Διατροφή

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χορτοφαγική διατροφή

Της Κάλλιας Γιαννιτσοπούλου, MSc, MBA, SRD Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος
Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την χορτοφαγική διατροφή

Χορτοφαγική διατροφή

Το να είναι κάποιος χορτοφάγος ωφελεί το σώμα με πολλούς τρόπους. Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων. Επιπλέον, τα χορτοφαγικά τρόφιμα είναι πλούσια σε φυτικές ίνες που βοηθούν στη ρύθμιση των κινήσεων του εντέρου, την πρόληψη της δυσκοιλιότητας και τη μείωση του κινδύνου καρκίνου του παχέος εντέρου.

Μια πλούσια σε ίνες διατροφή βοηθά επίσης στην απώλεια βάρους και τη συντήρηση. Τα φρούτα και τα λαχανικά, ένα αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της διατροφής, προσφέρουν στο σώμα ζωτικές βιταμίνες και μέταλλα που προάγουν τη γενική υγεία, την ανοσία και τη λαμπερή επιδερμίδα.

Ποιοι χαρακτηρίζονται ως χορτοφάγοι;

Οι άνθρωποι που γενικά αποκλείουν το κρέας, τα ψάρια και το κοτόπουλο από τη διατροφή τους και τρώνε ποικιλία φυτικών τροφών ονομάζονται χορτοφάγοι. Οι περισσότερες χορτοφαγικές δίαιτες είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες και χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, ειδικά το ανθυγιεινό κορεσμένο είδος.

Υπάρχουν τρία είδη χορτοφάγων:
•    Συνολικοί χορτοφάγοι / βίγκαν: Εκείνοι που αποκλείουν όλα τα είδη κρέατος και προϊόντων με βάση τα ζώα όπως το γάλα, το βούτυρο και τα αυγά.
•    Λακτο-χορτοφάγοι: Όσοι δεν καταναλώνουν κρέας, κοτόπουλο και ψάρι αλλά επιτρέπουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα.
•    Λακτο-ωο-χορτοφάγοι: Όσοι καταναλώνουν γάλα, γαλακτοκομικά προϊόντα και αυγά, αλλά αποκλείουν όλα τα είδη κρέατος.

1) Φασόλια:  Υπάρχουν πολλών ειδών φασόλια και όλα είναι υψηλά σε πρωτεΐνη. Τα κόκκινα φασόλια για παράδειγμα έχουν 24 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια.

2) Φακές: Πλούσιες σε σίδηρο αλλά και σε πρωτεΐνες. Μία μερίδα φακές περιέχει 15 με 20 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορούν να συνδυαστούν με ρύζι.

3) Σόγια:   Η σόγια είναι όσπριο όπως τα φασόλια, οι φακές, τα ρεβίθια. Η θρεπτική της αξία σε πρωτεΐνες είναι 36 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια.

4) Σπανακόρυζο: Το σπανακόρυζο, αναλόγως το είδος ρυζιού που θα προτιμηθεί, μπορεί να φτάσει τα 10 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά μερίδα.
5) Κινόα:  Ανήκει στην κατηγορία των δημητριακών και μοιάζει με ρύζι στην υφή όταν μαγειρευτεί. Μία κούπα περιέχει περισσότερα από 10 γραμμάρια πρωτεΐνης. Μπορούμε να την καταναλώσουμε σαν πρωινό, να την προσθέσουμε στη σούπα ή στη σαλάτα.

6) Ξηροί Καρποί: Αγαπημένοι σε πολλούς και σημαντικοί για μια ισορροπημένη διατροφή. Τα αμύγδαλα περιέχουν 21 γραμμάρια πρωτεΐνης ανά 100 γραμμάρια, ενώ τα καρύδια και οι λοιποί ξηροί καρποί, πέρα από πρωτεΐνη είναι πλούσιοι και σε Ω3 λιπαρά.

7) Βρώμη:  Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη περίπου 17γρ./ 100γρ., αποτελεί εξαιρετικό πρωινό αφού μας βοηθά να ξεκινήσουμε δυναμικά τη μέρα μας.

Οφέλη της χορτοφαγίας

1.    Βελτιώνει τον καρδιακό ρυθμό: Μια χορτοφαγική διατροφή μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, βοηθώντας στην πρόληψη των καρδιακών παθήσεων, εφόσον περιλαμβάνει πηγές τροφίμων με κάλιο και διαιτητικές ίνες, όπως λαχανικά, φρούτα, όσπρια και δημητριακά ολικής αλέσεως.

2.    Μειώνει τον κίνδυνο των νεφρών: Η δίαιτα υψηλή σε ζωικές πρωτεΐνες οδηγεί το σώμα να εκκρίνει ασβέστιο, οξαλικό και ουρικό οξύ. Αυτά είναι τα κύρια συστατικά των λίθων των νεφρών. Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες έχει υψηλότερο κίνδυνο για πέτρες των νεφρών από τις δίαιτες πλούσιες σε χορτοφαγικές πρωτεΐνες.

3.    Μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου: Οι χορτοφάγοι εμφανίζουν έως 40% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου. Επίσης, οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε ζωικές πρωτεΐνες συσχετίστηκαν με μια τετραπλάσια αύξηση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο σε σύγκριση με τις δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες που βασίζονται σε πρωτεϊνικές πηγές που προέρχονται από φυτά.

4.    Μειώνει τον κίνδυνο του διαβήτη: Η κατανάλωση κρέατος και επεξεργασμένου κρέατος αυξάνει τον κίνδυνο διαβήτη τύπου 2 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Από την άλλη πλευρά, οι χορτοφαγικές δίαιτες πλούσιες σε δημητριακά ολικής αλέσεως, ξηρούς καρπούς, όσπρια και ίνες βελτιώνουν τον γλυκαιμικό έλεγχο στους ανθρώπους που έχουν ήδη διαβήτη.

5.    Μπορεί να αποτελέσει μια πλήρη και ολοκληρωμένη διατροφή: Όταν τα χορτοφαγικά γεύματα σχεδιάζονται κατά βέλτιστο τρόπο, όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, βιταμίνες και ανόργανα συστατικά μπορούν να διατεθούν στο σώμα.

6.    Απώλεια βάρους: Η δίαιτα χορτοφαγίας που έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά βοηθά στην μείωση του βάρους ή τουλάχιστον στην αποτροπή της απόκτησης αυτών των επιπλέον κιλών από το μη λιπαρό φαγητό με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά.

Μειονεκτήματα της χορτοφαγίας

1.    Έλλειψη θρεπτικών συστατικών: Μπορεί να λείπουν μερικά από τα θρεπτικά συστατικά όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (ζωτικής σημασίας για τη λειτουργία του εγκεφάλου), βιταμίνη Β12, βιταμίνη D (κρίσιμη για την υγεία των οστών).
Οι λακτο-ωο-χορτοφάγοι μπορούν να βρουν άφθονη βιταμίνη Β-12 από πηγές όπως τα γαλακτοκομικά και τα αυγά.  Αν ακολουθήσετε μια δίαιτα βέγκαν, μπορεί να είναι πιο δύσκολο να βρεθεί και μπορεί να χρειαστεί να ψάξετε για εμπλουτισμένα τρόφιμα ή συμπληρώματα. Τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να τα βρουν μέσα από το λινέλαιο, τους σπόρους τσία, τους λιναρόσπορους και το κραμβέλαιο.

2.    Μπορεί να μην είναι μια υγιεινή επιλογή: Η χορτοφαγία δεν σημαίνει αυτόματα ότι έχετε κάνει μια υγιεινή επιλογή, δεδομένου ότι σε μεγάλο βαθμό εξαρτάται από τις επιλογές γεύματος που κάνετε. Μια χορτοφαγική διατροφή (εάν βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη ζάχαρη, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, τις πατάτες, τα ραφιναρισμένα τρόφιμα, το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και τα ανθρακούχα ποτά) μπορεί να είναι βλαβερές επιλογές γεύματος.

3.    Χρήση ζιζανιοκτόνων και παρασιτοκτόνων: Πολλές χημικές ουσίες χρησιμοποιούνται στο έδαφος, τα κατάλοιπα των οποίων μπορούν να βρεθούν στο φυτό και μπορούν να βρουν το δρόμο τους στο ανθρώπινο σώμα.

Οι καλά σχεδιασμένες χορτοφαγικές διατροφές είναι υγιείς και βοηθούν στην πρόληψη χρόνιων παθήσεων. Βεβαιωθείτε όμως ότι ζητήσατε από τον διαιτολόγο σας να σας καθοδηγήσει για το πώς θα συμπεριλάβετε τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε επιλέγοντας τα σωστά τρόφιμα και τους σωστούς συνδυασμούς για μια πλήρη ισορροπημένη διατροφή.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού