Άλλα αντί άλλων για τις ελλείψεις φαρμάκων. Χάος και με την e-συνταγογράφηση

9/3/2012 14:01
Άλλα αντί άλλων για τις ελλείψεις φαρμάκων. Χάος και με την e-συνταγογράφηση

Μουδιασμένοι παρακολουθούν οι ασθενείς και οι ασφαλισμένοι την κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ Υπουργείου Υγείας και φαρμακοποιών για τις ελλείψεις φαρμάκων.

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αντώνης Δημόπουλος διαψεύδει κατηγορηματικά ότι εξαφανίστηκαν από τα ράφια περίπου 250 φάρμακα ευρείας κατανάλωσης και κάνει λόγο για μόνο 10 φάρμακα που λείπουν εξαιτίας της μη τιμολόγησης τους. Ο Γ.Γ. του υπουργείου Υγείας μίλησε για «παιχνίδια ελλείψεων φαρμάκων που παίζονται μεταξύ των φαρμακοβιομηχανιών και των φαρμακοποιών», προσθέτοντας ότι η τιμολόγησή τους θα έχει ολοκληρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα.

Πάντως χθες οι φαρμακοποιοί έδωσαν την επίμαχη λίστα με τα φάρμακα τα οποία εξαφανίστηκαν από τα ράφια τους . Ανάμεσα τους βρίσκονται αντιβιοτικά, αντικαρκινικά, αντιϋπερτασικά , αντικαταθλιπτικά , φάρμακα που είναι απαραίτητα σε μεταμοσχεύσεις αλλά και παιδικά εμβόλια για τον μηνιγγιτιδόκκο, τον πνευμονιόκοκκο, την διφθερίτιδα και τον τέτανο.

Την ίδια ώρα με ανακοίνωση του ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής ανοίγει και νέο μέτωπο με τον Ανδρέα Λοβέρδο καθώς όπως αναφέρει  είναι αδιανόητο ο φαρμακοποιός να υποκαταστήσει τον γιατρό.

"Η απόφαση του για μετατροπή από τον φαρμακοποιό της χειρόγραφης συνταγής σε ηλεκτρονική, απαιτεί εκ μέρους του φαρμακοποιού γνώση των κωδικών και όλων των απορρήτων στοιχείων του γιατρού, άνευ του οποίων δεν μπορεί να γίνει η μετατροπή. Ο φαρμακοποιός, σε κάθε περίπτωση, είναι αδύνατον να υποκαταστήσει το γιατρό στο ρόλο της συνταγογράφησης.

Κανένα ασφαλιστικό ταμείο πλην του ΕΟΠΥΥ, δε διαθέτει σύστημα ηλεκτρονικής μηχανογράφησης. Ακόμα και πολλές υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ δε διαθέτουν διαδικτυακή σύνδεση και δεν υπάρχει δυνατότητα για τους γιατρούς τους να εκδίδουν ηλεκτρονικές συνταγές. Συνεπώς είναι αδύνατη η μετατροπή των συνταγών τους σε ηλεκτρονική μορφή", υποστηρίζουν οι φαρμακοποιοί της Αθήνας.

Επίσης αναφέρουν πως από σήμερα, οι φαρμακοποιοί, με αποκλειστική ευθύνη του Υπουργού, θα εκτελούν μόνο τις ηλεκτρονικές συνταγές και όχι τις χειρόγραφες, προστατεύοντας τα μέλη τους από αποφάσεις, που το μόνο που κάνουν είναι να τους πλήττουν επαγγελματικά και να οδηγούν στην πλήρη κατάρρευση της φαρμακευτικής περίθαλψης.