Διαβητικοί:"Ο ΕΟΠΥΥ κάνει τη ζωή μας αφόρητη"

22/2/2012 18:00
Διαβητικοί:"Ο ΕΟΠΥΥ κάνει τη ζωή μας αφόρητη"

Σε αδιέξοδο βρίσκονται χιλιάδες διαβητικοί ασθενείς, μετά την λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, καθώς δεν υπάρχει πρόβλεψη για την κάλυψη ακόμη και όσων αυτονόητα δικαιούνται οι πάσχοντες.

Σύμφωνα με την Αθανασία Καρούνου, Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων – Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη, αλλαγές στο σύστημα πρέπει και μπορούν να γίνουν, για τον περιορισμό της σπατάλης και της πολυφαρμακίας, χωρίς όμως οι αλλαγές να αποβούν σε βάρος της υγείας των πασχόντων.

Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στον Ενιαίο Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), ο οποίος από την πρώτη ημέρα της λειτουργίας του έχει δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη.

Τα κυριότερα απ’ αυτά είναι:

-Ο μη επαρκής αριθμός συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ γιατρών με εξειδίκευση στο διαβήτη.
-Η μη ένταξη των αναλώσιμων υλικών (ταινίες, βελόνες, σκαρφιστήρες) στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία δημιουργεί μεγάλη ταλαιπωρία στους ασθενείς.

-Η επιβάρυνση των πασχόντων με 15% επί του κόστους των εξετάσεων στις οποίες υποβάλλονται κάθε τρεις μήνες για την πρόληψη σοβαρών επιπλοκών (καρδιοπάθεια, νεφροπάθεια, αμφιβληστροειδοπάθεια, νευροπάθεια κλπ).
-Η επιβάρυνση των πασχόντων - ασφαλισμένων του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ με 25% για την αγορά των αναλώσιμων υλικών (ταινίες μέτρησης σακχάρου – σκαρφιστήρες). Πριν την ένταξη των παραπάνω ταμείων στον ΕΟΠΥΥ, οι ασφαλισμένοι είχαν μηδενική συμμετοχή και ιδιαίτερα του ΟΓΑ λόγω των χαμηλών εισοδημάτων τους. Η ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ προτείνειτη μηδενική συμμετοχή για όλους τους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ αφενός λόγω της απόλυτης ανάγκης αυτοελέγχου για την καλή ρύθμιση του Διαβήτη, αφετέρου λόγω της μείωσης των αποδοχών. Για τον ίδιο λόγο απαιτεί τη μηδενική συμμετοχή των ατόμων με διαβήτη τύπου ΙΙ για τα αντιδιαβητικά δισκία, το οποίο αποτελεί πάγιο αίτημα της Ομοσπονδίας για την πλήρη συμμόρφωση των πασχόντων και την πρόληψη των επιπλοκών.

-Ο πίνακας που αφορά στα θεραπευτικά μέσα για το διαβητικό πόδι, δεν περιλαμβάνει τη στήλη που αναφέρεται σε ποια ομάδα ατόμων με διαβητικό πόδι συνταγογραφείται το κάθε θεραπευτικό μέσο. Και το κυριότερο, δεν διασφαλίζεται ο πλήρης έλεγχος από την Πολιτεία, της ποιότητας και καταλληλότητας των συνταγογραφούμενων ιατροτεχνολογικών προϊόντων και συγκεκριμένα του ειδικού θεραπευτικού υποδήματος διαβήτη. Ο έλεγχος αυτός μπορεί να γίνει εφικτός μόνο με την εφαρμογή του κωδικού συνταγογράφησης, ο οποίος θα διασφαλίζει αφενός την υγεία των πασχόντων αφετέρου την εξοικονόμηση πόρων στο σύστημα υγείας.

-Σοβαρότατο πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα άτομα με διαβήτη που χρησιμοποιούν την αντλία συνεχούς έγχυσης ινσουλίνης σχετικά με τα αναλώσιμα που απαιτούνται.

Κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου παρουσιάστηκε και ένα νέο ασφαλιστικό πρόγραμμα για τους  πάσχοντες από διαβήτη το οποίο καλύπτει πλήρως την περίθαλψη ασθενών.  

Η Παθολογική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Ψυχικού σε συνεργασία με την IONIOSBROKERS παρέχει απεριόριστες δωρεάν ιατρικές επισκέψεις σε παθολόγο, καρδιολόγο, ορθοπεδικό, παιδίατρο και χειρουργό, δωρεάν ετήσιο check-up ενηλίκων και παιδιών, καθώς και επισκέψεις με 30%  έκπτωση σε ιατρικές ειδικότητες που σχετίζονται άμεσα με το διαβήτη. Επίσης, περιλαμβάνει διαγνωστικές εξετάσεις έως 1.000 ευρώ ετησίως, με συμμετοχή 20%, και δωρεάν χρήση ασθενοφόρου. Παράλληλα, «τρέχει» πρόγραμμα νοσοκομειακής περίθαλψης το οποίο δεν εξαιρεί ασθενείς που πάσχουν ήδη από διαβήτη. Με άλλα λόγια, καλύπτεται πλήρως η περίθαλψη τους.

Β. Καλυβιώτη