Τα smartphones μας παχαίνουν!

9/10/2013 14:14
Τα smartphones μας παχαίνουν!

Η πολύωρη χρήση των "έξυπνων" κινητών όπως και των περισσότερων ηλεκρονικών συσκευών,ιδιαίτερα τις νυχτερινές ώρες, ευθύνεται για το μεγαλύτερο νούμερο στα ρούχα μας αλλά και για τις διαταραχές στον ύπνο μας.

 

Σύμφωνα με μια νέα, αμερικανική μελέτη, αρκεί να περάσουμε δύο ώρες σε κοντινή απόσταση από μια αναμμένη οθόνη LED (όπως αυτή του smartphone, του iPad ή του φορητού υπολογιστή), για να μειωθούν τα επίπεδα της μελατονίνης, δηλαδή της ορμόνης που μας φέρνει νύστα. Το αποτέλεσμα; Το βιολογικό ρολόι μας απορρυθμίζεται και οι διαταραχές ύπνου κάνουν την εμφάνισή τους.
 
Ως γνωστόν, η έλλειψη ύπνου φέρνει κόπωση και εξασθένιση των πνευματικών ικανότητων μας. Ωστόσο μπορεί να έχει ακόμη μία επίπτωση: να αυξήσει το σωματικό βάρος μας. Γιατί, όπως έδειξε μια άλλη αμερικανική μελέτη, όσοι εθελοντές της δεν κοιμήθηκαν για πέντε νύχτες πάνω από πέντε ώρες ανά νύχτα, κατανάλωσαν πολύ περισσότερες θερμίδες από όσους έκλειναν εννέα ώρες στην αγκαλιά του Μορφέα. «Η έλλειψη ύπνου προκαλεί αύξηση της γκρελίνης, της “ορμόνης της πείνας”, και παράλληλα μείωση της λεπτίνης, της “ορμόνης του κορεσμού”», όπως εξήγησε ο επικεφαλής της μελέτης Κένεθ Ράιτ Τζούνιορ. «Επιπλέον, η έλλειψη ύπνου αυξάνει τα επίπεδα της κορτιζόλης, της ορμόνης του στρες, η οποία επίσης συνδέεται με αυξημένη όρεξη για φαγητό»