Αναχαίτιση των λοιμωδών νόσων στη χώρα μας-Συγχαρητήρια στον Αδωνι Γεωργιάδη απο τον ΠOY

10/3/2014 19:19
Αναχαίτιση των λοιμωδών νόσων στη χώρα μας-Συγχαρητήρια στον Αδωνι Γεωργιάδη απο τον ΠOY

Επειδή βομβαρδιζόμαστε καθημερινά από αρνητικές ειδήσεις, καλό είναι να λέγονται και τα θετικά: «Ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης», όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Παρασκήνιο » «αφουγκραζόμενος τις ανάγκες της εποχής , ότι δηλαδή η επένδυση πόρων σε δράσεις πρόληψης, προαγωγής υγείας και ενημέρωσης είναι όχι απλά επιβεβλημένη για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας, αλλα και υπο αποκλειστικά δημοσιονομικά κριτήρια πολλαπλάσιας επωφελής, καθώς το κόστος αντιμετώπισης της ασθένειας που αποφεύγει το κράτος είναι στη νιοστή μεγαλύτερο, και κατανοώντας την ανάγκη ενίσχυσης των προγραμμάτων αυτών , δέχθηκε πρόσφατα τα συγχαρητήρια απο τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τα αποτελέσματα της αντιμετώπισης των λοιμωδών νοσημάτων στη χώρα μας.

 

Μάλιστα η επιβράβευση ήρθε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την υπουργό, καθώς δέχεται έντονες επικρίσεις για αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Η διεθνής αναγνώριση του έργου που συντελείται ήρθε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Επικεφαλής των Ιατρικών, Νοσηλευτικών και Οδοντιατρικών Υπηρεσιών που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο, προσφέροντας ικανοποίηση στον κ. Γεωργιάδη, γιατί είναι σημαντικό να μην ακούγονται μόνο αρνητικά για τη χώρα μας, αλλά να αναγνωρίζονται και σημαντικές προσπάθειες για τη στήριξη της δημόσιας υγείας.  

Τα συγχαρητήρια ειδικότερα δέχθηκε ο υπουργός στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας, με τη συμμετοχή του εκτελεστικού Διευθυντή Δημόσιας Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης John F. Ryan, της Περιφερειακής Διευθύντριας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Ευρώπη, Zsuzsanna Jakab.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της συνάντησης η υφυπουργός Υγείας Ζέττα Μακρή, ανέφερε μεταξύ άλλων πως οι άριστες πρακτικές του Κέντρου Ελέγχου των Νοσημάτων, απέφεραν μετρήσιμα θετικά αποτελέσματα στην Ελλάδα σχετικά με τα λοιμώδη νοσήματα, επίτευγμα που αναγνωρίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

«Μετά από σχετικές δράσεις κυρίως εκ μέρους του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), και άλλων εμπλεκόμενων φορέων, αλλά  και της κοινωνίας των πολιτών», υπογράμμισε η κ. Μακρή «έχει καταγραφεί σημαντική μείωση του αριθμού των νέων λοιμώξεων με τον ιό HIV σε Χρήστες Ενδοφλέβιων Ναρκωτικών (ΧΕΝ) το 2013 με διάγνωση 262 νέων κρουσμάτων, σε σύγκριση με το 2012 όταν είχαν διαγνωστεί 547 νέα κρούσματα λοίμωξης.

Επιπλέον μετά από εντατικές δράσεις απόκρισης του ΚΕΕΛΠΝΟ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και άλλους φορείς ειδικά στην περιοχή του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας από το 2011, έχει καταγραφεί σημαντική μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Ευρώτα το 2012 παρατηρήθηκε μείωση 72% των κρουσμάτων σε σύγκριση με το 2011 και 100% το 2013 σε σύγκριση με το 2012, αφού δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή. Σε όλη τη χώρα το 2012 καταγράφηκε μείωση των κρουσμάτων ελονοσίας με εγχώρια μετάδοση κατά 52%, ενώ το 2013 καταγράφηκε μείωση της τάξης του 85%.