Kαρδιά

Αυτό το ρόφημα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Αυτό το ρόφημα προστατεύει από τις καρδιακές παθήσεις σύμφωνα με τους ειδικούς

Η καρδιακές παθήσεις είναι σε μεγάλο ποσοστό παγκοσμίως η κύρια αιτία των θανάτων. Πέραν των βασικών οδηγιών που πρέπει να ακολουθούμε για να διατηρήσουμε την υγεία της καρδιάς (σωστή διατροφή, άσκηση κλπ) υπάρχουν και μερικές άλλες πιο «πρόχειρες» προτάσεις που ίσως υπόσχονται τουλάχιστον μία πιο ευεργετική λειτουργία της καρδιάς.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι το μηλόξυδο θα μπορούσε να έχει προστατευτική επίδραση στην καρδιά.

Το να πίνετε μερικά κουταλάκια του γλυκού μηλόξυδο πριν το πρωινό σας, έχει γίνει μια τάση για καλύτερη υγεία τα τελευταία χρόνια, χάρη στους επιστημονικούς ισχυρισμούς ότι βοηθάει στην απώλεια βάρους.

Ωστόσο, το μηλόξυδο θα μπορούσε, επίσης, να συμβάλλει στην προσπάθεια για να περιοριστεί η καρδιακή νόσος.

Έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθάει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων, τα οποία έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο για καρδιακή προσβολή.

Επιπλέον, μελέτες έδειξαν, ότι προστατεύει από την οξείδωση της LDL χοληστερόλης (γνωστή και “κακή” χοληστερόλη), η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακές παθήσεις και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση.

Τι λένε οι ειδικοί

“Πολλοί ‘παράγοντες κινδύνου’ για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνονται με την κατανάλωση μηλόξυδου”, δήλωσε η Fleur Brown, διατροφολόγος και συγγραφέας του βιβλίου Beat Chronic Disease – The Nutrition Solution.

“Περιέχει το αντιοξειδωτικό χλωρογενικό οξύ, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει τα σωματίδια της LDL χοληστερόλης από το να οξειδωθούν, ένα κρίσιμο βήμα για να προληφθεί η καρδιακή νόσος (…) Επιπλέον, υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της αρτηριακής πίεσης (…) Φαίνεται να έχει την ικανότητα να διασπά τα σωματίδια λίπους στο σώμα, να βελτιώνει την κυκλοφορία και -ως εκ τούτου- να μειώνει την πίεση στις αρτηρίες (…) Τα υψηλά επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα πιστεύεται επίσης ότι συμβάλλουν στο να εκδηλωθεί η καρδιακή νόσος και το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει και τα δύο (…) Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό δεδομένου ότι οι διαβητικοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων καθώς έχουν αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης στο αίμα τους (…)

Και προσθέτει: “Επίσης, το ‘μπόνους’ στην μείωση των επιπέδων ινσουλίνης είναι η απώλεια βάρους. Το υπερβολικό βάρος μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, οπότε η απώλεια βάρους με το μηλόξυδο μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων”.

Ωστόσο, οι μέχρι στιγμής έρευνες για τις όποιες θετικές επιπτώσεις του μηλόξυδου στην καρδιά, όπως μια μελέτη του 2015 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Diabetes Research, έχουν διεξαχθεί σε ζώα.

Μέχρι σήμερα, δεν έχουν υπάρξει μελέτες σε ανθρώπους, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βεβαιότητα ότι θα έχουμε τα ίδια αποτελέσματα σε εμάς.

“Υπάρχει περιορισμένη έρευνα για να αποδείξουμε ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα και άρα ότι είναι καλό για την καρδιά. Το μεγαλύτερο μέρος των ερευνών προέρχεται από μελέτες σε αρουραίους, οπότε πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για την εξαγωγή άμεσων συμπερασμάτων για τον άνθρωπο”, εξήγησε η δρ. Sarah Schenker, διαιτολόγος και διατροφολόγος.

Αυτό που έχει πάντως διαπιστωθεί εδώ και χρόνια είναι ότι το μηλόξυδο μπορεί να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την σωστή λειτουργία της καρδιάς.
“Αρκετές μελέτες σε ανθρώπους δείχνουν ότι το μηλόξυδο μπορεί να αυξήσει τον κορεσμό, κάτι που σημαίνει ότι σας κάνει να νιώθετε πιο χορτασμένοι και πιο γρήγορα”, δήλωσε η Brown.

Και πρόσθεσε: “Μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η κατανάλωση μηλόξυδου μαζί με γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες μπορεί να αυξήσουν το αίσθημα πληρότητας και να κάνει το άτομο να τρώει 200-275 λιγότερες θερμίδες για το υπόλοιπο της ημέρας (…) Η μείωση των θερμίδων σε καθημερινή βάση μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένο βάρος με την πάροδο του χρόνου και σε μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών παθήσεων”.

Kαρδιά

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Πώς μπορούμε να γνωρίζουμε αν οι καρδιακοί παλμοί μας είναι φυσιολογικοί ή κάτι δεν πάει καλά; «Αν κάνετε μία γρήγορη αναζήτηση στο Ίντερνετ, θα βρείτε αρκετές πηγές που αναφέρουν ότι οι φυσιολογικοί παλμοί για τους ενήλικες κυμαίνονται μεταξύ 60 και 100 το λεπτό», αναφέρει ηλεκτροφυσιολόγος από το Τμήμα Καρδιαγγειακής Ιατρικής της Cleveland Clinic, στο Οχάιο. Στα […]

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα
15.02.2024

Έμφραγμα: Αυτά είναι τα προειδοποιητικά σημάδια που μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται
23.01.2024

Κολπική μαρμαρυγή: Ποια είναι τα συμπτώματα και πως προκαλείται

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια
22.01.2024

Το άγχος για τα οικονομικά μπορεί να πυροδοτήσει από καρδιαγγειακές παθήσεις έως σχιζοφρένεια

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα
22.12.2023

Oι λόγοι που τις γιορτές κινδυνεύουμε περισσότερο να πάθουμε εγκεφαλικό και έμφραγμα

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν
03.11.2023

Ανησυχητική έρευνα: Tέσσερις στους δέκα ενήλικες με υψηλή κακή χοληστερόλη δεν το γνωρίζουν

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε
31.10.2023

Ανακοπή καρδιάς: Δείτε ποια είναι τα σημάδια που δεν πρέπει να αγνοήσετε

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;
20.09.2023

Πότε το αλκόολ γίνεται επικίνδυνο για την καρδιά;

Δημοφιλή

Υγεία
1

Αυτό είναι το θαυματουργό έλαιο που προστατεύει από το Αλτχάιμερ

Kαρδιά
2

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Φάρμακα
3

Ανατροπή δεδομένων στα εμβόλια mRNA: Οι εμβολιασμένοι πεθαίνουν πλέον στις ΗΠΑ από COVID-19

Διατροφή
4

Πετιμέζι: Το καλύτερο φυσικό φάρμακο

Περισσότερα

16.04.2024

Δεν είναι μόνο για το φαγητό: 17 τρόποι να χρησιμοποιήσετε το λεμόνι εκτός κουζίνας

Το λεμόνι υπάρχει πάντα στην κουζίνα μας αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς περισσότερους τρόπους, πέρα από τη μαγειρική. Αποτελεί πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για τον ανθρώπινο οργανισμό και πολύτιμος (αλλά και πάμφθηνος) σύμμαχος στους τομείς της ομορφιάς και της καθαριότητας. Μάθετε πόσα πράγματα μπορούμε να κάνουμε με το λεμόνι: Τομέας υγεία 1. Αντιικό φάρμακο […]

12.04.2024

H καρδιακή νόσος συνδέεται με την ανάπτυξη καρκίνου;

Έναν μηχανισμό υπεύθυνο για την αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου σε ασθενείς με καρδιακή νόσο ανακάλυψαν ερευνητές στο πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU) και στο Καρδιοθωρακικό και Αγγειακό Κέντρο Leviev του Ιατρικού Κέντρου Sheba.  Πρόκειται για το στάδιο κάθε καρδιακής νόσου, που εκδηλώνεται με μικρές εξωκυτταρικές φυσαλίδες ή κυστίδια (sEVs). Αυτά εκκρίνονται από την άρρωστη […]

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε
12.04.2024

Γιατί δαγκώνουμε τα χείλη μας; – Τι μπορούμε να κάνουμε για να το σταματήσουμε

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε
01.03.2024

Ποιοι είναι οι φυσιολογικοί καρδιακοί παλμοί και ποια τα επικίνδυνα όρια – Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια
27.02.2024

Νέα έρευνα προειδοποιεί: Η διαβίωση κοντά σε μπαρ και εστιατόρια fast food αυξάνει το κίνδυνο για καρδιακή ανεπάρκεια

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας
27.02.2024

Δείτε ποια είναι τα οφέλη που έχουν για την υγεία οι αγκινάρες – Οι 9 λόγοι για να τις βάλετε στο τραπέζι σας

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)
27.02.2024

Βρώμη: Είναι τελικά υγιεινή και ποιο είδος είναι το καλύτερο; (βίντεο)

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;
26.02.2024

Αποξηραμένα φρούτα: Έχουν οφέλη για την υγεία μας ή αποτελούν θερμιδικές βόμβες;

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος
26.02.2024

Μπρόκολο: Ποια συστατικά του μειώνονται αναλόγως με τον τρόπο μαγειρέματος – Ποιος είναι ο σωστός τρόπος

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού
22.02.2024

H SCYTALYS διοργανώνει «Bootcamp» στην Ανάπτυξη Λογισμικού