Στον αέρα ο ΕΟΠΥΥ λίγες μέρες πριν το νέο έτος

24/12/2011 19:55
Στον αέρα ο ΕΟΠΥΥ λίγες μέρες πριν το νέο έτος

Χωρίς πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψή είναι πιθανό να μείνουν περίπου 9 εκατ. ασφαλισμένοι καθώς ο νέος φορέας παροχών υγείας ο ΕΟΠΥΥ λίγες ημέρες πριν το νέο έτος και την επίσημη έναρξή του δεν έχει ακόμη ολοκληρώσει τις απαραίτητες διαδικασίες.Χαρακτηριστικό είναι ότι οι επικεφαλής του φορέας δεν έχουν συνάψει ακόμη συμβάσεις με τους γιατρούς οι οποίοι αρνούνται να δεχθούν τις εξαιρετικά χαμηλές αμοιβές που δίνονται στον κλάδο.
Μπορεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας αλλά και του ΕΟΠΥΥ να έχουν υπολογίσει και να έχουν διαφημίσει δεόντως ότι 15.000 γιατροί θα είναι στη διάθεση των 9 εκατ. ασφαλισμένων, κάτι τέτοιο όμως δεν αναμένεται να συμβεί άμεσα όσο τουλάχιστον οι ιατρικοί σύλλογοι όλης της χώρας αρνούνται να υπογράψουν.
Άλλωστε τα ποσό που δίνονται στους γιατρούς για κάθε εξέταση είναι εξευτελιστικά και έχουν προσδιορισθεί στα 10 ευρώ μικτά.
Έστω όμως κι αν οι γιατροί αποδεχθούν την τελευταία στιγμή την πρόταση του υπουργείου, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών θα πέσει δραματικά καθώς ελάχιστοι γιατροί θα διαθέτουν πολύ χρόνο στους ασθενείς αφοί θα αμείβονται με μόλις 10 ευρώ.
Πάντως τις πρώτες ημέρες του νέου χρόνου ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ Γεράσιμος Βουδούρης προτίθεται να προκηρύξει 5000 θέσεις γιατρών για τον φορέα.