Ένας νέος ιστότοπος για το άσθμα

6/4/2012 11:09
Ένας νέος ιστότοπος για το άσθμα

Το πρώτο site  αποκλειστικά για τους ασθενείς με άσθμα  www.myasthma.gr, είναι ο νέος  ιστότοπος  που δημιουργήθηκε από ιατρούς - μέλη της Ομάδας Άσθματος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Στόχος του site είναι ο ασθενής να έχει πρόσβαση σε έγκυρη επιστημονική πληροφόρηση που θα βελτιώσει τις συναντήσεις του με το γιατρό του και πάνω απ’ όλα θα συμβάλει στην καλύτερη ποιότητα της ζωής του.
Το myasthma.gr θα είναι διαθέσιμο από το Σάββατο 7 Απριλίου και αποτελεί ένα σύγχρονο και διαδραστικό εργαλείο που απαντά σε ένα ευρύ φάσμα αποριών για το άσθμα, μια πάθηση από την οποία πάσχει σχεδόν το 9% των Ελλήνων. Τι είναι άσθμα, ποια είναι τα συμπτώματα, ποιες είναι οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις, ποια η σχέση του άσθματος με τις αλλεργίες, πώς πετυχαίνουμε τον έλεγχο του άσθματος, ποιοι είναι οι στόχοι της θεραπείας, πώς γίνεται η σωστή χρήση των εισπνεόμενων φαρμάκων, πώς αντιμετωπίζεται μια κρίση και πότε πρέπει να επικοινωνήσει ο ασθενής με το  γιατρό του, είναι μερικά από τα ερωτήματα στα οποία μπορούν να βρουν χρήσιμες απαντήσεις όλοι οι ασθενείς ακόμα και ειδικές κατηγορίες όπως παιδιά, έφηβοι ηλικιωμένοι, αθλητές, έγκυες.

Στο site οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν ένα απλό online test και να μάθουν εάν τα συμπτώματα που εμφανίζουν είναι όντως συμπτώματα άσθματος, καθώς επίσης έχουν τη δυνατότητα να αποστείλουν ερωτήματα που τους απασχολούν και να λάβουν έγκυρες απαντήσεις από ειδικούς.

Ο συντονιστής της συνέντευξης Τύπου και Πρόεδρος της ΕΠΕ κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης,  Καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, μίλησε για το ρόλο της ΕΠΕ και των Ομάδων Εργασίας τονίζοντας ότι: «Στόχος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας είναι να διασφαλίζει την παροχή ορθής επιστημονικής ενημέρωσης και φροντίδας στους ασθενείς και παράλληλα να στηρίζει τη συνεχή εκπαίδευση και κατάρτιση του Έλληνα πνευμονολόγου αναδεικνύοντας ακόμα περισσότερο το ρόλο του.

Η ΕΠΕ βρίσκεται σε μια περίοδο ιδιαίτερης εγρήγορσης τόσο σε θέματα εκπαίδευσης όσο και σχέσεων με τη Διεθνή Πνευμονολογική κοινότητα, και εμπλουτίζει συνεχώς τις δραστηριότητες της με διοργάνωση συνεδρίων, σεμιναρίων διαδικτυακής εκπαίδευσης και εκπαίδευσης ειδικευομένων πνευμονολόγων. Στόχος μας είναι και οι 18 Ομάδες Εργασίας της ΕΠΕ, να αποτελούν σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς της Πνευμονολογίας,  και η σημερινή παρουσίαση του νέου ιστότοπου για ασθενείς με άσθμα αποτελεί ένα τέτοιο εξαιρετικό παράδειγμα επιτυχούς υλοποίησης των στόχων που έχουμε θέσει.»

Ο κ. Λευτέρης Ζέρβας, Πνευμονολόγος, Επιμελητής Α’ ΝΝΘΑ ‘Η Σωτηρία’, παρουσίασε τα επιδημιολογικά στοιχεία της πανελλήνιας έρευνας που πραγματοποίησε η ΕΠΕ το 2011 μέσω προσωπικών συνεντεύξεων και ερωτηματολογίων που σχεδιάστηκαν από την Ομάδα Άσθματος, επισημαίνοντας ότι, «Το ποσοστό των ασθενών με άσθμα στην Ελλάδα ανέρχεται σε 8,52%  βάσει της επιδημιολογικής μελέτης που πραγματοποιήσαμε το 2011 σε δείγμα 2.632 ατόμων, ενηλίκων και παιδιών απ’ όλη την Ελλάδα.  Είναι αξιοσημείωτο ότι ανά 1.000 κατοίκους εμφανίζονται σχεδόν 17 νέα κρούσματα το χρόνο!

Μεγαλύτερα είναι τα ποσοστά που εμφανίζονται στην Αττική και στη Νοτιοδυτική και Νότια Ελλάδα αγγίζοντας το 10% -15%.» Ο κ. Ζέρβας επίσης σημείωσε ότι, «Στους ενήλικες σχεδόν το 55% είναι ενεργοί καπνιστές ή έχουν υπάρξει καπνιστές στο παρελθόν, με τους ενεργούς καπνιστές να αγγίζουν το 39.2%. Το 19% αναφέρει συριγμό στο στήθος  τον τελευταίο χρόνο, το 9.18% έχει ήδη διαγνωσθεί με άσθμα και το 23.3% με αλλεργική ρινίτιδα. Τα αντίστοιχα ποσοστά για τα παιδιά και εφήβους αγγίζουν το 6,8% με συμπτώματα συριγμού στο στήθος, το 5.9% έχει διαγνωσθεί ότι πάσχει από άσθμα και το  15.1% από αλλεργική ρινίτιδα.

Τέλος, ο κ. Ζέρβας ανέλυσε την ανάγκη ύπαρξης ενός οργανωμένου ιστότοπου, σημειώνοντας ότι, «Οι πληροφορίες που υπάρχουν για το άσθμα στο διαδίκτυο είναι συχνά αντιφατικές και μπορεί να επιφέρουν σύγχυση στους ασθενείς σχετικά με τους ενδεδειγμένους χειρισμούς, τη διάγνωση και αντιμετώπιση του άσθματος, γι’ αυτό η παρουσία ενός έγκυρου επιστημονικού site δίνει τη δυνατότητα στους ασθενείς να είναι σωστά ενημερωμένοι και να απευθύνονται άμεσα στον προσωπικό τους γιατρό.»

Τέλος ο κ. Κωνσταντίνος Κωστίκας, Πνευμονολόγος, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Επιστημονικός συνεργάτης Β’ Πνευμονολογικής ΕΚΠΑ «Αττικό» Νοσοκομείο, παρουσίασε για πρώτη φορά το www.myasthma.gr και πρόσθεσε «Η προσπάθειά μας μέσα από τον ιστότοπο είναι να δημιουργήσουμε έναν συνδετικό κρίκο ανάμεσα στους ασθενείς και την έγκυρη πληροφορία για το άσθμα, ώστε σε στενή συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς οι ασθενείς να ζήσουν μια φυσιολογική ζωή με άσθμα. Ευελπιστούμε η προσπάθειά μας να αγκαλιαστεί από τους συναδέλφους Πνευμονολόγους αλλά και από τους ιατρούς όλων των ειδικοτήτων που χειρίζονται ασθενείς με άσθμα, και να συμβάλουμε με έναν σύγχρονο και οικονομικό τρόπο στη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς.»
 
Ο ιστότοπος myasthma.gr δημιουργήθηκε με την ευγενική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρείας Chiesi Ελλάς.