Διατροφή

Γυναίκα και διατροφή: Μια σχέση ζωής

Γυναίκα και διατροφή: Μια σχέση ζωής

Υπάρχουν διάφορα στάδια στη ζωή της γυναίκας όπου η διατροφή είναι αναμφίβολα πρώτιστης σημασίας, λόγω των ορμονικών αλλαγών που σχετίζονται με την εμμηνόρροια, την τεκνοποίηση και την εμμηνόπαυση.

Οι αλλαγές στην πορεία της ζωής συχνά συνοδεύονται από υψηλότερο κίνδυνο αναιμίας, διαβήτη κύησης και οστεοπόρωσης, και απαιτούν υψηλότερη πρόσληψη θρεπτικών συστατικών όπως σίδηρος, ασβέστιο, βιταμίνη D και φυλλικό οξύ.

Οι γυναίκες σήμερα προσπαθούν να μοιράσουν τον χρόνο τους μεταξύ των υποχρεώσεων της δουλειάς, του σπιτιού και της οικογένειας, αλλά και να αντιμετωπίσουν ταυτόχρονα, τη συναισθηματική πίεση που προκαλείται για το πώς πρέπει να τρώνε ή να φαίνονται.

Κατά συνέπεια, βάζουν στην άκρη την προσωπική τους διατροφική φροντίδα, προσπαθώντας να καλύψουν πρώτα τις ανάγκες της οικογένειας και τις απαιτήσεις της δουλειάς.

“Κάπου εδώ έρχεται και η σκέψη κάθε επηρεασμένης από τα social media γυναίκας να ακολουθήσει μια εξαντλητική δίαιτα που θα της δώσει τα γρήγορα, εύκολα και αναμενόμενα για την κοινωνία αποτελέσματα για ένα καλλίγραμμο σώμα“, αναφέρει η Ιωάννα Στεργίου,  Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Εργομετρικό-Διατροφολογικό Τμήμα Ομίλου ΒΙΟΙΑΤΡΙΚΗ, προσθέτοντας:

Αυτή η τακτική έχει ως αποτέλεσμα τη μη επαρκή πρόσληψη των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών και κακές διατροφικές συνήθειες που συνεπάγονται :

-έντονη πείνα και διαρκείς λιγούρες,

ανεξέλεγκτο τσιμπολόγημα (binge eating),

ψυχική και σωματική εξάντληση,

-απρόσμενη ευερεθιστότητα και κακή διάθεση,

-αλλά και πιθανή εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων στη μετέπειτα ζωή.

Αντιθέτως, μια ισορροπημένη διατροφή, εμπλουτισμένη με όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά:

-θα χαρίσει ενέργεια στο σώμα

– θα ενισχύσει τη διάθεση και την αυτοπεποίθηση της γυναίκας,

-θα βοηθήσει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους,

-και θα υποστηρίξει τη γυναίκα σε όλα τα στάδια της ζωής”.

-Κύριες διατροφικές απαιτήσεις στα στάδια της ζωής των γυναικών

Κατά τη διάρκεια της εφηβείας:

Τα κορίτσια 9 έως 18 ετών χρειάζονται περισσότερο ασβέστιο και βιταμίνη D για τη σωστή ανάπτυξη της οστικής μάζας και την πρόληψη της οστεοπόρωσης αργότερα στη ζωή τους.

Επιπροσθέτως, τα κορίτσια ηλικίας 14 έως 18 ετών χρειάζονται περισσότερο σίδηρο (15 mg) για να καλύψουν πιθανές απώλειες που προκύπτουν με την έναρξη της εμμήνου ρύσεως.

Κατά την αναπαραγωγική ηλικία:

Οι νέες γυναίκες ηλικίας 18 έως 24 ετών χρειάζονται συνήθως περισσότερες θερμίδες για να υποστηρίξουν τη συνεχιζόμενη σωματική τους ανάπτυξη.

Η συνολική ημερήσια ενέργεια κυμαίνεται μεταξύ 1.600 και 2.400 θερμίδων την ημέρα, ενώ οι γυναίκες που είναι σωματικά πιο δραστήριες μπορεί να χρειάζονται ακόμη περισσότερες θερμίδες.

Μετά την ηλικία των 25 ετών, ξεκινά η επιβράδυνση του μεταβολισμού της γυναίκας, δηλαδή η μείωση των θερμίδων που χρειάζεται το σώμα για να διατηρηθεί σε ηρεμία, και κατά συνέπεια η ανεπαίσθητη πρόσληψη περιττών κιλών.

Σε αυτή τη φάση της ζωής της γυναίκας, πέρα από το να διατηρεί ένα υγιές σωματικό βάρος, είναι σημαντική και η ισορροπημένη διατροφή για την ενίσχυση της γονιμότητας και την αποφυγή εμφάνισης χρόνιων παθήσεων μεταγενέστερα.

Επιπρόσθετα, οι ενήλικες γυναίκες είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή και το βάρος, όπως κοιλιοκάκη και δυσανεξία στη λακτόζη, ανεπάρκεια βιταμινών και ανόργανων συστατικών, δυσλειτουργία θυρεοειδούς και γυναικολογικά προβλήματα.

Πριν και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

Οι εγκυμονούσες έχουν αυξημένες ανάγκες σε ορισμένα θρεπτικά συστατικά προκειμένου να υποστηρίξουν την καλή υγεία και σωστή ανάπτυξη του νεογνού.

Αυτά τα θρεπτικά συστατικά περιλαμβάνουν κυρίως τις πρωτεΐνες, το ασβέστιο, τον σίδηρο, το φυλλικό οξύ και κάποιες βιταμίνες.

Εξίσου σημαντικές είναι η αποφυγή ορισμένων τροφίμων, όπως τα ψάρια-θηρευτές και ορισμένα είδη τυροκομικών, καθώς και το σχολαστικό πλύσιμο των φρούτων και λαχανικών.

Κατά τη διάρκεια του θηλασμού:

Το θηλάζον νεογνό προσλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά απευθείας από το μητρικό γάλα, η θηλάζουσα μητέρα όμως μπορεί εύκολα να «ξεμείνει» από πολύτιμα θρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος.

Επιπλέον, οι θηλάζουσες γυναίκες έχουν αυξημένες ανάγκες ενυδάτωσης, χρειάζονται περίπου 13 φλιτζάνια νερό την ημέρα.

Μετά την εμμηνόπαυση:

Τα χαμηλότερα επίπεδα οιστρογόνων κατά την εμμηνόπαυση αυξάνουν τον κίνδυνο για χρόνιες παθήσεις όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτης, οστεοπόρωση και κατάγματα από πτώσεις ως απόρροια αυτής.

Πέραν τούτου, οι σωματικές αλλαγές που προκύπτουν, όπως η σταδιακή μείωση της μυϊκής μάζας και η αύξηση του λιπώδους ιστού, οδηγούν σε διαφορετικές ενεργειακές και διατροφικές ανάγκες.

Τα πιο σημαντικά θρεπτικά συστατικά για αυτή την περίοδο είναι το ασβέστιο και η βιταμίνη D για την προστασία και ενίσχυση των οστών, οι πρωτεΐνες για τη διατήρηση της μυϊκής μάζαςοι φυτικές ίνες για την καλή λειτουργία του εντέρου, τον καλύτερο γλυκαιμικό έλεγχο, τη βελτίωση του μεταβολισμού και του καρδιαγγειακού προφίλ, η μειωμένη πρόσληψη νατρίου για τον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και σαφώς η μείωση της συνολικής ενεργειακής πρόσληψης.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού