Νοσηλεύονται συχνότερα όσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια

11/10/2013 11:51
Νοσηλεύονται συχνότερα όσοι ζουν κοντά σε αεροδρόμια
Περισσότερο κινδυνεύουν από έμφραγμα, εγκεφαλικό η άλλη καρδιακή πάθηση οι άνθρωποι που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, λόγω της  αυξημένης ηχορύπανσης.
 

Ο διαρκής θόρυβος από τις απογειώσεις και τις προσγειώσεις επιφέρει πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην ποιότητα ζωής (π.χ. αϋπνία) αλλά και  προκαλεί πραγματικό κακό στην υγεία των περιοίκων. Γι' αυτό, όπως αναφέρουν, ο παράγοντας της  ηχορύπανσης θα πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά τη χωροθέτηση νέων αεροδρομίων και την κατασκευή νέων αεροδιαδρόμων.
 
Στην πρώτη μελέτη εξετάστηκε η υγεία των κατοίκων γύρω από το αεροδρόμιο Χίθροου της βρετανικής πρωτεύουσας και διαπιστώθηκε ότι αυτοί οι κάτοικοι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα κατά 10% έως 20% να εισαχθούν σε νοσοκομείο για εγκεφαλικό, στεφανιαία νόσο και άλλη καρδιοπάθεια. Αυτή η μελέτη που είχε επικεφαλής τη δρ. Άνα Χάνσελ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Imperial College του Λονδίνου, δημοσιεύτηκε στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό του BBC.
 

Αυτοί οι περίοικοι κινδυνεύουν περισσότερο από πρόωρο θάνατο λόγω αυτών των ασθενειών. Όσοι υφίστανται τη μεγαλύτερη ηχορύπανση κινδυνεύουν περισσότερο, δηλαδή όσοι δέχονται πάνω από 63 ντεσιμπέλ τη μέρα και 55 ντεσιμπέλ τη νύχτα. Όπως δήλωσε η Α. Χάνσελ, «αν κανείς εκτεθεί ξαφνικά σε δυνατό θόρυβο, ο ρυθμός της καρδιάς του και η πίεση του αίματός του αυξάνονται, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε ασθένεια».

 
Ερευνητές των Σχολών Δημόσιας Υγείας των πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Βοστόνης, με επικεφαλής την καθηγήτρια Φραντζέσκα Ντομίνιτσι, πραγματοποίησαν την δεύτερη αμερικανική μελέτη που εξέτασε την υγεία περισσότερων από έξι εκατομμυρίων ανθρώπων άνω των 65 ετών, οι οποίοι ζουν γύρω από 89 αμερικάνικα αεροδρόμια. Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ίδιο ιατρικό περιοδικό, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι για κάθε δέκα ντεσιμπέλ πρόσθετου θορύβου από τα αεροπλάνα αυξάνεται3.5% κατά μέσο όρο ο καρδιαγγειακός κίνδυνος.
 
Οι Αμερικανοί ερευνητές εκτιμούν ότι οι εισαγωγές του 2,3% των ηλικιωμένων σε νοσοκομεία (για καρδιαγγειακούς λόγους) που ζουν κοντά σε αεροδρόμια, θα πρέπει να αποδοθεί στον θόρυβο των αεροπλάνων.
 
Οι ερευνητές διευκρίνισαν πάντως ότι οι μελέτες τους επιβεβαιώνουν μεν τη συσχέτιση ανάμεσα στα αεροδρόμια και τον κίνδυνο για την υγεία, χωρίς όμως να αποδεικνύουν ότι η ίδια η ηχορύπανση αποτελεί τη βασική και άμεση αιτία για την πρόκληση των ασθενειών. Άλλοι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περισσότερες έρευνες για να θεμελιωθεί πως ο ίδιος ο θόρυβος αποτελεί την πραγματική αιτία των καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
www.eleutherotypia.gr