Το κρύο ενισχύει τη μονογαμία

7/10/2013 22:33
Το κρύο ενισχύει τη μονογαμία

Για χρόνια ο θυμόσοφος λαός υποστήριζε πως όταν κάνει κρύο είναι καιρός για δύο. Η συγκεκριμένη ρύση φαινεται να επιβεβαιώνεται στην σύχρονη εποχή και επιστημονικά από μια πρόσφατη μελέτη του πανεπιστημίου της Φλόριντα.

 

Ο ήλιος μας «τιμά» όλο και λιγότερες ώρες κάθε μέρα, ο υδράργυρος παίρνει την κατιούσα και μένουμε όλο και περισσότερο στο σπίτι. Κι όλα αυτά σηματοδοτούν σύμφωνα με επιστήμονες, όχι μόνο πως καταφθάνει η χειμερινή περίοδος, αλλά και πως γινόμαστε… «σχεσάκηδες».

Αυτό σημαίνει πως το κρύο επηρεάζει τον εγκέφαλό μας, ωθώντας μας να αναζητήσουμε σύντροφο και να συνάψουμε μονογαμική σχέση, υποστηρίζει πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστημίου της Φλόριντα. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις των νευροβιολόγων σε… ερωτευμένα τρωκτικά, ο καιρός αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την «εποχή του ζευγαρώματος».
 
Σύμφωνα με τις έρευνες, το «κοκτέιλ έρωτα» που πυροδοτεί τις συντροφικές αναζητήσεις των τρωκτικών αποτελείται από τις ουσίες οξυτοκίνη, βαζοπρεσίνη και ντοπαμίνη, οι οποίες επηρεάζουν συγκεκριμένο νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου. Όταν γίνονται ορισμένες επιγενετικές τροποποιήσεις στο DNA τους, αλλάζει ο τρόπος συμπεριφοράς των θηλυκών αρουραίων και η τάση τους προς την μονογαμία.
 
Διαπιστώθηκε, λοιπόν, πως ο καιρός ρυθμίζει την επεξεργασία των σημάτων έλξης στον εγκέφαλο: Όταν έρχονται… τα κρύα, φέρνουν μαζί τους και τη διάθεση για αναζήτηση σχέσης. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως το ίδιο ισχύει και για τους ανθρώπους, επιβεβαιώνοντας το ρητό… «κρύο, καιρός για δύο»!
 
Ωστόσο, σπεύδουν να μας θυμίσουν πως, μπορεί το DNA να μας ωθεί στην αναζήτηση συντρόφου τώρα που ο υδράργυρος πέφτει, αλλά η μέθοδος για να προσελκύσετε το ταίρι σας δεν είναι ανάγκη να περιλαμβάνει νευροδιαβιβαστές και περίπλοκες χημικές ουσίες: «Αν θέλετε να βρείτε κάποιον, τώρα που τα φύλλα πέφτουν και οι νύχτες γίνονται πιο κρύες, θυμηθείτε ότι ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχετε είναι ένα χαμόγελο γεμάτο αυτοπεποίθηση», καταλήγουν.