Κραυγή αγωνίας απο τους οροθετικούς των φυλακών Κορυδαλλού

26/1/2012 14:00
Κραυγή αγωνίας απο τους οροθετικούς των φυλακών Κορυδαλλού

Σοκάρει η επιστολή των φυλακισμένων ασθενών με αίηντς ο,ι οποίοι κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού,  για τις συνθήκες νοσηλείας και κράτησης στο μεγαλύτερο σωφρονιστήριο της χώρας.

"Είμαστε 36 οροθετικοί κρατούμενοι στο Νοσοκομείο Φυλακών Κορυδαλλού "ΑΓ. ΠΑΥΛΟΣ" με άμεση προοπτική να υπερβούμε κατά πολύ τους 40, καθότι είναι ήδη σε αναμονή 5 νέα οροθετικά άτομα υπό ιατρική παρακολούθηση για να μπουν στους θαλάμους.

Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό οι συνθήκες διαβίωσης-κράτησης είναι αφόρητες και ανεπίτρεπτες για οποιοδήποτε υγειονομικό σύστημα ευνομούμενης χώρας.
Σε κάθε θάλαμο στοιβάζονται 6 άτομα και προστίθενται διπλά κρεβάτια για να χωρέσουν τους καινούργιους κρατούμενους.
Ο τόσο μεγάλος συγχρωτισμός φορέων του AIDS όχι μόνο αντιβαίνει στις συνθήκες κράτησης, αλλά κατά πόσο μάλιστα όταν τα άτομα αυτά νοσούν από άλλα νοσήματα όπως άσθμα, βρογχίτιδες, ηπατίτιδες, αφροδίσια, έρπητα ζωστήρας, ψωριάσεις, ακόμα και φυματιώσεις μη διαπιστωμένες.

Τα στρώματα περιέχουν εμετούς, αίματα και ότι άλλο είδος μόλυνσης μπορεί κανείς να φανταστεί, καθώς δεν είναι τα σύγχρονου τύπου πλαστικά στρώματα που δεν βρομίζουν αλλά πολύ παρωχημένων εποχών.

Οι θάλαμοι παρουσιάζουν εικόνα εμπόλεμης κατάστασης χωρίς τη δέουσα νοσηλεία από το κατάλληλο προσωπικό μιας που οι οροθετικοί και όταν ακόμα έχουν εμπύρετο είναι αναγκασμένοι να κατέβουν στο κάτω όροφο για να βρουν γιατρό, να θερμομετρηθούν και να πάρουν θεραπεία.

Οι νοσηλευτές δεν μπαίνουν στους θαλάμους και οι κρατούμενοι αναγκάζονται να παίρνουν τη θεραπεία τους στοιβαγμένοι μπροστά στα κάγκελα της εξόδου. Οι γιατροί ουδέποτε επισκέπτονται τους θαλάμους ακόμα και σε επείγουσες καταστάσεις όπως επιληπτικές κρίσεις.

Όταν υπάρχει κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα και υπάρξει ανάγκη μεταβίβασης του ασθενή σε Κρατικό νοσοκομείο, αυτή μπορεί να καθυστερήσει και πάνω από μήνα λόγω έλλειψης μεταγωγικού οχήματος και φρουρών έχοντας σαν αποτέλεσμα την επιδείνωση της υγείας του μέχρι σε βαθμό ανήκεστης βλάβης.

Επιπρόσθετα πρέπει να αναφερθεί ότι ο σιτισμός δεν είναι ο πλέον ενδεικνυόμενος για οροθετικούς ασθενείς που παίρνουν ιδιαίτερα τοξικές αντιρετροϊκές θεραπείες καθώς μηχανικά επαναλαμβανόμενες με μεγάλες ελλείψεις σε φρούτα και πρωτεΐνες και με συνεχώς μειούμενες μερίδες που μάλλον απευθύνονται σε στρατεύσιμους ειδικών καταδρομών σε άσκηση υποσιτισμού παρά σε φορείς με AIDS.

Όλα αυτά συμβαίνουν από τις αντιφάσεις που αφορούν την κρατική μέριμνα, ότι δηλαδή το νοσοκομείο των Φυλακών δεν είναι ενταγμένο στο ΕΣΥ με αποτέλεσμα να μην χρηματοδοτείται από το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ αλλά να διαθέτει δικά του χρήματα για τα φάρμακα.

Σημειωτέο, ότι το ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ τροφοδοτεί τα Κρατικά Νοσοκομεία επαρκώς και δεν έχει παρουσιαστεί μέχρι τώρα έλλειψη στους ασθενείς που παρακολουθούνται σε αυτά.
Το δε Νοσοκομείο των Φυλακών του Κορυδαλλού ενώ φέρει την πινακίδα ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ, η Διεύθυνσή του ισχυρίζεται ότι δεν είναι Νοσοκομείο αλλά Κέντρο Υγείας ή κάτι τέτοιο. Το καταστατικό του τι λέει;
Άλλη αισθητή έλλειψη στο εν λόγω Νοσοκομείο είναι η έλλειψη ζεστού νερού.

Η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων έγινε στις 15/11 ενώ στα άτομα με ειδικές ανάγκες γίνεται από την αρχή Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα πολλοί από τους οροθετικούς ασθενείς να έχουν κολλήσει και μεταδώσει γρίπη. Πάλι εμφανής η καθυστέρηση παροχής κονδυλίων!

Παρακαλούμε όπως το ανωτέρω υπόμνημα πρωτοκολληθεί με αποδέκτη επίσης τη Διεύθυνση των Φυλακών και να μας δοθεί αριθμός πρωτοκόλλου.

Τέλος παρακαλούμε να λάβετε όλα τα ανωτέρω σοβαρά υπόψη και να καταβάλετε προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που αναφέραμε και αφορούν καθαρά το θέμα της επιβίωσής μας."