Διατροφή

Τόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα σε μία εβδομάδα

Τόσα αυγά μπορούμε να καταναλώνουμε μέσα σε μία εβδομάδα

Τα πάνω-κάτω στις μέχρι τώρα οδηγίες των ειδικών σχετικά με την κατανάλωση αυγών έρχεται να φέρει μία νέα αμερικανική μελέτη, η οποία δεν θεωρεί επίφοβη την καθημερινή κατανάλωσή τους

Οι διατροφικές συστάσεις όσον αφορά στην κατανάλωση αυγού διχάζονται εδώ και αρκετές δεκαετίες. Το τοπίο φαίνεται να ξεδιαλύνει μια νέα εκτενής μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, και δείχνει ότι μπορούμε να τρώμε ένα αυγό κάθε μέρα χωρίς να χρειάζεται να ανησυχούμε για την υγεία της καρδιάς μας.

«Η μέτρια κατανάλωση αυγών, δηλαδή περίπου ένα την ημέρα για τους περισσότερους ανθρώπους, δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων ή θνησιμότητας, ακόμα και σε άτομα με ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων ή διαβήτη», υποστηρίζει η επικεφαλής συγγραφέας και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο McMaster του Καναδά, Δρ. Mahshid Dehghan.

Η μελέτη ανέλυσε δεδομένα περισσότερων από 177.000 ανθρώπων που προήλθαν από τρεις εκτενείς, μακροχρόνιες διεθνείς μελέτες, στις οποίες περιλαμβάνονταν άνθρωποι διάφορων επιπέδων εισοδήματος από 50 χώρες του κόσμου. Οι περισσότεροι από αυτούς κατανάλωναν ένα ή λιγότερα αυγά ημερησίως, πράγμα που σημαίνει ότι αυτό το επίπεδο πρόσληψης είναι ασφαλές.

Επίσης, δε βρέθηκε κανένας συσχετισμός μεταξύ της κατανάλωσης αυγού και των συστατικών του και της χοληστερόλης ή άλλων παραγόντων κινδύνου. Πρόκειται για αποτελέσματα ισχυρά και ευρέως εφαρμόσιμα τόσο σε υγιείς ανθρώπους όσο και σε πάσχοντες από αγγειακές παθήσεις.

Τα αυγά αποτελούν μια οικονομική πηγή σημαντικών θρεπτικών συστατικών, ωστόσο κάποιες διατροφικές οδηγίες ανά τα χρόνια συμβούλευαν τους ανθρώπους να περιορίσουν την κατανάλωσή τους σε λιγότερα από τρία την εβδομάδα, λόγω της ανησυχίας περί αύξησης του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις.

Όπως, όμως, επεσήμανε ο επικεφαλής ερευνητές, Salim Yusuf, οι προηγούμενες μελέτες σχετικά με τα αυγά και την υγεία έχουν αναδείξει αντιφατικά αποτελέσματα κι αυτό γιατί οι περισσότερες ήταν σχετικά μικρές σε μέγεθος και δεν περιελάμβαναν άτομα από πολλές χώρες.

«Η εκτενής αυτή μελέτη αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι μπορούμε να καταναλώνουμε ένα αυγό την ημέρα χωρίς κάποια καρδιαγγειακή επίπτωση», αναφέρουν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι δεν αναδείχθηκε καμία ανησυχητική επίδραση, ούτε σε ανθρώπους που πάσχουν ήδη από κάποια καρδιακή νόσο ή λαμβάνουν σχετική φαρμακευτική αγωγή.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα αυγά έχουν πράγματι υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, αλλά είναι πολύ θρεπτικά με άλλους τρόπους. Σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα, όπως επίσης και πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνες, είναι μερικά από τα θρεπτικά συστατικά που καθιστούν τελικά τα αυγά αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού