Νεοπλασίες

H κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

H κατανάλωση αναψυκτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού

Οι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από τρία ζαχαρούχα αναψυκτικά την εβδομάδα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού.

Ερευνητές από το πανεπιστήμιο Laval στο Κεμπέκ του Καναδά υποστηρίζουν ότι όσο περισσότερα αναψυκτικά κατανάλωναν οι γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη τους, τόσο αυξανόταν η πυκνότητα των μαστών τους, που είναι γνωστός παράγοντας κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου.

Οι πυκνοί μαστοί έχουν λιγότερο λιπώδη ιστό και περισσότερο αδενικό, καθώς επίσης και υποστηρικτικό ιστό που περιβάλλουν τον αδένα.

Οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο, επειδή υπάρχουν περισσότερα κύτταρα που μπορεί να γίνουν καρκινικά.

Επιπλέον, όπως αναφέρει η Daily Mail σε δημοσίευμά της, οι καρκίνοι αυτοί είναι πιο πιθανό να μην διαγνωστούν επειδή υπάρχουν περιοχές με ανωμαλίες στον ιστό, που κάνουν πιο δύσκολο τον εντοπισμό τους σε μια εξέταση μαστογραφίας.

Η επικεφαλής της μελέτης Dr Caroline Diorio δήλωσε σχετικά: «Γνωρίζουμε ότι έχει αυξηθεί η παγκόσμια κατανάλωση ζάχαρης και τα ευρήματα αυτής της μελέτης δείχνουν τι επιδράσεις μπορεί να έχει αυτό στην πυκνότητα των μαστών, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους δείκτες κινδύνου για την εμφάνιση καρκίνου των μαστών».

Στη μελέτη συμμετείχαν 1.555 γυναίκες, οι μισές από τις οποίες βρισκόντουσαν σε στάδιο προ-εμμηνόπαυσης και οι υπόλοιπες ήταν μετεμμηνοπαυσιακές.

Οι γυναίκες απάντησαν ερωτηματολόγια αναφορικά με το πόσο συχνά κατανάλωναν ζαχαρούχα ποτά/ροφήματα και αναψυκτικά.

Στη συνέχεια, οι ερευνητές μέτρησαν την πυκνότητα των μαστών τους.

«Από όλες τις γυναίκες, εκείνες που έπιναν πάνω από τρία αναψυκτικά την εβδομάδα είχαν κατά μέσο όρο 29,6% πυκνότητα μαστών, ενώ όσες δεν έπιναν 26,2%» είπε ακόμη η ερευνήτρια και τόνισε: «Μια αύξηση περίπου 3% στην πυκνότητα των μαστών δεν είναι αμελητέα σε ό,τι έχει να κάνει με τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου».

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ζάχαρη μπορεί να ενισχύσει την ανάπτυξη των κυττάρων και ως εκ τούτου, την πυκνότητα στον ιστό του μαστού.

Η Dr Diorio κατέληξε λέγοντας ότι δεδομένης της παγκόσμιας αύξησης στην κατανάλωση ζάχαρης και όλα τα προβλήματα υγείας που συνδέονται με αυτή, είναι σημαντικό να γίνουν περαιτέρω έρευνες και το κοινό να αρχίσει να ενημερώνεται καλύτερα για τις δυσμενείς επιπτώσεις της κατανάλωσης ζάχαρης.

Τα συμπεράσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMC Public Health.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού