Τροϊκανοί μας βάζουν "το μαχαίρι στο λαιμό" για τα φάρμακα

23/4/2012 12:34
Τροϊκανοί μας βάζουν "το μαχαίρι στο λαιμό" για τα φάρμακα

Αφόρητες πιέσεις που αγγίζουν τις προσβολές εξαπολύουν οι τροϊκανοί στους υπουργούς Υγείας και Εργασίας με αφορμή τις φαρμακευτικές δαπάνες και την υπό-κατάρρευση e-συνταγογράφηση.  Όλοι πλέον φοβούνται ότι θα γίνουν πράξη τα όσα είχε πει από πέρυσι ο Ανδρέας Λοβέρδος, ότι δηλαδή θα αναγκαστεί να κλείσει νοσοκομεία στην περίπτωση που οι δαπάνες υγείας μέχρι το τέλος του χρόνου δεν "μαζευτούν".

Με επιστολή τους οι τροϊκανοί προς τους αρμόδιους υπουργούς - η επιστολή δημοσιεύεται στον Επενδυτή- ένας εκ των βασικών στελεχών της τρόικας ο Ματίας Μόρς επιπλήττει με το πιο προσβλητικό ύφος τους δύο υπουργούς για το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης το οποίο λειτουργεί με προβλήματα ενώ τελικά ελάχιστοι γιατροί το χρησιμοποιούν.
 
Ο κ.Μόρς υπογραμμίζει ότι σε σχέση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ελάχιστοι ιατροί του ΙΚΑ αξιοποιούν το σύστημα, γιατροί που αποτελούν και το βασικό κορμό του ΕΟΠΥΥ, ενώ μόνο το 12% των συνταγών είναι ηλεκτρονικές.


Ο τροϊκανός επισημαίνει ότι θα πρέπει να λυθεί άμεσα το πρόβλημα ενώ ζητά και την επιβολή προστίμων στους γιατρούς που δε συνταγογραφούν ηλεκτρονικά όπως προβλέπεται και από νόμο που ψηφίστηκε.

Οι τροϊκανοί αμφισβητούν έντονα το γεγονός ότι η φαρμακευτική δαπάνη θα μειωθεί το 2012 στα 2,88 δις ευρώ –όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση- από περίπου 3,7 δις που έκλεισε το 2011.