Διατροφή

Σοκολάτα: Μία παρεξηγημένη τροφή- Δείτε τις ευεργετικές της ιδιότητες

Σοκολάτα: Μία παρεξηγημένη τροφή- Δείτε τις ευεργετικές της ιδιότητες

Η σοκολάτα έχει ευεργετικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του οργανισμού.

Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κακάο το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και πολυφαινόλες. Όσο μεγαλύτερη είναι η περιεκτικότητά της σε κακάο, τόσο περισσότερα αντιοξειδωτικά περιέχει.

Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας είναι χρήσιμα για την καταπολέμηση της αρτηριακής πίεσης, για την καλή λειτουργία της καρδιάς, την προστασία από εγκεφαλικά επεισόδια και την απαλλαγή από τις ελεύθερες ρίζες που προκαλούν πρόωρη γήρανση.

Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και LDL στο αίμα.

Επίσης βοηθάει στην υπεροξείδωση των λιπιδίων με αποτέλεσμα να μειώνεται ο κίνδυνος για καρδιαγγειακές νόσους.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι η σοκολάτα είναι φυτικής προέλευσης, όπως είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και συνίσταται για μια υγιή καρδιά.

Μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση της σοκολάτας μειώνει το συναίσθημα της σωματική κούρασης και της ατονίας, δίνει ένα ευχάριστο συναίσθημα ευφορίας, χαλαρώνει τον οργανισμό από το άγχος.

Η σεροτονίνη, η τρυπτοφάνη και η φαινυλεθυλαμίνη, καθώς και το μαγνήσιο είναι συστατικά που συμμετέχουν στην παραγωγή ορμονών που είναι υπεύθυνες για την έκκριση ορμονών που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

Η ινουλίνη που συναντάμε στα συστατικά της μαύρης σοκολάτας είναι ένα φυσικός πολυσακχαρίτης.

Έχει γλυκιά γεύση αλλά και χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη καθιστώντας της κατάλληλη για διαβητικούς, ενώ δεν αυξάνει και τα τριγλυκερίδια του αίματος. Αυτός ο πολυσακχαρίτης μπορεί να αυξήσει την απορρόφηση ασβεστίου αλλά και να χρησιμοποιηθεί σαν προβιοτική ουσία.

Τα προβιοτικά είναι ουσίες που τροφοδοτούν με καλά βακτήρια το εντερικό σύστημα και βοηθούν στην καλή λειτουργία του εντέρου.

Στον κατάλογο με τις ευεργετικές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας προστίθεται και η αντικαρκινική δράση που παρουσιάζει.

Η έρευνα που δημοσιοποιήθηκε στο περιοδικό Nature αποδεικνύει πως η μαύρη σοκολάτα προστατεύει από τον καρκίνο του παχέως εντέρου, του μαστού και του προστάτη, λόγω των φλαβονοειδών που περιλαμβάνει.

Η σοκολάτα είναι πλούσια σε καλά λιπαρά οξέα (στεατικό και ελαϊκό) και στη α-τοκοφερόλη, την πιο ενεργή μορφή της βιταμίνης Ε, τα οποία δρουν προστατευτικά στον οργανισμό.

Ωστόσο, το υψηλό περιεχόμενο της μαύρης σοκολάτας σε ζάχαρη αποτέλεσε για πολλά χρόνια τον «απαγορευμένο καρπό» για τις περιπτώσεις σακχαρώδους διαβήτη και παχυσαρκίας.

Εντούτοις, το τελευταίο διάστημα η αντικατάσταση της κοινής ζάχαρης με γλυκαντικά, κατάρριψε τον παραπάνω περιορισμό, μιας και η χρήση των «μη θερμιδογόνων» γλυκαντικών αποδίδει ένα προϊόν χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη που είναι κατάλληλο για άτομα που στερούνται τη σοκολάτα είτε για λόγους βάρους είτε για λόγους υγείας.

Έτσι, είναι προτιμότερη η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με γλυκαντικά έναντι της κλασικής με ζάχαρη, εφόσον η κατανάλωση τροφίμων με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη συμβάλλει στην αργή απελευθέρωση γλυκόζης, με αποτέλεσμα να προκαλεί ένα παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού και να μειώνει το αίσθημα της πείνας.

Το ίδιο θετικό αποτέλεσμα μπορεί να έχει και η σοκολάτα γάλακτος με γλυκαντικά χωρίς λακτόζη, αφού η υψηλή περιεκτικότητά της σε γάλα μειώνει ακόμη περισσότερο το γλυκαιμικό της δείκτη.

Συνεπώς, η κατανάλωση σοκολάτας χωρίς ζάχαρη (μαύρης ή γάλακτος) μας επιτρέπει να εντάξουμε στη διατροφή μας (50-70γρ εβδομαδιαία) το αγαπημένο μας γλυκό χωρίς τύψεις.

Τέλος, μία τέτοια επιλογή είναι ασφαλής και για άτομα που πρέπει να ελέγχουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους όπως είναι στην περίπτωση του σακχαρώδους διαβήτη, καθώς επίσης και στην περίπτωση εφαρμογής διατροφικού προγράμματος απώλειας σωματικού βάρους.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού