Για γερά δόντια και ούλα

9/10/2013 15:36
Για γερά δόντια και ούλα
Τα πρώτα νεογιλά δόντια εμφανίζονται στο στόμα στους 6 μήνες και μέχρι τα 3 χρόνια 20 νεογιλά δόντια υπάρχουν στο στόμα. Στην ηλικία των 6 χρόνων βγαίνουν οι πρώτοι μόνιμοι γομφίοι και μέχρι τα 12 έχουν ανατείλει όλα τα μόνιμα δόντια εκτός από τους φρονιμίτες που καθυστερούν. Η σωστή περιποίηση των νεογιλών θα συμβάλλει και στη σωστή διατήρηση των κανονικών δοντιών του παιδιού. Γι΄αυτο τι πρέπει να προσέχουμε;
 
ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΔΟΝΤΙΩΝ
Βουρτσίζουμε τα δόντια μας κάθε πρωί-μεσημέρι και βράδυ προσεκτικά για να διώξουμε μακριά την οδοντική μικροβιακή πλάκα. Χρησιμοποιούμε μία βούρτσα με μικρό κεφάλι που να είναι μαλακή. Βάζουμε πάνω στη βούρτσα λίγη οδοντόκρεμα. Με τον ίδιο τρόπο βουρτσίζουμε τις εξωτερικές επιφάνειες των δοντιών. Δεν ξεχνάμε να βουρτσίσουμε με τον ίδιο τρόπο και τα πάνω και τα κάτω δόντια.
Για να καθαρίσουμε ανάμεσα στα δόντια, χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα.
 
ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ
Το παιδί χρειάζεται να τρώει μία ποικιλία τροφών για να μεγαλώσει και να είναι υγιές. Χρειάζεται το γάλα με λίπος, τα δημητριακά, τα όσπρια τα πουλερικά και τα ψάρια, χρειάζεται το κόκκινο κρέας, άψητους ξηρούς καρπούς και πολλά λαχανικά και φρούτα.
Τη γλυκιά γεύση το παιδί μπορεί να την έχει από τα φρούτα πιο πολύ και λιγότερο από τα γλυκίσματα.
Ας προτιμήσουμε μερικές φορές ένα σπιτικό γλυκό μετά το φαγητό μας, και μην ξεχάσουμε μετά να καθαρίσουμε καλά τα δόντια μας. Ας προτιμήσουμε ένα φυσικό σπιτικό χυμό που είναι πολύ καλό για την υγεία μας και ας αποφύγουμε ένα αναψυκτικό του εμπορίου.
 
ΤΟ ΦΘΟΡΙΟ ΣΤΗΝ ΠΡΟΛΗΨΗ ΤΗΣ ΤΕΡΗΔΟΝΑΣ
Το φθόριο είναι μία ουσία που κάνει πιο γερά τα δόντια μας και πιο ανθεκτικά στην τερηδόνα. Οι περισσότερες οδοντόκρεμες έχουν φθόριο (fluoride). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αραιά διαλύματα φθορίου ή ειδικούς τροχίσκους. Τροχίσκοι φθορίου.Προσοχή! Τα φθοριούχα διαλύματα δεν αντικαθιστούν το βούρτσισμα, αλλά το συμπληρώνουν.
 
ΤΑΚΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΣΤΟΝ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΟ
Καλό είναι να επισκεπτόμαστε τον οδοντογιατρό μας δύο φορές το χρόνο. Εκείνος με χαμόγελο και αγάπη θα κοιτάξει τα δόντια μας. Θα σφραγίσει τις μικρές τρυπίτσες αν υπάρχουν, πριν μεγαλώσουν και προχωρήσουν. Θα βάλει πυκνό φθόριο στα δόντια μας για να τα κάνει πιο γερά. Ο Ιατρός θα κοιτάξει με προσοχή μήπως κάποια άσχημη συνήθεια έχει κάνει τα δόντια μας στραβά.