"Κλείδωσε" η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα super market

23/9/2013 15:26
"Κλείδωσε" η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων στα super market
Λίγο μετά τις 10.15 σήμερα το πρωί στο γραφείο του υπουργείου Υγείας, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, έφθασαν ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Ματίας Μορς, καθώς ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ, κ. Κλάους Μαζούχ, για να συζητήσουν -για μια ακόμη φορά- το θέμα της φαρμακευτικής πολιτικής της χώρας αλλά και το θέμα του ΕΟΠΥΥ.
 
Το έδαφος είχαν προετοιμάσει τις προηγούμενες ημέρες  τα  τεχνικά  κλιμάκια της τρόικας, τα οποία κυριολεκτικά «ξεσκόνισαν» τόσο τις υπηρεσίες του υπουργείου όσο και τον ΕΟΠΥΥ. 
 
Στις αλλεπάλληλες συναντήσεις τους με τους Έλληνες αξιωματούχους τα στελέχη της τρόικας επέμεναν στον έλεγχο και τη διασταύρωση της τήρησης όσων προβλέπονται στο μνημόνιο και έχουν συμφωνηθεί κατά τις προηγούμενες επισκέψεις τους.
 
Κατά τη σημερινή συνάντηση φαίνεται πως «κλείδωσε» και μπαίνει στην τελική ευθεία η πώληση των Μη Συνταγογραφούμενων Φαρμάκων (ΜΗΣΥΦΑ) και στα σούπερ μάρκετ. 
 
Το θέμα είχε συζητηθεί διεξοδικά κατά τις συναντήσεις της γενικής γραμματέως, κυρίας Χριστίνας Παπανικολάου, με τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, τις προηγούμενες ημέρες.
 
Έως τα μέσα του επόμενου μήνα θα έχει υπογραφεί υπουργική απόφαση, η οποία θα ορίζει επακριβώς ποια ΜΗΣΥΦΑ θα πωλούνται εκτός των φαρμακείων, σε άλλα σημεία πώλησης ανά την επικράτεια. 
 
Στη συντριπτική πλειοψηφία τους θα πρόκειται για βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, ο ακριβής και τελικός αριθμός των οποίων θα προκύψει από κατάλογο που θα καταρτίσει ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), δεδομένου ότι όλα τα προϊόντα αναφέρονται στον ΕΟΦ. 
 
Η... κόκκινη γραμμή που τέθηκε στους τροϊκανούς από τους εκπροσώπους της ελληνικής πλευράς αφορούσε τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στα ΜΗΣΥΦΑ, ώστε αυτά να παραμείνουν ως προϊόντα στα φαρμακεία, παρότι δεν χρειάζονται συνταγογράφηση. 
 
Από τη στιγμή που τα εν λόγω προϊόντα «βγουν» από τα φαρμακεία, ουσιαστικά παύει ο έλεγχος της τιμής τους από το υπουργείο Υγείας, καθώς και αυτά συμπεριλαμβάνονταν στα δελτία τιμών, μέσω των οποίων τιμολογείται και κυκλοφορεί ένα σκεύασμα. 
 
Πρόθεση του υπουργείου Υγείας είναι πάντως να τεθεί σχετική ρήτρα κατά το «άνοιγμα» της πώλησης των ΜΗΣΥΦΑ, που να μην επιτρέπει αύξηση της τιμής τους για τα επόμενα τρία έτη. 
 
Κι αυτό διότι ανάλογες κινήσεις σε άλλες χώρες ως προς την πώληση των ΜΗΣΥΦΑ εκτός φαρμακείων συνοδεύτηκαν και από «άκρατη απελευθέρωση» της τιμής τους. 
 
iatropedia.gr