Ούτε αντιδραστήρια δεν έχει ο ΕΟΠΥΥ. Στέλνει τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα

23/2/2012 08:00
Ούτε αντιδραστήρια δεν έχει ο ΕΟΠΥΥ. Στέλνει τους ασθενείς στα ιδιωτικά κέντρα

Οι εργαζόμενοι του Ενιαίου Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας άρχισαν να τα ψέλνουν στην διοίκηση του νεοσύστατου οργανισμού με αφορμή την προβληματική, όπως την χαρακτηρίζουν, λειτουργία των μικροβιολογικών και βιοχημικών εργαστηρίων, λόγω έλλειψης αντιδραστηρίων.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων ΕΟΠΥΥ, τονίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσουν ομαλά όλα τα εργαστήρια, ώστε να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων που αναγκάζονται να προσφεύγουν σε ιδιωτικά εργαστήρια σπαταλώντας χρήμα και χρόνο.

Πρέπει άμεσα λοιπόν να ξεπεραστούν τα εμπόδια και να αρχίσει η τροφοδοσία των αντιδραστηρίων. Είναι σαφές ότιοι εξετάσεις που γίνονται στις δομές του ΕΟΠΥΥ και των Δημόσιων Νοσοκομείων είναι φθηνότερες γιατί αφορούν παροχή υγειονομικών υπηρεσιών και όχι αγορά η οποία περιλαμβάνειτο κέρδος των ιδιωτών.

Για παράδειγμα μια γενική αίματος στις δομές του ΕΟΠΠΥ, κοστίζει για το ασφαλιστικό ταμείο 1,045 ενώ αν γίνει σε ιδιωτικό κέντρο 2,88 ευρώ. Αντίστοιχα μια εξέταση χοληστερόλης  0,078 στο δημόσιο, 2,88 ευρώ στο ιδιωτικό .

Οι εργαζόμενοι έδωσαν δεκάδες τέτοια παραδείγματα για να αποδείξουν πως ο ασφαλισμένος καλείται να πληρώσει στον ιδιώτη το 15% δηλαδή 5,14 ευρώ  για ένα σύνολο εξετάσεων,  ενώ ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει το 85% δηλαδή 29,09 ευρώ αντί των 4,84 που θα του στοίχιζε στις δομές του. Ακόμη και αν ο ιδιώτης κάνει έκπτωση 50% ο ΕΟΠΥΥ πρέπει να πληρώσει 14,55 ευρώ.

Αντί λοιπόν να υπερχρεώνουμε ένα νεοσύστατο οργανισμό, όπως αναφέρει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Υγειονομικών Υπαλλήλων, θα πρέπει:  

-Να μειώσουμε τα κοστολόγια όπως ενοίκια, courier, αναλώσιμα.
-Να βάλουμε σε πλήρη εφαρμογή την ηλεκτρονική συνταγογράφηση για να σταματήσει η υπέρμετρη συνταγογραφία.
-Να συνδέονται οι γιατροί on line με τα εργαστήρια και να βλέπουν τις απαντήσεις των ασφαλισμένων.
-Να δυναμώσουμε τα εργαστήρια και να αυξήσουμε τα είδη των εξετάσεων, ώστε να μην φεύγουν εξετάσεις για τον Ιδιωτικό