετικέτες τροφίμων

Η ποσότητα των ινών σε οποιοδήποτε φαγητό μπορεί να εξαρτάται από τον τρόπο παρασκευής και από το πόσο θα φάτε. Τα περισσότερα προσυσκευασμένα τρόφιμα έχουν μια ετικέτα διατροφής στο πλάι ή στο πίσω μέρος της συσκευασίας, η οποία παρέχει πληροφορίες και για το πόσες φυτικές ίνες περιέχει το τρόφιμο.

Πηγή: https://www.nhs.uk

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού