Ρυθμίστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με νερό!

27/1/2012 16:00
Ρυθμίστε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα με νερό!

 Είναι φθηνό, μας ξεδιψάει, δεν έχει θερμίδες και ρυθμίζει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.
Όσοι άνθρωποι συνιθίζουν να πίνουν δύο ποτήρια νερού την ημέρα, πολλαπλασιάζουν τις πιθανότητες να αναπτύξουν ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα τους. Αυτό διατείνεται νέα έρευνα, που έγινε από το Γαλλικό Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών INSERM και στην οποία έλαβαν μέρος 3615 ενήλικες, ηλικίας από 30 έως 65 ετών.

Όταν στο αίμα κάποιου ανιχνευτούν υψηλά επίπεδα σακχάρου, αλλά όχι αρκετά υψηλά ώστε να καθιστούν το άτομο διαβητικό, οι γιατροί κατατάσσουν το εν λόγω πρόσωπο στην κατηγορία των προ- διαβητικών, δηλαδή εκείνων που βρίσκονται σε μεγάλο κίνδυνο να νοσήσουν τελικά.
Στη μελέτη, οι ενήλικες που έπιναν μισό λίτρο νερό την ημέρα (περίπου δηλαδή δύο ποτήρια) ή και λιγότερο, είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν υψηλά επίπεδα σακχάρου αίματος, όταν ανήκαν στην κατηγορία των προ-διαβητικών ατόμων, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν μεγαλύτερες ποσότητες νερού.
Τα ευρήματα δείχνουν ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ της πρόληψης νερού και του σακχάρου, αλλά δεν αποδεικνύουν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος, δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Lise Bankir.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ορμόνη βαζοπρεσίνη, αποτελεί πιθανώς και το συνδετικό κρίκο που λείπει για τη λύση αυτού του «μυστηρίου». Η συγκεκριμένη ορμόνη –γνωστή και ως αντιδιουρητική- βοηθά στη ρύθμιση της κατακράτησης των υγρών του σώματος.
Όταν το σώμα είναι αφυδατωμένο, τα επίπεδα της βαζοπρεσίνης ανεβαίνουν, με αποτέλεσμα τα νεφρά να κατακρατούν νερό, παράλληλα όμως –και σύμφωνα πάντα με τους ερευνητές- η αύξηση αυτών των επιπέδων, είναι σε θέση να προκαλέσει και προσωρινή άνοδο των τιμών του σακχάρου του αίματος. Αυτό μάλλον φαίνεται να συμβαίνει διότι στο ήπαρ, το όργανο που βοηθά στην παραγωγή γλυκόζης (σακχάρου), υπάρχουν υποδοχείς της εν λόγω ορμόνης.
Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει ισχυρή στατιστική σχέση μεταξύ της πρόσληψης νερού και του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη, καταλήγουν οι ερευνητές. Μια μεγαλύτερη και περισσότερο μακροχρόνια μελέτη, θα μπορούσε να είναι σε θέση να ανιχνεύσει μια στατιστικά σημαντική σύνδεση.