Χάπι end...για την εξοικονόμηση 1 δισ ευρώ

8/3/2012 16:07
Χάπι end...για την εξοικονόμηση 1 δισ ευρώ

Μικρότερες συσκευασίες φαρμάκων ή φάρμακα από το βάζο του φαρμακείου... είναι οι εναλλακτικοί τρόποι που μελετά το υπουργείο Υγείας προκειμένου να μην πετιούνται στους κάδους των αχρήστων τα φάρμακα που περισσέυουν.
Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ενημερώνοντας τις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές,το σχέδιο δεν θα προλάβει να πάει στη Βουλή λόγω εκλογών, αλλά εκείνος έχει δώσει εντολή να προετοιμαστεί ώστε να το βρει έτοιμο όποιος τον διαδεχθεί στο υπουργείο.

Το υπουργείο κινείται προς την κατεύθυνση της αλλαγής του πλαισίου για τις συσκευασίες καθώς σύμφωνα με εκτιμήσεις, κάθε χρόνο πετιώνται στα σκουπίδια φάρμακα αχρησιμοποίητα αξίας περίπου 1 δισ. ευρώ. Μόνο στη Θεσσαλονίκη όπου είχε δημιουργηθεί δίκτυο διαχείρισης ληγμένων φαρμάκων, διαπιστώθηκε ότι κάθε χρόνο πετιώνται 15 τόνοι φαρμάκων.

Ο κ. Λοβέρδος ενημέρωσε τις επιτροπές Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας Περιβάλλοντος της Βουλής για το πρόγραμμα φύλαξης, διαχείρισης και καταστροφής οικιακών φαρμακευτικών σκευασμάτων και υπολειμμάτων φαρμάκων οικιακής χρήσης. Το πρόγραμμα έχει ήδη ξεκινήσει και θα υλοποιηθεί από τα φαρμακεία. Ήδη έχουν τοποθετηθεί 7.500 κάδοι υποδοχής φαρμάκων τα οποία είτε έχουν λήξει, είτε δεν έχουν χρησιμοποιηθεί και μέσα στις επόμενες ημέρες οι κάδοι θα ανέλθουν σε 10.000 συνολικά σε 10.000 διαφορετικά φαρμακεία.

Στη συνέχεια τα φάρμακα μεταφέρονται στην αποθήκη του ΙΦΕΤ στη Μαγούλα και όλο αυτό το υλικό θα εξάγεται στη Γερμανία επειδή στην Ελλάδα δεν υπάρχει εργοστάσιο καταστροφής.