Μόλις 2400 γιατροί για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους!

2/1/2012 08:00
Μόλις 2400 γιατροί για 9,5 εκατ. ασφαλισμένους!

Ελάχιστοι γιατροί υπέγραψαν τελικώς συμβάσεις για τον νέο φορέα παροχών υγείας τον ΕΟΠΥΥ.
Όπως αναφέρουν πηγές μόλις 2400 γιατροί, 1200 στην Αθήνα και άλλοι 1200 στην περιφέρεια, έβαλαν την υπογραφή τους έως τις 31.12.2011 και παρά τις αντίθετες οδηγίες των ιατρικών συλλόγων οι οποίοι μπορεί να προχωρήσουν ακόμη και στη διαγραφή τους.


Μπορεί η κυβέρνηση να εκτιμούσε ότι θα μπορούσε να εξασφαλίσει κοντά στους 22.000 συνεργαζόμενους γιατρούς με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά τα σχέδιά της δεν υλοποιήθηκαν με τραγική συνέπεια όμως να είναι ανασφάλιστοι και χωρίς ιατρική περίθαλψη περίπου 9,5 εκατ. ασφαλισμένοι.


Χαρακτηριστικό του χάους που θα επικρατήσει στην περίθαλψη των ασθενών είναι το γεγονός ότι σε πολλούς νομούς οι συμβάσεις που έχουν υπογραφεί είναι μηδενικές με συνέπεια οι ασφαλισμένοι να είναι υποχρεωμένοι να πηγαίνουν είτε στα νοσοκομεία είτε στα κέντρα υγείας για να εξυπηρετηθούν.
Εντύπωση προκαλεί επίσης το γεγονός ότι στους συμβεβλημένους είναι πάρα πολλοί γυναικολόγοι ενώ απουσιάζουν βασικές ειδικότητες.


Πάντως η σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ όπου για κάθε επίσκεψη ένας γιατρός θα αμείβεται με 6,5 ευρώ καθαρά προκαλεί σοβαρούς προβληματισμούς για την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Στο μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται η αντίδραση των ιατρικών συλλόγων απέναντι στους συναδέλφους τους που υπέγραψαν συμβάσεις.