Δήλωση Σοκ: -12% όλες οι συντάξεις αν δεν κοπούν φάρμακα

28/12/2011 12:00
Δήλωση Σοκ: -12% όλες οι συντάξεις αν δεν κοπούν φάρμακα

Μείωση των συντάξεων αν δεν κοπούν φάρμακα
Θα μειωθούν οι συντάξεις κατά 12%, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, σε περίπτωση που τα νέα μέτρα για την περιστολή της φαρμακευτικής δαπάνης δεν αποδώσουν τον επόμενο χρόνο .
Κατά την διάρκεια κοινής συνέντευξης τύπου με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Λοβέρδο, ο κ. Κουτρουμάνης  δήλωσε χαρακτηριστικά  ότι η φαρμακευτική δαπάνη έχει λάβει μορφή σκανδάλου στην Ελλάδα και είναι χαρακτηριστικά ανησυχητικό το γεγονός πως οι κλάδοι υγείας των ταμείων οφείλουν στους κλάδους συντάξεις 12 δις ευρώ.

 Ο Ανδρέας Λοβέρδος , τόνισε  ότι από το νέο έτος θα καθοριστεί ενιαίο συνταγολόγιο για όλα τα ασφαλιστικά ταμεία ώστε να ελέγχεται η συνταγογράφιση (εξαιρούνται τα αυτοδιαχειριζόμενα)  ενώ θα δοθεί η δυνατότητα σε όλους του ιδιώτες γιατρούς να συνταγογραφούν φάρμακα, είτε συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ,  είτε όχι .

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε λόγο για 6-7 δις ευρώ, τα οποία χάνονται κάθε χρόνο εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των φαρμάκων,  με αποτέλεσμα ενώ το 2004 η δαπάνη για την αγορά τους έφθανε τα 2,4 δις ευρώ , το 2009 να έχει ξεπεράσει τα 5,2 δις ευρώ και να συνεχίζει να αυξάνεται .

Επίσης , όπως είπε τις επόμενες ημέρες θα δοθεί στους φαρμακοποιούς το δικαίωμα να αντικαθιστούν τις ιατρικές συνταγές, χορηγώντας άλλα σκευάσματα , σε περίπτωση όπου υπάρχει έλλειψη. Για το θέμα που έχει ήδη ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στον ιατρικό κόσμο, θα ενημερωθούν επισήμως  οι φαρμακευτικοί σύλλογοι .

Όσον αφορά στην λειτουργία του ΕΟΠΥΥ, ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών τονίζει σε ανακοινωσή του, πως με παρέμβαση του προέδρου του Γιώργου Πατούλη, δόθηκε η δέσμευση απο τους αρμόδιους υπουργούς για αποπληρωμή του ποσού των 350 εκ ευρώ προς του ιδιώτες γιατρούς που έχουν σύμβαση με το ταμείο  του Δημοσίου .