Νεοπλασίες

Η σχέση της ζάχαρης με τον καρκίνο

Η σχέση της ζάχαρης με τον καρκίνο

Tα στοιχεία που υπάρχουν για τη ζάχαρη και τον καρκίνο είναι μπερδεμένα, καθώς πολλές φορές παρουσιάζονται με έναν τρόπο παραπλανητικό, προκαλώντας ανησυχία στους ανθρώπους. Ωστόσο, αν μάθουμε λίγα πράγματα για την επιστήμη που υπάρχει πίσω από τα τρόφιμα και τον καρκίνο, ίσως να καταφέρουμε να κάνουμε πιο καλές διατροφικές επιλογές που θα ωφελήσουν την υγεία μας.

Η ιδέα που υπάρχει ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο δεν είναι η σωστότερη, καθώς κάθε κύτταρο του σώματος μας τρέφεται από τη ζάχαρη. Ο οργανισμός μας χρειάζεται γλυκόζη, ή αλλιώς ζάχαρη, για να έχει ενέργεια. Ακόμα κι αν αφαιρέσουμε εντελώς τη ζάχαρη από τη διατροφή μας, το σώμα μας θα παράξει ζάχαρη από άλλες πηγές, όπως πρωτεΐνες και λιπαρά.

Συνεπώς, τα καρκινικά κύτταρα χρειάζονται ζάχαρη για να αναπτυχθούν, όπως ακριβώς και τα υγιή κύτταρα, άρα δεν υπάρχει λόγος να θεωρούμε ότι η ζάχαρη τρέφει τον καρκίνο, μιας και η ζάχαρη τρέφει όλα τα κύτταρα στο σώμα μας.

Χρειάζεται να ανησυχούμε για τη ζάχαρη;

Παρόλο, λοιπόν, που η ζάχαρη δεν αποτελεί τροφή του καρκίνου, είναι καλή ιδέα να μειώσουμε την ποσότητα που καταναλώνουμε καθημερινά. Η μείωση της ποσότητας της ζάχαρης θα μειώσει και την παραγωγή της ινσουλίνης στο αίμα. Η ινσουλίνη είναι μια φυσική ουσία που παράγεται από το σώμα και υποστηρίζει την ανάπτυξη των κυττάρων. Για τα υγιή κύτταρα, αυτό είναι πολύ καλό, γιατί τα κύτταρα του σώματος μας μεγαλώνουν, διαιρούνται, πεθαίνουν και αντικαθίστανται ως μέρος της φυσικής διαδικασίας της ζωής. Ωστόσο, και τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να ενθαρρυνθούν να αναπτυχθούν περαιτέρω, όταν το σώμα μας παράγει υπερβολική ινσουλίνη. Επομένως, κάποια ποσότητα ινσουλίνης είναι φυσιολογική για τον οργανισμό, όμως η υπερβολική ινσουλίνη κάνει γόνιμο το έδαφος για την ανάπτυξη και των καρκινικών κυττάρων, γεγονός πολύ επιζήμιο.

Πρέπει να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη;

Δεν χρειάζεται να αποφεύγουμε εντελώς τη ζάχαρη στη ζωή μας, ούτε και κάθε είδους υδατάνθρακα. Στην πραγματικότητα, οι καλύτερες πηγές για πιο υγιεινούς και σύνθετους υδατάνθρακες που αποτελούν προστασία κατά του καρκίνου είναι τα λαχανικά, τα φρούτα, τα σιτηρά ολικής άλεσης και τα όσπρια.

Επιπλέον, υπάρχουν κι άλλα τρία στοιχεία που βοηθούν στη μείωση της ποσότητας ινσουλίνης που παράγεται από το σώμα όταν τρώμε ζάχαρη και υδατάνθρακες. Οι πρωτεΐνες, τα λιπαρά και οι ίνες όταν καταναλώνονται ακόμα και με τον πιο απλό υδατάνθρακα, βοηθούν το σώμα να παράγει λιγότερη ινσουλίνη σε σχέση με τη ζάχαρη. Με άλλα λόγια, αν καταναλώσουμε ζάχαρη μαζί με λίγη πρωτεΐνη, λιπαρά ή ίνες, το σώμα μας δεν θα παράγει τόση πολύ ινσουλίνη, καθώς η ζάχαρη θα επεξεργαστεί πιο αργά από τον οργανισμό.

Για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί αυτό, ας σκεφτούμε το εξής παράδειγμα. Η ποσότητα της ινσουλίνης που παράγει το σώμα όταν τρώμε ένα φρούτο είναι πολύ μικρότερη από την αντίστοιχη ποσότητα που παράγεται όταν πίνουμε το χυμό του φρούτου, καθώς ο ολόκληρος καρπός περιέχει ίνες, οι οποίες εξισορροπούν τα σάκχαρα του φρούτου. Επιπλέον, όταν τρώμε σνακ, είναι προτιμότερο να φάμε ένα φρούτο και μια χούφτα ξηρών καρπών, οι οποίοι περιέχουν πρωτεΐνη, λιπαρά και ίνες, που μπορούν να εξισορροπήσουν την ινσουλίνη, παρά δυο φρούτα σκέτα, που θα εκτοξεύσουν την παραγωγή της στο αίμα.

Συμπέρασμα

Το πιο σημαντικό στοιχείο που πρέπει να κατανοήσουμε είναι ότι η ζάχαρη από μόνη της δεν είναι κάτι κακό, ωστόσο, η υπερβολική ζάχαρη χωρίς τη συνοδεία πρωτεϊνών, λιπαρών και ινών για την εξισορρόπηση της ινσουλίνης, μπορεί να προκαλέσει προβλήματα. Επίσης, δεν είναι η ζάχαρη, αλλά η ινσουλίνη που ευνοεί την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και για να περιορίσουμε την παραγωγή της θα πρέπει να περιορίσουμε την κατανάλωση ζάχαρης στην καθημερινότητά μας. Δεν υπάρχει λόγος να φτάσουμε στα άκρα και να αποκλείσουμε εντελώς τη ζάχαρη, αρκεί να θυμόμαστε ότι πρέπει να υπάρχει μέτρο. Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές θα βρείτε τη χρυσή ισορροπία στη διατροφή σας:

1. Προτιμήστε τα φυσικά σάκχαρα, όπως αυτά που περιέχονται στα φρούτα κι αποφύγετε την επεξεργασμένη ζάχαρη, που υπάρχει στα κέικ, τα γλυκά, τα μπισκότα και σε άλλα παρόμοια.

2. Αποφύγετε τρόφιμα που περιέχουν μεγάλη συγκέντρωση ζάχαρης, όπως τα αναψυκτικά και οι χυμοί με ζάχαρη. Αν θέλετε να πιείτε χυμό, μπορείτε να καταναλώνετε με μέτρο 100% φυσικό χυμό φρούτων.

3. Περιορίστε τα γλυκά σε 1-2 φορές την εβδομάδα και όταν τρώτε φροντίστε να είναι ένα κανονικού μεγέθους γλυκό.

4. Επικεντρωθείτε στην κατανάλωση τροφίμων ολικής άλεσης ή μη επεξεργασμένων τροφών, λαχανικών, φρούτων, οσπρίων, ξηρών καρπών και σπόρων.

Νεοπλασίες

20.02.2024

Καρκίνος: Αυτά είναι τα 7 συμπτώματα που μοιάζουν με σκωληκοειδίτιδα

Η Daily Express αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότεροι από 200 τύποι καρκίνου που μπορούν να επηρεάσουν το ανθρώπινο σώμα. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι τα συμπτώματα λιγότερο γνωστών καρκίνων χάνονται εύκολα, καθυστερώντας τη διάγνωση. Μια τέτοια ασθένεια είναι ο καρκίνος της σκωληκοειδούς απόφυσης. Ο σπάνιος καρκίνος Όπως υποδηλώνει το όνομά του, αυτός ο καρκίνος επηρεάζει την […]

05.02.2024

Βρετανία: Ξεκινάει δοκιμαστική χορήγηση εμβολίου σε ασθενείς με καρκίνο

Ένα πρωτοποριακό εμβόλιο mRNA θα λάβουν καρκινοπαθείς στην Αγγλία, το οποίο βοηθά τον οργανισμό να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τα καρκινικά κύτταρα, σύμφωνα με τους ερευνητές. Οι πρώτοι ασθενείς έλαβαν ήδη το εμβόλιο mRNA-4359 της Moderna στο πλαίσιο κλινικής δοκιμής φάσης 1/2. Το συγκεκριμένο εμβόλιο συγκαταλέγεται μεταξύ εκείνων που στοχεύουν ευρύτερα σε συγκεκριμένους τύπους καρκίνου […]

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα
23.11.2023

Καρκίνος του στόματος: Δείτε πώς να κάνετε μόνοι σας στο σπίτι αυτοεξέταση – Τα πιο κοινά συμπτώματα

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα
21.09.2023

Αυτές είναι οι τρεις πιο υποδιαγνωσμένες μορφές καρκίνου – Δεν παρουσιάζουν συμπτώματα

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού
17.09.2023

Δείτε πώς η ατμοσφαιρική ρύπανση συνδέεται με τον καρκίνο του μαστού

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου
07.09.2023

Το λαχανικό που μειώνει στο μισό τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα
31.08.2023

Προσοχή: Αυτό είναι το τοξικό χημικό που βρίσκεται στα πλαστικά και προκαλεί όγκους στη μήτρα

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού