Ετοιμάζουν εμβόλιο για την θανατηφόρα μηνιγγίτιδα Β

22/1/2012 16:00
Ετοιμάζουν εμβόλιο για την θανατηφόρα μηνιγγίτιδα Β

Ενα νέο εμβόλιο για τη μηνιγγίτιδα Β, που θα παρέχει πλήρη προστασία σε παιδιά και εφήβους αποτρέποντας εκατοντάδες θανάτους κάθε χρόνο, θα είναι διαθέσιμο τους ερχόμενους μήνες στη Βρετανία και σε άλλες χώρες.
Νέα έρευνα, που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Χιλής και δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Lancet, έδειξε ότι δύο δόσεις του εμβολίου προκαλούν την αντίδραση του ανοσοποιητικού σχεδόν κατά 100% στους εφήβους, ενώ σύμφωνα με άλλη έρευνα παρουσιάζουν ανάλογα επίπεδα προστασίας και στα μικρότερα παιδιά.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα αποτελέσματα υπάρχουν και όταν οι δόσεις χορηγούνται σε διάστημα έξι μηνών, ενώ παλαιότερες δοκιμές είχαν δείξει ότι το εμβόλιο παρέχει υψηλά επίπεδα προστασίας και στους ενήλικες.
 
Το εμβόλιο φέρει την ονομασία «4CMenB» και παρασκευάστηκε έπειτα από ανάλυση της γενετικής δομής χιλιάδων στελεχών του μηνιγγιτιδόκοκκου Β και επιλογή πρωτεϊνών που είχαν τις περισσότερες πιθανότητες να είναι αποτελεσματικές. Ο μηνιγγιτιδόκοκκος Β αποτελεί την πιο κοινή μορφή βακτηριακής μηνιγγίτιδας.

Η μηνιγγίτιδα Β προσβάλλει κάθε χρόνο χιλιάδες παιδιά, κυρίως ηλικίας κάτω των πέντε ετών.

Μάλιστα προσβάλλει τα βρέφη πολύ πιο εύκολα, λόγω άλλων μικροβίων, όπως εκείνα που προέρχονται από τον πεπτικό σωλήνα.