Στυτική δυσλειτουργία; "Καμπανάκι" για έμφραγμα

17/9/2013 18:14
Στυτική δυσλειτουργία; "Καμπανάκι" για έμφραγμα
Οι άντρες που πάσχουν από στυτική δυσλειτουργία μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο νοσηλείας με καρδιολογικό πρόβλημα όπως το έμφραγμα, αναφέρουν αυστραλοί ερευνητές.
 
Μελετώντας στοιχεία από περισσότερους από 95.000 άνδρες, ηλικίας άνω των 45 ετών, ανακάλυψαν ότι όσοι δεν είχαν ιστορικό καρδιοπάθειας αλλά έπασχαν από μέτρια στυτική δυσλειτουργία είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να νοσηλευθούν με έμφραγμα ή άλλο σοβαρό καρδιολογικό πρόβλημα στη διάρκεια μιας διετίας, απ’ όσες εκείνοι που δεν αντιμετώπιζαν διαταραχή της στύσης. Σε όσους, δε, η στυτική δυσλειτουργία ήταν σοβαρή, ο κίνδυνος νοσηλείας για καρδιαγγειακό αίτιο ήταν αυξημένος κατά 35%. Αντίστοιχα, σε όσους ήδη έπασχαν από καρδιολογικό πρόβλημα και ταυτοχρόνως είχαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία κατά την έναρξη της μελέτης, ο κίνδυνος να νοσηλευθούν για νέο καρδιολογικό πρόβλημα ήταν αυξημένος κατά 64%.
 
Τα ευρήματα αυτά ίσχυαν ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν όλους τους άλλους παράγοντες που επιβαρύνουν την καρδιαγγειακή υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας, του καπνίσματος, της παχυσαρκίας και της κατανάλωσης αλκοόλ. Τα νέα ευρήματα συμφωνούν εκείνα προγενέστερων κλινικών μελετών, οι οποίες έχουν συσχετίσει την στυτική δυσλειτουργία με αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακών προβλημάτων.
 
Ωστόσο η νέα μελέτη είναι μία από τις πρώτες που διερευνά τον κίνδυνο αυτό σε συνάρτηση με την σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας. Οι ερευνητές από το Αυστραλιανό Εθνικό Πανεπιστήμιο που πραγματοποίησαν τη μελέτη, εκτιμούν ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν πως η στυτική δυσλειτουργία ενδεχομένως αποτελεί δείκτη υποκείμενης καρδιοπάθειας.
 
Έχει εκφρασθεί η θεωρία ότι η αθηροσκλήρωση (η συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στις αρτηρίες και η συνακόλουθη στένωσή τους) εκδηλώνεται πρώτα στα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία, όπως αυτά του πέους, και αργότερα στα μεγαλύτερα, όπως οι στεφανιαίες αρτηρίες της καρδιάς. Γι’ αυτό και οι ερευνητές τονίζουν πως όταν ένας άνδρας απευθύνεται στον γιατρό εξαιτίας δυσκολιών στην στύση, η επίσκεψή του πρέπει να αποτελεί ευκαιρία για να ελέγχεται και για την καρδιά του.
 
Οι εθελοντές της παρούσας μελέτης συμπλήρωσαν ειδικά ερωτηματολόγια για την υγεία τους την περίοδο 2006-2009, ενώ ακολούθως οι ερευνητές κατέγραψαν τις νοσηλείες και τους θανάτους από καρδιολογικά αίτια το 2010. Όπως γράφουν στην επιθεώρηση «PLoS Medicine», υπήρξαν 7.855 εισαγωγές για καρδιαγγειακά προβλήματα και 2.304 θάνατοι.
 
Οι άντρες με στυτική δυσλειτουργία δεν διέτρεχαν μόνον υψηλότερο κίνδυνο να νοσηλευθούν με έμφραγμα, αλλά και να εισαχθούν στο νοσοκομείο για καρδιακή ανεπάρκεια, σε σύγκριση με όσους δεν είχαν προβλήματα στύσης. Επιπλέον, όσοι είχαν σοβαρή στυτική δυσλειτουργία διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της μελέτης.
 
Πάντως για να ησυχάσουν οι πάσχοντες, οι ερευνητές έσπευσαν να διευκρινίσουν πως η μελέτη τους κατέδειξε μία συσχέτιση και όχι μία σχέση αιτίας-αποτελέσματος. Με άλλα λόγια, λένε, δεν προκαλεί έμφραγμα η στυτική δυσλειτουργία, αλλά απλώς «δείχνει» πως υπάρχει αγγειακό πρόβλημα και το έμφραγμα είναι πιο πιθανό από το αναμενόμενο.
 
Πηγή: tanea.gr