Διατροφή

Λιναρόσπορος: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία

Λιναρόσπορος: Ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό με πολλαπλά οφέλη για την υγεία
Ο λιναρόσπορος, θεωρείται υπερτροφή και οι ιδιότητές του είναι γνωστές, από την αρχαιότητα.
Με το όνομα λίνον, οι αρχαίοι Έλληνες τον χρησιμοποιούσαν για θεραπεία διάφορων φλεγμονών. (Ιπποκράτης , Θεόφραστος).
Σήμερα, ελάχιστοι γνωρίζουν τις ιδιότητες του λιναρόσπορου, όμως όταν τον ανακαλύπτουν, δεν τον αποχωρίζονται από την διατροφή τους!
Τι είναι ο λιναρόσπορος
Οι σπόροι του, περιέχουν λιγνάνες, μια κατηγορία φυτοοιστρογόνων, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού, ενώ παράλληλα,  προλαμβάνουν το σακχαρώδη διαβήτη.
Μελέτη του 2013, παρουσίασε ότι η πρόσληψη λιναρόσπορου, και συγκεκριμένα των φυτοοιστρογόνων, από γυναίκες που βρίσκονται στο στάδιο της εμμηνόπαυσης, βοηθά στη μείωση των συμπτωμάτων, όπως τις  εξάψεις, τις εφιδρώσεις αλλά και σταθεροποιεί τα επίπεδα των σχετικών με την εμμηνόπαυση, ορμονών.
Η λιγνίνη,  δρα προληπτικά, μα και θεραπευτικά στην αντιμετώπιση των βλαβών που προκαλεί η έκθεση σε ακτινοβολία .όπως σε περιπτώσεις ασθενών με καρκίνο. Επιπλέον, φαίνεται ότι μπορούν να δράσουν προστατευτικά απέναντι σε άλλες μορφές καρκίνου, όπως ο καρκίνος του προστάτη και του παχέος εντέρου.
Μια μελέτη που έγινε σε άντρες που έπασχαν από καρκίνο του προστάτη και κατανάλωσαν περίπου 30 γρ. αλεσμένους λιναρόσπορους την ημέρα, ως μέρος μιας διατροφής με χαμηλά λιπαρά, φαίνεται να παρέτειναν το χρόνο εμφάνισης του όγκου και της χειρουργικής επέμβασης.
Οι σπόροι του λιναριού και το λάδι τους είναι οι πλούσιες φυσικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρά οξέα και για αυτό μπορεί να καταναλώνεται από άτομα που έχουν αλλεργία στα θαλασσινά ή δεν καταναλώνουν καθόλου ψαρικά.
Περίπου 5 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου την ημέρα, σε έναν μήνα μπορούν να μειώσουν την “κακή” χοληστερόλη κατά 10%, αποτέλεσμα αρκετά σημαντικό ιδιαίτερα για άτομα με ευπάθεια στα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Το λινέλαιο περιέχει επίσης μια σειρά από βιταμίνες (Β1, Β2, C, Ε, καροτένιο), ωμέγα-6 και ωμέγα-9 απαραίτητα λιπαρά οξέα, ψευδάργυρο, σίδηρο και ιχνοστοιχεία, όπως μαγνήσιο, φώσφορο, κάλιο και ασβέστιο που είναι επίσης σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού μας.
Η ψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες προστατεύουν τον οργανισμό από παθήσεις των εντέρων και βοηθούν έτσι στη πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Παράλληλα βοηθούν στο άσθμα, τους πόνους της περιόδου, το σύνδρομο του ευερέθιστου εντέρου αλλά και την κατάθλιψη.
Ο λιναρόσπορος, φαίνεται να δρα ως μαλακτικό, καταπραϋντικό, αντιβηχικό, αντισηπτικό, αντιφλεγμονώδες αλλά και καθαρτικό, ενώ παράλληλα οι ώριμοι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως χαλαρωτικό αποχρεμπτικό, και είναι επίσης καταπραϋντικό για την γαστρίτιδα και τον ερεθισμένο λαιμό.
Βοηθά στην εξάλειψη του φουσκώματος, αλλά και στην διατήρηση του σωστού βάρους. .
 Χρήση του λιναρόσπορου 

Ο λιναρόσπορος είναι ένας  σπόρος με σκληρό περίβλημα, καφέ χρώματος, με ελαφριά  γεύση φουντουκιού και είναι διαθέσιμος είτε ολόκληρος, είτε αλεσμένος, είτε αποφλοιωμένος.

Εάν τον προμηθευτείτε αποφλοιωμένο ή σπασμένο, μπορείτε να τον καταναλώσετε οποιαδήποτε στιγμή όπως θέλετε. Εάν τον πάρετε ολόκληρο πρέπει να ξέρετε ότι έτσι  ατόφιος είναι δύσπεπτος. Πρέπει είτε να τον αλέσετε στο μούλτι και να τον καταναλώσετε εκείνη την στιγμή, είτε να τον μουλιάσετε από το προηγούμενο βράδυ, ώστε να τον καταναλώσετε την επόμενη μέρα.  Αφού  ξεπλυθεί, μπορεί να προστεθεί σε μία πληθώρα συνταγών.

Μερικές ιδέες για την χρήση του:

  • Τον ρίχνουμε στο γάλα των δημητριακών με βρώμη το πρωί.
  • Τον ρίχνουμε σε γιαούρτι με μελι με φρούτα και σπόρους της επιλογής μας.
  • Τον προσθέτουμε σε πράσινες σαλάτες π.χ. μαζί με σουσάμι, ηλιόσπορο, κουκουνάρια σταφίδες, cranberries.
  • Φτιάχνουμε smoothies
  • Τον ρίχνουμε σε σούπες
  • Φτιάχνουμε μπάρες δημητριακών
  • Τον προσθέτουμε στο μείγμα του κιμά και φτιάχνουμε μπιφτέκια ή κεφτέδες.
  • Είτε τον πασπαλίζουμε πάνω από ζύμες είτε τον ρίχνουμε μέσα σε αυτές για να φτιάξουμε πίτες,   ψωμί, μπισκότα, κριτσίνια, κουλούρια, φρυγανιές, παστέλια, κέικ και αρτοπαρασκευάσματα.

Διατροφή

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας «Circulation: Heart Failure» όσοι ζουν πιο κοντά σε εστιατόρια fast food, είναι πιθανότερο να κινδυνεύσουν από καρδιακή ανεπάρκεια. Εστιατόρια γρήγορου φαγητού και μπαρ συνήθως παρέχουν ανθυγιεινά τρόφιμα και ποτά, που έχουν συνδεθεί με καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Λου Κι, […]

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας
12.02.2024

Δείτε μέχρι ποια ώρα πρέπει να καταναλώνετε τον πρωινό καφέ σας

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40
09.02.2024

Αυτά είναι τα τρία λαχανικά που πρέπει να τρώτε κάθε μέρα για ένα υγιές σώμα άνω των 40

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου
08.02.2024

Άνοια: Γιατί η μεσογειακή διατροφή είναι η καλύτερη στα πρώτα στάδια της νόσου

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση
08.02.2024

Αυτές είναι οι τροφές που πρέπει να προσθέσετε στη διατροφή σας αν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού