Διατροφή

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι αυξημένη η πρόσληψη αλατιού

Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να είναι αυξημένη η πρόσληψη αλατιού

Γνωρίζατε πως μέσω της διατροφής λαμβάνουμε αρκετό αλάτι ή και πάνω από τα 2.300 mg νατρίου που συνιστούν οι ειδικοί σε ημερήσια βάση;

Το αλάτι βρίσκεται παντού, από το ψωμί και τα δημητριακά μέχρι τις σάλτσες που προσθέτουμε στις σαλάτες και τις έτοιμες σούπες.

Αν συνυπολογίσουμε μάλιστα και το αλάτι που βάζουμε στο φαγητό όταν μαγειρεύουμε, εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι είναι λίγες οι περιπτώσεις που πρέπει να αυξήσουμε την κατανάλωσή του.

Υπάρχουν όμως και οι εξαιρέσεις.

Παρακάτω θα δείτε πέντε περιπτώσεις που πρέπει η κατανάλωση αλατιού να είναι αυξημένη προκειμένου να αποφευχθούν προβλήματα υγείας:

Συμμετοχή σε μαραθώνιο: Η γυμναστική μεγάλης έντασης και/ή διάρκειας πρέπει να συνοδεύεται από αναπλήρωση των αποθεμάτων νατρίου του οργανισμού. Όταν, για παράδειγμα, ένας μαραθωνοδρόμος ιδρώνει πολύ κατά τη διάρκεια του αγώνα και πίνει μόνο νερό, χάνονται πολύτιμα αποθέματα ηλεκτρολυτών από το σώμα του. Όταν τα επίπεδα ηλεκτρολυτών και συγκεκριμένα νατρίου είναι πολύ χαμηλά, εκδηλώνεται ζαλάδα, πνευματική σύγχυση και έντονη μυϊκή αδυναμία. Έτσι, σε περιπτώσεις έντονης ή παρατεταμένης σωματικής άσκησης συνιστάται η ενυδάτωση με αθλητικά ποτά που περιέχουν ηλεκτρολύτες και όχι απλώς με νερό.

Υψηλή θερμοκρασία: Και στην περίπτωση αυτή το έξτρα αλάτι είναι απαραίτητο λόγω της έντονης εφίδρωσης. Η υπερβολική ζέστη μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως ο πονοκέφαλος και η ζαλάδα κι έτσι ένα αλμυρό σνακ είναι ό,τι ακριβώς χρειάζεστε.

Νεφροπάθεια με απώλεια άλατος: Η νεφροπάθεια με απώλεια άλατος (salt-losing nephropathy) χαρακτηρίζεται από τη δυσκολία του οργανισμού να διατηρήσει τα επίπεδα νατρίου. Οι άνθρωποι που πάσχουν από αυτή τη μορφή νεφροπάθειας χάνουν πολύ μεγάλες ποσότητες νατρίου μέσω των ούρων τους κι έτσι πρέπει να καταναλώνουν σημαντικά μεγαλύτερες ποσότητες αλατιού.

Σύνδρομο Bartter: Το σπάνιο αυτό σύνδρομο επηρεάζει την ικανότητα των νεφρών να επεξεργαστούν το αλάτι που λαμβάνεται από τη διατροφή. Το περισσότερο από το αλάτι καταλήγει στα ούρα, ενώ μικρή μόνο ποσότητα απορροφάται από τον οργανισμό. Το σύνδρομο Bartter έχει κληρονομική βάση και μερικά από τα τυπικά συμπτώματά του περιλαμβάνουν τα συχνά επεισόδια εμετού, την έντονη δίψα και τις λιγούρες για αλμυρά φαγητά.

Λήψη διουρητικών: Ορισμένα φάρμακα και ιδίως τα διουρητικά οδηγούν σε αυξημένη παραγωγή ούρων, άρα και σε μεγαλύτερη απώλεια νατρίου από τον οργανισμό. Θα πρέπει να σημειωθεί βέβαια ότι διουρητικά λαμβάνουν συχνά τα άτομα με υπέρταση, τα οποία δεν πρέπει να καταναλώνουν πολύ αλάτι, οπότε στην περίπτωση αυτή ο γιατρός θα πρέπει να καθοδηγήσει τον ασθενή πώς να κινηθεί.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού