Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας;

20/5/2012 21:21
Τι απαντά το Υπουργείο Υγείας για το Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας;

Με έγγραφό της η Διοικήτρια του Νοσοκομείου Πτολεμαϊδας ανακοίνωσε το  οριστικό κλείσιμο της Παθολογικής Κλινικής, το οποίο κατ΄ ουσίαν σημαίνει και κλείσιμο ολόκληρου του Νοσοκομείου.
Το πρόβλημα ανέκυψε ήδη από τον περασμένο Νοέμβριο εξαιτίας των μέτρων του Μνημονίου, τα οποία πάγωσαν κάθε πρόσληψη γιατρού, ακόμη και στις ακραίες περιπτώσεις που Νοσοκομεία κινδύνευαν με κλείσιμο, τονίζει ο πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ Δημήτρης Βαρνάβας.

"Τότε, με την ιδιότητα του προέδρου της ΟΕΝΓΕ, επισκέφτηκα το Νοσοκομείο και είχα συνάντηση με τη Διοικήτρια κ. Μπούρτσου, όλους τους εκπροσώπους του Νοσοκομείου, τον Ιατρικό Σύλλογο και την τοπική αυτοδιοίκηση. Όλοι οι φορείς ζητήσαμε πιεστικά από τη Διοικήτρια να μεταβεί στην Αθήνα και να πιέσει τον αμετανόητα μνημονιακό υπουργό Υγείας κ. Λοβέρδο να εγκρίνει άμεσα το διορισμό γιατρών, ώστε να παραμείνει ανοιχτό το Νοσοκομείο Πτολεμαϊδας.

Η απάντηση του υπουργείου ήταν αρνητική, η Διοικήτρια όμως επέμεινε ότι θα κρατήσει ανοιχτή την Κλινική κάνοντας μετακινήσεις γιατρών από Νοσοκομεία της Μακεδονίας, ισχυριζόμενη παράλληλα ότι οι πιεστικές παρεμβάσεις μας είχαν άλλα κίνητρα!

Αίφνης, χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα στην απελπιστική κατάσταση που επικρατεί στο Νοσοκομείο, η Διοικήτρια αποφάσισε προχτές να κλείσει την Παθολογική Κλινική και αναγκάζει τους ασθενείς να μεταβαίνουν στο υπερπλήρες Νοσοκομείο της Κοζάνης για εξέταση και νοσηλεία.

Βεβαίως ενώ δεν άλλαξε τίποτα στο Νοσοκομείο, άλλαξε όμως κάτι στο πολιτικό σκηνικό της χώρας. Δεν είναι πλέον κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ που διόρισε την Διοικήτρια, ούτε υπουργός Υγείας ο κ. Λοβέρδος. Νομίζει λοιπόν η κ. Μπούρτζου ότι μπορεί ελεύθερα πλέον να κλείνει κλινικές και Νοσοκομεία, εφόσον η ίδια και οι προστάτες της έπαψαν να έχουν πολιτικό κόστος", τονίζει στην ανακοίνωσή του ο κ. Βαρνάβας.  

Σύμφωνα με τον Διοικητή της 1ης και 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Άρη Μουσιώνη:

Στο πρόγραμμα εφημεριών της Παθολογικής κλινικής προέκυψε για τον μήνα Μάιο, κενό για μερικές ημέρες, το οποίο οφείλεται στην απουσία ειδικού ιατρού με μακροχρόνια αναρρωτική άδεια. Για να καλυφθεί το κενό η διοίκηση του Νοσοκομείου, η 3η Υ.Πε. Μακεδονίας και το Υπουργείο Υγείας προώθησαν έγκαιρα την πρόσληψη επικουρικού ιατρού, η οποία όμως δεν μπορεί να υλοποιηθεί λόγω αναστολής των προσλήψεων που ισχύει κατά την προεκλογική περίοδο.

Για να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες, με αποφάσεις της 3ης Υ.Πε. Μακεδονίας και της κοινής διοίκησης των Νοσοκομείων Κοζάνης – Πτολεμαϊδας μετακινήθηκαν ειδικοί ιατροί από όμορες υγειονομικές μονάδες και το πρόγραμμα εφημεριών θα εκτελεστεί κανονικά. Για τον ίδιο σκοπό και σε συνεργασία με τον Ιατρικό Σύλλογο της Κοζάνης, εξασφαλίστηκε η συνεργασία ιατρών παθολόγων, αξιοποιώντας το Ν.4058/2012 και την εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Το πρόβλημα θα επιλυθεί οριστικά με την πρόσληψη του επικουρικού ιατρού, με την άρση της απαγόρευσης των προσλήψεων μετά τις εκλογές.