Να γεννηθούν πρόωρα κινδυνεύουν τα αρσενικά έμβρυα

19/11/2013 19:42
Να γεννηθούν πρόωρα κινδυνεύουν τα αρσενικά έμβρυα

Νέα πρόσφατη μελέτη υποστηρίζει πως τα αγόρια σε σχέση με τα κορίτσια έχουν 14% περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα.

 

Σύμφωνα με τον νεογνολόγο και επιδημιολόγο του London School of Hygiene and Tropical Medicine, Τζον Λόουν, τα αγόρια που γεννιούνται πρόωρα έχουν επίσης μικρότερα ποσοστά επιβίωσης σε σχέση με τα κορίτσια, ενώ είναι πιθανότερο να εμφανίσουν μαθησιακές διαταραχές, αναπηρίες, ακόμα και εγκεφαλική παράλυση.

«Αυτό μπορεί να εξηγηθεί με το γεγονός ότι οι γυναίκες που κυοφορούν αγόρι, είναι πιο πιθανόν να έχουν προβλήματα στον πλακούντα, να εμφανίσουν προεκλαμψία και υψηλή αρτηριακή πίεση, τα οποία συνδέονται με πρόωρες γεννήσεις»,δήλωσε χαρακτηριστικά στη Daily Mail ο καθηγητής Λόουν.

Τα θηλυκά έμβρυα ωριμάζουν πιο γρήγορα από τα αρσενικά μέσα στη μήτρα, γεγονός το οποίο τους δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα, αφού οι πνεύμονες και τα υπόλοιπα όργανα είναι περισσότερο ανεπτυγμένα.

Τα στατιστικά στοιχεία του 2012 δείχνουν ότι 34.400 αγοράκια γεννήθηκαν νωρίτερα από τις 37 εβδομάδες της κύησης, ενώ ο αντίστοιχος αριθμός για τα κορίτσια ήταν 28.700.